Frytki z marchewki o smaku cytrynowym nie smakują jak z ziemniaków. Są słodkawe, bardziej miękkie i lekko pikantne. Poza tym ostatnio pojawiły się w warzywniakach kolorowe marchewki – białe, czarne, fioletowe, które aż się proszą o schrupanie. Marchew biała, a właściwie kremowa jest bardziej krucha i słodsza, ma mniej goryczki i można(...)paski a la długie frytki. – Oliwę rozmieszać z solą i pieprzem cytrynowym. – Marynować marchewki w oliwie przez kilka godzin w lodówce. – Piekarnik nastawić na 180 st.C. – Marchewki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oliwy z marynaty. – Piec 30 minut
To co kochambrownie to idealne ciasto dla maniaków słodkości. Fantastycznie wilgotne w środku, mocno czekoladowe, a przy okazji w wersji fit. Bez grama białego cukru, a wszystko za sprawą słodkiego ziemniaka, daktyli i kilku innych zdrowych produktów. Z pewnością zaskoczy nie jednego z naszych gości, a my możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia. Przepis na fit brownie z batatów: Składniki(...)miękkie. Daktyle moczymy we wrzątku przez około 15 minut. Następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy. Gotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Po upieczeniu ciasto odkładamy, aż ostygnie i na koniec dekorujemy cukrem pudrem i orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – proste
ale Pyszniewarstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy gołąbki 200ml bulionu, na wierzchu kładziemy plasterki surowego masła i wstawiamy, z przykryciem, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Pieczemy przez 2 godziny. Pozostały bulion posłuży jako baza do pomidorowego sosu. Wlewamy do niego pomidorową passatę, wsypujemy drobniutko usiekany koper i zagotowujemy, uważając żeby(...)Próbujemy i sos doprawiamy – dość odważnie pieprzem, dla wyrazu, i delikatnie solą – bulion najczęściej jest już dosyć słony. Gołąbki przenosimy do sosu, podajemy polane sosem, najlepiej z ubitymi ziemniakami – sosu wychodzi sporo, na następny dzień gołąbki łatwo jest odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny
Karo in the Kitchenoliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy(...)solidnie obsypać żeby ciasto nam się nie przykleiło) przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 - 60 minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę
Delicious TitbitsSoczysty, delikatny i miękki łosoś, któremu ostrzejszego charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów
Kraina Miodem PłynącaDomowe, zdrowe FRYTKI Z BATATÓW są świetną przekąską do wieczornego filmu! Musicie koniecznie spróbować! Składniki: 1 kg batatów 3 łyżki oliw z oliwek
MenmagazineDziś danie dla smakoszy, którzy nie koniecznie liczą kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej Wykonanie: Wszystkie(...)dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1h-1.5h. Po godzinie otwieramy woreczek (ostrożnie) i dopiekamy mięso do miękkości już bez przykrycia. Długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze wpływa na miękkość
Walijskie Pichceniemusiałam zużywać więcej siły i energii, aby ubić mięso. W przypadku Raptor'a pracowało mi się zdecydowanie lżej. Nasze plastry schabu dokładnie ubijamy i oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pesto mieszamy z posiekanymi pomidorami, a warzywa oprószamy solą i pieprzem. Ja używam soli gruboziarnistej i pieprzu(...)nich układamy warstwę z 1/3 warzyw. Następnie kolejne 3 plastry schabu, pesto i warzywa. To samo z kolejną warstwą. Na wierzchu układamy plasterki twardego wędzonego sera i zapiekamy w piekarniku pod pokrywką. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkalubię ten z Biedronki) 1 ząbek czosnku około 6 średnich ziemniczków rozmaryn łyżka oliwy sól do smaku Instructions Porcjujemy łososia. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Ziemniaki kroimy na połówki, dodajemy oliwę rozmaryn (jak kto lubi około płaskiej łyżeczki) i sól do smaku, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego(...)pieczenia ryby warto włączyć funkcję grilla i zapiec jeszcze kilka minutek do osiągnięcia pięknego koloru. SMACZNEGO! Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Łosoś w miodowo – musztardowej glazurze z piekarnika pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forknastępnym razem dam więcej) 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki ubić lub przecisnąć przez praskę. Masło, miód i cukier rozpuścić, do gorącej masy dodać ziemniaki i zmiksować lub tak jak ja użyć blendera. Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę(...)foremki ze stempelkami :) Pierniczki wyszły śliczne. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego :) MAŁA RADA: Nie przetrzymujmy za długo naszych ciasteczek w piekarniku, bo będą twarde. Gdy ciasto rozwałkujemy na mniej niż 0,5 cm wyjdą nam zbyt twarde
Pani na deseroliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe przekroić na pół), natkę(...)gęsty dolewamy odrobinę śmietanki więcej. Upieczone piersi z kurczaka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Całość polewamy przygotowanym sosem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą Sałatka Cezar Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakźródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się(...)komosą ryżową! ^_^ Poniżej przepis: SKŁADNIKI: 2 jabłka 50 g komosy ryżowej (quinoa) szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina oleju ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy do pieczenia jabłka... Odcinamy górną część jabłka, a następnie wydrążamy środek (gniazdo nasienne) zostawiając miejsce na naszą komosę. Wydrążone jabłka razem z górną
wege i kropkamąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to: 1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę(...)Wyrabiamy chleb i potem bułki. Chleb przykrywamy niech ładnie rośnie :) Bułki układamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawami i nacinamy. Gdy pieczywo odpoczywa i rośnie na stole, do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne... nastawiamy na 200 st. C Jak piekarnik rozgrzeje się do 200 st. wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego chleb :) Pieczemy 30 min. Potem wyjmujemy upieczone
chleba naszegopatelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem oraz plasterkami pomidora. Danie proste i bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia(...)umyć i pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie plasterki pomidora delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 195°C. Pod sam koniec pieczenia, udka jeszcze raz posypać startym serem. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Udka przed
UgotowaćWczoraj nie miałam już możliwości zrobić zdjęć see ok był gorący. Jak tylko dotrę na miejsce to zaraz dodam zdjęcia. Sernik jest naprawdę pyszny. Ugotować oskrobane i drobno pokrojone ziemniaki. Jak już będą miękkie odcedzić, lekko przestudzić i zmielić przez maszynkę razem z serem. Ser powinien być trzykrotnie zmielony, musi być gładki. Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym utrzeć(...)masy. Ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać, ale już łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 C i piec godzinę i 15 minut. Sernik musi lekko nabrać rumieńców, lekko popękać z góry i lekko odstawać od boków. Wszystko lekko Po upieczeniu zostawić blaszkę
Kuchnia Pokoleń