Prosty i szybki obiad, który podany z dodatkami w postaci ziemniaków, kasz, ryżu, surówek wszelakich czy sałat zachwyci mięsożerców. Mój obiad, podany poza miastem, w zaciszu od rozmaitego szumu, w dobrym towarzystwie i miłej atmosferze smakował jak nigdy Piersi kurczaka możecie też przygotować z pomidorami, suszonymi pomidorami czy parmezanem – pycha! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi kurczaka garść tartej mozzarelli(...)duże kotlety lub przekrawam je jeszcze na pół – powstają cztery mniejsze – do woli. Przyprawiam. Krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanej oliwie, oleju lub maśle klarowanym. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Paprykę kroję w kosteczkę. Kawałek mozzarelli trę na tarce o dużych oczkach. Jeśli macie kulki – drobno je posiekajcie
Zasmakuj KuchniCiasteczka kakaowe wykonane przy użyciu tłuczka do ziemniaków, sitko do krojenia warzyw w kostkę i do krojenia jabłek.Prosto, szybko i smacznie. 50 dkg mąki 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru pudru 3-4 łyżki kakao szczypta soli 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać(...)formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut
Moje domowe kucharzenieObranego selera oraz pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 15 minutach od zagotowania wody dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Solimy i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany czosnek oraz połowę pokrojonej w paski papryczki pepperoni. Gdy cebula(...)grzankami. Grzanki: Bagietkę kroimy na kromki, układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką oraz solą ziołową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 200° C do zarumienienia
Qchnia po prostuzdrowe wersje tego dania. Moje nuggesty i frytki podałam z pysznym sosem czosnkowym. Frytki: ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy (papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, sól, curry) Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze paski. Frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami i całość mieszamy ręką. Pieczemy w 180°C przez ok 40min(...)czasie wyciągamy Nasze mięso i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych lub w samej mące kukurydzianej. Wszystkie kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeżeli całość chcemy upiec za jednym razem trzeba pamiętać, że frytki potrzebują dłużej się piec, więc wkładamy je pierwsze do piekarnika. Sos czosnkowy: kilka łyżek jogurtu
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiwsypujemy cukier i 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczyn wlewamy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, jajkami, ziemniakiem. Całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta 1-2 minuty, potem wyrabiamy ręcznie żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki i od miski. Jak jest za mokre podsypujemy(...)blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem... ...posypujemy nasionami lub nie i nacinamy ostrym nożem. Tak przygotowane pieczemy w 200 st.C / 15-25 minut (zależy od piekarnika) Ja wypiekałem 25 minut, ale mam stary elektryczny piekarnik, .... Smacznego
chleba naszegoCiasto: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać aktywny zakwas z letnią wodzą, aż się rozpuści. Wsypać obydwa rodzaje mąk, sól oraz dodać przeciśnięte ziemniaki. Całość wyrabiać mikserem z hakiem przez około 5-10 minut, aż gluten się uaktywni (ciasto będzie dosyć klejące). Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej(...)tartą. Chleb można posypać mąką (opcjonalnie, ja lubię, gdy po upieczeniu mąka jest na skórce). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie w zaparowanym piekarniku spowoduje, że chlebek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę). Piec przez około 45 minut
Nastoletnie Wypiekanieświeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami. 2 filety z pstrąga łososiowego sól morska pieprz czarny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 pomidory 2 kulki mozzarelli po 125 g bazylia suszona oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Filety(...)rozkrojoną częścią do góry. Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na filetach. Wszystko oprószyć bazylią, solą i skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu położyć pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min. Jeżeli filety z pstrąga są cienkie, wystarczy 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Obiad
https:KKuchniaMniamwzbogacić według upodobań. Niespodzianka! Z kodem rabatowym slodkieokruszki -20% na zakupy w sklepie online www.daniababcizosi.pl (kod ważny do 30 listopada) Składniki: Na zupę: 1,2 litra bulionu 2 duże ziemniaki 2 garści mrożonej krojonej włoszczyzny w paskach 1 opakowanie zupy grochowej Dania Babci Zosi 1 łyżka masła pieprz i sól do smaku zielona pietruszka do podania Na drożdżowe paluchy(...)szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Gotujemy całość do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy masło, gotujemy aż się rozpuści. Próbujemy wszystko i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Paluchy drożdżowe: Do miseczki
Słodkie okruszkiWypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli zapiekanej: 1 opakowania tortilli (6 większych lub 8 mniejszych placków), 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 opakowanie „warzyw na patelnię” (nie zawierające ziemniaków), 1 opakowanie przyprawy gyros, olej lub oliwa do smażenia, majonez i ketchup. Sposób przygotowania tortilli zapiekanej: Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i kroje w kostkę. Mięso(...)zawijania. Układam mięso z warzywami na placku i zawijam, całość spinam wykałaczką. Sposób zwijania tortilli Tak przygotowane tortille zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 10 - 15 minut (aż zaczną się rumienić). Każdą tortille bardzo delikatnie rozwijam i do środka dodaję nieco sosu powstałego po zmieszaniu równych objętości majonezu
Gotuj Się Kto MożeOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiDziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskiOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskidrobno posiekać. Seler pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę - dodać pora i smażyć ok 2-3 minuty, dodać czosnek, marchewkę,ziemniaki i seler - całość smażyć ok 10 minut. Do warzyw dodać mąkę,wymieszać i lekko przesmażyć - przełożyć do garnka, wlać do garnka połowę rosołku a drugą połowę wlać na patelnie(...)stron - przełożyć do warzyw, dodać groszek i całość podgotować jeszcze ok 5 minut. Dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość ok ½ cm, za pomocą formy na ciasteczka wyciąć dowolne kształty. Można też odrywać kawałki ciasta i spłaszczając w ręce tworzyć okrągłe ciasteczka. Ciasteczka
Cooking for Emilymacie czasu to wystarczy kilka godzin. Papryki umyć osuszyć, za pomocą długiego chudego noża wyciąć środki papryk i ogonek. Rozłożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec tak długo, aż papryczki zrobią się czarne i skórka się pomarszczy. Zostawić do ostudzenia i następnie zdjąć skórkę. Miąższ zmielić za pomocą blendera i odstawić. Wykonanie -patelnię rozgrzać wrzucić(...)zagotować, doprawić do smaku w razie potrzeby. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. To już zupełnie zależy od upodobań. Gulasz wyszedł rewelacyjny. Smacznego
Kuchnia Pokoleń