ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:337/497)

Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? 135

Tłusty Czwartek wypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą. Jest to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Kolejny czwartek bowiem jest pierwszym dniem po Środzie Popielcowej, która

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczka w warzywach 83

kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Uwielbiam to delikatne, soczyste mięso w towarzystwie warzyw, których ostatnio ciągle mam niedosyt. Najsmaczniejsze z ryżem ale tym razem podałam z zapiekanymi ziemniakami :). Polędwiczka w warzywach polędwiczka papryka najlepiej kolorowa 30 dag pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego masło Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko spłaszczamy ręką doprawiamy i podsmażamy na maśle. Przekładamy do naczynia(...)koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ZIEMNIACZANE ORKISZOWE LUB PSZENNE 217

wysmarowanej oliwą (gdyby było bardzo lepkie i rzadkie, np. spływało z haka miksera, musimy dosypać trochę więcej mąki, mnie zdarzyło się tak co prawda dotychczas raz, ale wyczulam, gdy ziemniaki będą bardziej wodniste, może się tak zdarzyć) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania, czyli do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok.1h. Następnie formujemy (dłońmi maczanymi(...)bardzo duże... Bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok.40 minut, w dość ciepłe miejsce, aż zdecydowanie zwiększą swą objętość.  Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.16-18 minut na programie góra-dół, bez termoob iegu. Pod koniec można włączyć termoobieg (na ostatnie 2-3 minuty).  Bułki wyjmujemy i odstawiamy

Smaczne Zdrowe
HAMBURGER Z PESTO, MOZZARELLĄ I SOSEM BBQ 187

Trochę inna wersja hamburgera. Podobny jadłam na lotnisku w Dusseldorf. Tak mi posmakował, że postanowiłam zrobić domową wersję Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków. SKŁADNIKI : bułki – 4 sztuki mięso mielone wołowe – 30 dkg mozzarella – 1 sztuka pesto z bazyli – 4 łyżki sos barbecue – 4 łyżki suszone pomidorki – 8 sztuk sałata – 4 liście papryka słodka mielona – 1 łyżeczka przyprawa(...)wymieszać z przyprawami. Uformować 4 plaskie kotlety. Usmażyć na patelni. Najlepiej zrobić średnio wypieczone, żeby mięo było soczyste w środku. Bułki przekroić na pół i podgrzać przez chwilę w piekarniku. Mozzarellę pokroić na 4 plasterki. Wyciągnąć bułki z piekarnika. Dół wysmarować pesto, dać liść sałaty. Dodać uformowane mięso, mozzarellę i suszone pomidorki. Górę bułki wysmarować sosem barbecue i gotowe

kuchniabellissima.wordpress.com
Tacos z kurczakiem 285

Nuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku  ok. 300 g kalafior bądź(...)kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko.  Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek

Misz-masz by Domi
Tacos z kurczakiem 178

Nuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku  ok. 300 g kalafior bądź(...)kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko.  Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek

Misz-masz by Domi
Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon 85667

łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu pikantnego 20 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka 5 aluminiowych foremek (1 foremka=1 porcja) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie solimy i wykładamy na dno foremek.  2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości(...)łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut.  3. Przygotowujemy sosy: I: łączymy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku. II: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą. Każdy kebab

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 123

serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka(...)odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem. Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę

Kuchnia Pani Wiosny
Maminkowe zapiekanki z jajkami i sosem musztardowym 186

Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Cebulę i szczypiorek kroimy na drobno. Cebulę szklimy na patelni z niewielka ilością oleju. Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy kaszę, mąkę, dodajemy jedno jajko i  zeszklona cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nabieramy porcje masy ziemniaczanej(...)szczypiorku i wbijamy jajka. Ale jaja ! Trafiliśmy na jajko z dwoma żółtkami :) Jajka posypujemy szczypiorkiem, zbieramy brzegi  a jeśli zabraknie na górę dokładamy pozostawioną wcześniej masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Po 3-4 minutach zapiekanki można wyjąć z foremek, dodać sos musztardowy i  smacznego

Maminek kulinarny
Szczawiowa z jajami przepiórczymi 113

jajkami przepiórczymi. Są naprawdę pyszne, o wiele delikatniejsze niż kurze. Zdecydowanie polecam. A zupkę tę Madzia gotowała na udkach kurczakowych, które potem wyjęła z zupy i upiekła w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Sam nie wiem, które danie było pyszniejsze. No po prostu rewelacja! A oto przepis Madzi: 6 udek kurczakowych solimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Zapobiegnie(...)dorzucamy. Gotujemy aż udka będą miękkie. Wyjmujemy udka i do gara dorzucamy kostkę rosołową, słoiczek szczawiu marynowanego i kilka zimniaczków pokrojonych w kostkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Marchewkę z włoszczyzny kroimy w kostkę. Jak mięso ostygnie to 2 udka oskubujemy i oskubane mięsko wrzucamy do gara. Resztę udek można upiec z ziołami w naczyniu żaroodpornym

Marder&Marder Manufacture
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 160

cebuli 250 g marchewki 300g papryki zielonej 8 średnich ziemniaków 1,5 łyżki cukru lub miodu przepis Pałki z kurczaka nacieramy  solą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, rozmarynu i mieszamy. Cebulkę kroimy w kostkę, paprykę w paski, marchewki  kroimy w  plastry. Kurczaka obsmażamy za wszystkich stron na oleju. Przekładamy(...)cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. François Rabelais

Smakowite Dania
Frittata czyli remanent w lodówce 123

niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w drobną(...)Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce, dodajemy pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła. Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia

IMPRESJA SMAKU
Najprostsza tarta grzybowa 211

Przy okazji robienia sosu grzybowego troszkę przesadziłam z jego ilością. Musiałam go jakoś wykorzystać winny sposób, bo klasyka, czyli sos grzybowy plus kremowe pure z  ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę,  czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno(...)opakowanie ciasta francuskiego 2 szklanki sosu grzybowego 2 jajka kilka koktajlowych pomidorków Wykonanie:Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut, aby się lekko ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Następnie wykładamy nim formę (mojej formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez

Kulinarne przygody Gatity
Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą 111

Szukacie inspiracji na wegetariański obiad lub ciepłą kolację. Zapraszam na pieczone bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą z dodatkiem aromatycznych ziół. Takie połączenie musi smakować Słodkie ziemniaki są pyszne, sycące i bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki: 5 małych batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 puszki krojonych pomidorów około 100 g sera feta (lub typu feta) 2 garście jarmużu(...)łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Bataty dokładnie umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie natrzeć oliwą. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Zabieramy się za farsz Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty

Oryginalny smak
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 279

formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak(...)obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia) Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore 195

duże kotlety schabowe 1/2 szklanki czerwonego wina 2x400g puszki krojonych pomidorów 2 cukinie, pokrojone w kostkę 4 łyżki śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso(...)wraz ze śmietanką i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz 90 minut, po czym podawaj z pieczonymi ziemniakami. Smacznego! English version Pork chop cacciatore (4 servings) Ingredients: 4 celery sticks, washed and cut in chunks 3 large carrots, peeled and cut in chunks 1 large white onion, chopped

karmelowy
Chleb paprykowo-pieprzowy 127

szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki. Do suchych produktów dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na min. pół godziny, ja zostawiłem na noc w lodówce. W lodówce też będzie rosło i rano(...)chlebki, wkładamy do form i przykrywamy na min. pół godziny żeby podrosły. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub nie :)  Nacinamy lekko ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół 200 st. C / 50-60 min.  Smacznego

chleba naszego
Kurczak cytrynowy 156

niedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami.                                                                  Kurczak cytrynowy  Składniki : 2 podwójne piersi kurczaka łyżka suszonego tymianku  i bazylii sok z cytryny sól(...)tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów. 166

łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju kokosowego Dodatek dojrzałe awokado Sposób przygotowania Farsz Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut. Serowy dip Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki. Blenderujemy z resztą składników aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortilla* *Jeśli używacie gotowych tortilli to zacznijcie od pkt. 5. Mleko(...)zmiksować. Usmażyć na patelni z dwóch stron. Połowę tortilli smarujemy masłem orzechowym. Przekładamy farsz tortillę i składamy ją w pół, lub zawijamy jak na zdjęciu. Jeśli mamy dostęp do piekarnika, to wkładamy wrap do piekarnika i pieczemy 10minut w 180C. Artykuł Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów. pochodzi

Fill The Bowl
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 93

  Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka kartoflana z koprem włoskim 84

kopru włoskiego, 3 ząbki czosnku, 300 g boczku wędzonego parzonego, chilli, sól, 200 g mozzarelli Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki(...)boczek. Kartofle pokroić na kawałki około wielkości około 2 x 3 cm. Dodać do cebuli, wymieszać.  Podduszony boczek wraz z wytopionym tłuszczem wyłożyć na kartofle.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę, zamieszać, dodać pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika.   zastawa

królestwo garów
Urodziny! 176

cebula majonezsol pieprz Ziemniaki gotujemy w całości. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo i również zostawiamy do ostygnięcia Buraki, ziemniaki, jajka i paprykę kroimy w nie dużą kostkę Cebule siekamy dosyć drobno Wszystko wrzucamy do miski i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku Na sam koniec zaprawiamy(...)parówek małychCiasto rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamyOwinięte parówki wstawiamy do zagrzanego piekarnika ( 180C ) i pieczemy przez 15 min Po 15 min wyciągamy i jemy gorące bądź możemy poczekać, aż ostygną

Klaudynkowa kuchnia
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 199

godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska(...)oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić, a skrzydełka powinny stać się chrupiące. W tym czasie przygotowujemy

Poezja smaku
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 147

Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory

kuchnia doski
Zimowy dorsz Skrei w papilotach 119

gdybym ją przed dodaniem podsmażyła lekko na suchej patelni grillowej. Po prostu wyglądałaby ładniej. Tak czy inaczej, ryba w papilotach, z ziołową mieszanką, jest pyszna! Można podać np. z ziemniakami w mundurkach. Polecam! przepis pochodzi z tej strony  -  Great BritisChefs ZIMOWY DORSZ SKREI W PAPILOTACH - PRZEPIS składniki 400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie 60 g szpinaku baby(...)świeżej bazylii, drobno posiekanej 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekany ok 60 ml (4 łyżki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz papier do pieczenia, folia aluminiowa przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać  sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony

Stare Gary
chrupiące placki ziemniaczane po mojemu 109

przeciśniete przełożyć do miski. Surowe ,obrane i umyte  ziemniaki zetrzeć ( ja w blenderze). Umieścić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru soku. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki,tarte ziemniaki z jajkiem, solą , pieprzem i mąką.  Patelnie z olejem rozgrzać,łyżką nakładać porcje masy i formować placki. Smażyć po 2-3 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią(...)plasterki. Placek na spód ,na to krążki cebulki ,pare oliwek ,mozzarelle w kulkach,na to następny placek z mięsem ,ser i całość zakryć plackiem ,posypać serem .Umieścić w piekarniku nagrzanego do200° C na 5-6 minuty, do stopienia sera

mojej kuchni
chrupiące placki ziemniaczane po mojemu 157

przeciśniete przełożyć do miski. Surowe ,obrane i umyte  ziemniaki zetrzeć ( ja w blenderze). Umieścić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru soku. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki,tarte ziemniaki z jajkiem, solą , pieprzem i mąką.  Patelnie z olejem rozgrzać,łyżką nakładać porcje masy i formować placki. Smażyć po 2-3 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią(...)plasterki. Placek na spód ,na to krążki cebulki ,pare oliwek ,mozzarelle w kulkach,na to następny placek z mięsem ,ser i całość zakryć plackiem ,posypać serem .Umieścić w piekarniku nagrzanego do200° C na 5-6 minuty, do stopienia sera

w mojej kuchni
Kaczka pieczona z jabłkami 107

się zmieści, otwory (po szyjce i "dolny") spiąć wykałaczkami. Przed pieczeniem kaczkę posmarować roztopionym masłem. Kaczkę z jabłkami ułożyć grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni (grzałka góra - dół) i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni,  założyć pokrywkę.i piec około 2 godzin(...)zdjęć pokrywę i polewać kaczkę powstałym sosem lub sokiem z pomarańczy. Z czym podawać kaczkę z jabłkami Kaczkę pieczoną z jabłkami możemy serwować z - kluskami śląskimi. gnocchi, kopytkami - pieczonymi ziemniakami - puree ziemniaczanym - kaszą pęczak, gryczaną, jęczmienną, jaglaną Dodatki: zasmażana lub surowa czerwona kapusta, konfitura z żurawiny lub borówek, czerwone buraki w każdej postaci, sos śliwkowy,surówki z dodatkiem kapusty. Kaczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 150

