ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:370/497)

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym 178

pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć z łupin i rozgnieść. Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami i czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć po 4 paski papryki(...)czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty

Czerwień i błękit
Piersi z kurczaka pieczone w jogurcie 236

Lubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym

kuchnia doski
Najlepsze rillettes z kaczki 141

wolno rozpuszczamy w rondelku, piekarnik nastawiamy na 150 stopni 5. Do brytfanki wlewamy rozpuszczony smalec, wkładamy nogi kaczki, przepołowioną, nieobraną główkę czosnku i pokruszone liście laurowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i konfitujemy ok 4 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości, ważne żeby mięso było całkowicie przykryte tłuszczem* 6. Wyjmujemy nogi ze smalcu, czekamy aż ostygną, usuwamy skórę, oddzielamy mięso(...)się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym *pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje się do pieczenia ziemniaków

Słodki Kompromis
Naleśniki po chłopsku 199

masła olej do smażenia 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda) szczypiorek do posypania Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ubić je z masłem przy użyciu ubijaka do ziemniaków. Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz wykładać(...)rozgrzanym na patelni oleju. Dodać śmietanę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Naleśniki po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pieczarkami. Źródło: http://smakiedyty.blogspot.com/ (przepis zmodyfikowany

Bullio
Wegański placek pasterski by Becky 121

gładka masę z łyżeczką zoli i papryką. Krem kukurydziany : odcedź kukurydzę i zblenduj ją ze 100 g ziemniaków (u mnie były to dwa małe ziemniaki), łyżeczką soli i kurkumą. Ziemniaki zblenuj z rozmarynem, solą i gałką muszkatołową, możeż dodać trochę mleka i oleju roślinnego (ja tego nie zrobiłam). Formę w której będziesz zapiekać wyłóż papierem do pieczenia, wtedy cały(...)bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad lekko je podgrzewając w piekarniku, a to co zostało jedliśmy w temperaturze pokojowej, i według mnie takie jest najlepsze. Jak widać na zdjęciu, swobodnie mogłam wyjąć całość z formy i kroić, nic się nie rozpadło

greenscarf
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko - do dekoracji Sposób wykonania: Buraki zawinąć w folie i piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C przez 1 godzinę. Obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny(...)beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej

Plate of Joy
Kurczak generał z warzywami 318

Wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy go - ok. 2 godziny przed pieczeniem (aby nabrał temperatury pokojowej). Obieramy warzywa, myjemy  i kroimy (ziemniaki i cebulę w zależności od ich wielkości – na połówki lub w ósemki, marchew w talarki). Skrapiamy lekko olejem i solimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z butelki z piwem zdejmujemy(...)piwo spływało po kurczaku, a nie do wewnątrz. Przygotowane warzywa  rozkładamy na blaszce z kurczakiem, posypujemy pokrojonym rozmarynem. Do butelki wsypujemy szczyptę soli, aby trochę piwa wypłynęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy 1,5 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa). Podczas pieczenia mieszamy warzywa i co 30 minut wsypujemy do butelki trochę soli (aby piwo

mojewypiekiinietylko
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 186

szafce, a jednocześnie pasują do marchewki i pozostałych składników. Zazwyczaj podaję je jako burgery, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je jak wegetariańskie kotlety i zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki - orzechowy w smaku sos jogurtowy z tahini oraz szybką marynowaną cebulkę. Marokańskie burgery z ciecierzycy(...)pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Włóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp szczyptą soli, wymieszaj. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30-40 min.). Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć warzywa i smaż je na średnim

Chilli Czosnek i Oliwa
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 184

Do zrobienia tego dania zainspirował mnie ten  przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem

kuchnia doski
Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia 144

mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić(...)łyżeczki. Ciasto bardzo przyjemne, nie lepiące się do rąk.  Zagniatałam w robocie, następnie przełożyłam do miski do wyrastania. Drugie zagniatanie już ręcznie. Ciasto i bułki wyrastały w piekarniku z włączoną żarówką. bułki na blogach

Stare Gary
Muffinki bananowe z polewą czekoladową i kolorową posypką 255

łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml   Sposób przygotowania: MUFFINY: Banany (2 duże) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) na gładką masę. Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać cukier i dodać jaja. Wymieszać(...)papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 11 minut, aż muffinki

Gospodyni Miejska
Udka pieczone z pieczarkami 213

Dawno nie było na  blogu mięsa. Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na rumiane i chrupiące mięsko.  Można podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy  . Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeśli wypróbowaliście jakiś przepis z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją(...)miseczce. Powstałą mieszanką posmarować dokładnie mięso i ułożyć je na blaszkę. Pomiędzy udkami ułożyć pokrojoną na części cebulę, ząbki czosnku i pieczarki. Wlać 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. W trakcie pieczenie, obrócić jeden raz mięso, a wierzch udek smarować za pomocą pędzelka powstałym tłuszczem. udka pieczone z pieczarkami Polecam

O kuchni z uczuciem
Przepis: Zapiekanka - obiad lub kolacja białkowa 234

jedno z moich ulubionych dań. Niestety zawsze oparte są na miksie białek i węglowodanów.  A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... "   Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku  1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku 250 g sera(...)warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę aby ser się zarumienił. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ryba zapiekana z jajkami 118

delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo smaczną(...)olejem. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem i pokrojoną w paski czerwoną papryką. ryba zapiekana z jajkami

O kuchni z uczuciem
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 148

jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę do ziemniaków. Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję(...)oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietanki lub mleka Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (uwaga! każdy piekarnik działa inaczej). Przygotuj dwie miski. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Potem połącz w jedną całość za pomocą łyżki

codojedzenia
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 166

nowego to ten przepis jest wprost idealny. Naprawdę polecam! Jeśli zrezygnujemy z dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański. SKŁADNIKI (6 burgerów) burgery 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku i kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone

DefinicjaSmaku
WAŁEK DO GULASZU ?! 123

gulaszu."  "Do gulaszu?!" No właśnie czemu mam zamiar "wspierać" gulasz za pomocą wałka? A bo trzeba rozwałkować ciasto na ziołowe knedelki do gulaszu. Knedelki są świetną alternatywą dla ziemniaków, za którymi nie przepadamy. Przepis pochodzi z książki W JEDNYM GARNKU, wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam! SKŁADNIKI(...)sól i maślankę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm  wycinać krążki o średnicy 5 cm.  Naczynie z gulaszem wyjąć z piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Knedle ułożyć na wierzchy potrawy i posmarować roztrzepanym jajkiem. Garnek wstawić na najwyższą półkę w piekarniku i piec przez 12-15 minut, aż knedle wyrosną

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania