oregano Sól Opcjonalnie: Czarnuszka Słonecznik Parę suszonych pomidorów Parę plasterków salami Krok po Kroku 1 Gotujemy ziemniaki, czekamy aż ostygną i przeciskamy przez praskę. Do bułeczek włoskich możemy wykorzystać ziemniaki które pozostały z obiadu (mogą być nawet z koperkiem). 2 Pozostałe składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę (będzie ona dość rzadka). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)oregano i posypujemy drobno pokrojonymi pomidorkami, salami, czarnuszką lub słonecznikiem. 4 Gotowe bułeczki pozostawiamy na kilka minut żeby dać im wyrosnąć. Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 12-15 min. Po przepisy na moje wypieki zapraszam na uDolores.pl/wypieki . Życzę smacznego! Artykuł Włoskie bułeczki ziemniaczane pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisybułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie Ambition
Kuchnia MagdaLenybułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie Ambition
Kuchnia MagdaLenypyszną i sycącą sałatkę wymyśliłem zeszłej zimy. Pieczone buraki oraz słodkie ziemniaki, zielony jarmuż, prażone migdały oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego(...)porcje 2 duże buraki 2 duże bataty 300 g jarmużu 100 g migdałów 200 g kaszy gryczanej ocet balsamiczny olej kokosowy sól morska * PRZYGOTOWANIE Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości. W tym czasie ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie dokładnie
Food Squareostatni. Bardzo nam posmakowało, szczególnie dzieciom - moje to wielbicielki pomidorów, fasolki i kurczaka ;) jednie boczek kazały sobie pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość(...)uduszony obiad smakował wybornie, mięso było soczyste i kruche, całość bardzo aromatyczna. W zasadzie podobny efekt można uzyskać piekąc to samo na blasze lub naczyniu żaroodpornym w piekarniku. W takim wypadku radzę przykryć naczynie. Ja zdecydowałam się na patelnię, by na bieżąco kontrolować sytuację i dlatego, że mam tak dużą i mi się to zmieściło :D Danie polecam na niedzielny
Kolorowy Przepisownikokoło 20 minut. Orzechy zmiksowałam (można posiekać). Wyjęłam brytfankę z mięsem. Posiekane orzechy rozłożyłam wokół mięsa. Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 °C. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu, mięso wyjęłam z brytfanki zabezpieczając przed wystudzeniem. Sos przecedziłam i przetarłam przez sito. Doprawiłam solą i pieprzem i wlałam śmietanę. Mięso pokroiłam(...)pysznym sosem, w którym trudno doszukać się konkretnego smaku orzechów, piwa, miodu. Tak wszystko się połączyło i stworzyło niezwykły bukiet smakowy. Do tego schabu można podać np. kluski śląskie , ziemniaki z wody i gotowane na parze warzywa Polecam tak przygotowany schab. Jeśli podacie go w takiej wersji, rodzina będzie zachwycona, bo to danie jest smaczne. Sprawdzi się również
Kuchnia u Krysiprzygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 2 małe pomidory(...)roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz
Ugotowaćposypujemy startą mozzarellą. Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego(...)ułożyć garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut. Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja
Moja Delicjazalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo mielonego pieprzu, posiekane zioła (rozmaryn, oregano). Mieszamy dokładnie,a następnie w dłoni formujemy duże podłużne „kluski”. Każdą obtaczamy w mące(...)ogniu. Kaczkę smażymy skórą do dołu pozwalając by tłuszcz się wytopił a skóra przyrumieniła. Po mniej więcej 8 minutach zdejmujemy patelnie z kaczką z kuchenki i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C na 7 minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę
OstryKęsPrzygotowanie Zaczynam od rozbicia tłuczkiem plastrów indyka. Plastry powinny być dość cienkie aby dopiekły się w czasie smażenia placków. Następnie mięso dolę i pieprzę i wstawiam do lodówki. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieram na drobno (żeby było szybko i sprawnie robię to w sokowirówce - po skończonym tarciu łączę miąższ z powstałym sokiem). Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, łyżkę mąki(...)placek ziemniaczany był większy od mięsa). Następnie mięso pokrywam drugą warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe zanim usmażę pozostałe. Podaję z sosem pieczarkowym. Smacznego
Magiczna kuchnia Dariiroku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki)ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki mleka2 łyżki mąki pszennejmała cebula2 jajka3 łyżki gęstej śmietanyok. 15 dag startego żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, KucharekMakaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę(...)wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut, aż zapiekanka lekko się zrumieni
Praktyczna plzalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo mielonego pieprzu, posiekane zioła (rozmaryn, oregano). Mieszamy dokładnie,a następnie w dłoni formujemy duże podłużne „kluski”. Każdą obtaczamy w mące(...)ogniu. Kaczkę smażymy skórą do dołu pozwalając by tłuszcz się wytopił a skóra przyrumieniła. Po mniej więcej 8 minutach zdejmujemy patelnie z kaczką z kuchenki i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C na 7 minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę
OstryKęskażdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe, ale… dzisiejsze – to są naprawdę najlepsze pączki jakie zrobiłam. Lekkie, puszyste, mięciutkie… i nie tylko. Jeżeli jeszcze jesteście na etapie poszukiwań Waszego Graala wśród pączków – polecam najlepsze pączki. Składniki na 28 pączków(...)rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka (125 ml). W mące robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, dobieramy trochę mąki, aby zaczyn zgęstniał. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu (u mnie piekarnik na 25 – 30°C) na ok. 15 – 20 minut. Do pozostałego ciepłego mleka wbijamy 5 jaj – mieszamy rózgą, dodajemy esencję waniliową oraz rum – ponownie mieszamy. Całość wlewamy
mojewypiekiinietylkokażdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe, ale… dzisiejsze – to są naprawdę najlepsze pączki jakie zrobiłam. Lekkie, puszyste, mięciutkie… i nie tylko. Jeżeli jeszcze jesteście na etapie poszukiwań Waszego Graala wśród pączków – polecam najlepsze pączki. Składniki na 28 pączków(...)rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka (125 ml). W mące robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, dobieramy trochę mąki, aby zaczyn zgęstniał. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu (u mnie piekarnik na 25 – 30°C) na ok. 15 – 20 minut. Do pozostałego ciepłego mleka wbijamy 5 jaj – mieszamy rózgą, dodajemy esencję waniliową oraz rum – ponownie mieszamy. Całość wlewamy
mojewypiekiinietylkoKażda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajko (można bez) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – mięso mielone wg uznania (u mnie mięso z udek kurczaka) – 1 duży ziemniak – 1 duża cebula (u mnie czerwona) – 1/2 kubka wrzątku – sól i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka) – jajko + kurkuma do posmarowania pierogów – sezam(...)miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na około 10 minut. W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso wymieszać z ziemniakiem, cebulą i przyprawami, dodać wrzątek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki ciasta przykryć folią spożywczą
Smaki Arminearomatyczne, rozgrzewające i sycące. Jest bardzo proste i niekłopotliwe w wykonaniu. Przygotowanie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 słodki ziemniak 1 puszka cieciorki konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 11/2 łyżeczki pieprzu(...)ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól
Niedzielny kucharzchrupiące, lekko słodkie z ziołowo-ostrą nutą frytki z batatów, które są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw, zawierających całą gamę witamin. Pewnie teraz podpadłam prawdziwym miłośnikom tradycyjnych ziemniaków, ale nawet tym radykalnym zwolennikom ugrupowania „Tylko pyra” polecam spróbować i od czasu do czasu urozmaicić swoją kuchnię tym pomarańczowym kuzynem klasycznego kartofla. Składniki: 2 średnie bataty(...)miski. 2) Dodać olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. 3) Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać. 4) Frytki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 min. Pod koniec można włączyć termoobieg. 6) Podawać z ulubionym sosem. SONY
Fitsweet.meziemniaków 200 g kapusty kiszonej łyżka masła mała cebula łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku pół szklanki tartego sera sól i pieprz do smaku 6 orzechów włoskich łyżka oleju Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości, aby równo się ugotowały. Obrane i przekrojone na pół, gotujemy w osolonym wrzątku, tak do 3/4 miękkości. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wydrążamy środki(...)koniec doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone na drobno orzechy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Później połowa żółtego sera, który podziała jako spoiwo i można napełniać ziemniaczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni aż się zrumienią. Wtedy to wierzch każdej połówki dekorujemy resztą sera, a jak się rozpuści można podawać. Aromatyczne, pikantne, proste i bardzo smaczne, jak dla mnie mięso zbyteczne
Dieta moja pasjaprzyprawami (przepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak. Kulki labneh możesz następnie rozsmarowywać na pieczywie, dodawać do sałatek. do pieczonych ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy. Co zrobić(...)możesz wykorzystać na wiele sposobów: jako baza do sosów do sałatek możesz na niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty
Chilli Czosnek i Oliwachleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny(...)całą noc. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż żeberka. Kapustę pokrój w ćwiartki i wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi(...)kopytkami) - 250 ml passaty - 4 łyżki startego parmezanu - 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) - 100 g serka mascarpone - kulka mozzarelli (podarta na kawałki) Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone. Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na gnocchi wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na wierzchu układamy podartą
W mojej holenderskiej kuchni