plasterki marchewki, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kapustę. Trzydzieści minut przed końcem odkryć naczynie. Wyjąć kapustę, zdjąć sznurek. Sos wylać na patelnię, mąkę rozmieszać(...)porcja za duża. To zależy od tego ile sosu Wam zostało po ugotowaniu. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Śmietanę można ominąć. Bardzo dobry obiadek, polecam. Podawać z ugotowanymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Pudding Yorkshire 152

fanów Ja też jej wielką zwolenniczką nie jestem, ale są w niej pewne perełki! Jedną z nich jest właśnie pudding Yorkshire. Jest świetnym dodatkiem do mięsnych sosów. Idealnie zastąpi ziemniaki lub kaszę Pudding Yorkshire Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 200 ml mleka 200 ml wody gazowanej 2 jajka sól olej rzepakowy Wielkopolski Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy mleko(...)Ciasto przykrywamy i zostawiamy na blacie na godzinkę. Po tym czasie przygotowujemy formę na muffinki wlewając do każdej formy po łyżce oleju. Wkładamy ją do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Do nagrzanych foremek wlewamy ciasto wypełniając je w 2/3 wysokości (ciasto najlepiej przelać do jakiegoś dzbanka, żeby łatwiej się je wylewało). Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy

PatiGotuje
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami 125

ziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso(...)Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku

Krokusowy Dom
Pieczone warzywa 123

Składniki: - 1 średni ziemniak - 1,5 małej cukinii - 3 małe marchewki - papryka żółta i czerwona - pół niedużej cebuli - sól czosnkowa - pieprz czarny - 3 łyżki oliwy z oliwek Marchewki i ziemniaka obieram, obieraczką kroję na płatki. Paprykę kroję na pół, wycinam gniazda nasienne, kroję obieraczką po krawędzi na wąskie paseczki. Cukinię także kroję za pomocą obieraczki na cieniutkie plasterki. Cebulę nożem(...)sobą i układam pomiędzy pozostałymi warzywami.  Cebulę kroję w piórka i także wtykam pomiędzy warzywa. Posypuję solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą z oliwek. Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Cook&Love
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 185

Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i obieramy a gdy wystygną kroimy w dość dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę. Na drobno kroimy szczypiorek. Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne(...)warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek. W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe, rozbite jajka. W wersji bez mięsa jajka roztrzepujemy i zalewamy nimi warzywa w foremkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Po upieczeniu, po 2-3 minutach wyjmujemy z foremek. Doskonale smakują z sosem czosnkowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Przepis na… – Polenta, włoską mamałygę 232

terenie całych Włoch niezwykłą popularność, stając się daniem tak sztandarowym jak pizza, a zarazem z Italią niekojarzonym. Może być głównym daniem, a także dodatkiem do niego – zastępując ziemniaki lub ryż. 700 g mąki kukurydzianej 2 litry wody sól oliwa cebula 4 ząbki czosnku W rondlu na oliwie szklimy poszatkowaną cebulę i czosnek, uważając aby się nie przypaliły. Zalewamy wodą(...)minut. Gdyby polenta robiła się zbyt gęsta, dodajemy wody. Kiedy masa będzie gotowa przekładamy na drewnianą deską i kroimy na kawałki. (Można je wedle upodobania jeszcze opiec w piekarniku lub od razu podawać.) Gotowe! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Pieczone bataty z rozmarynem 116

Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z   sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty(...)papryka kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia na batatach układamy gałązki rozmarynu

Kulinarne przygody Gatity
Domowe frytki z piekarnika 261

Składniki : 1 kg ziemniaków sól 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru Przygotowanie : Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną grubość Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 min. Po tym czasie wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz je na sitku, a następnie dokładnie osusz(...)dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby olej równomiernie je pokrył Teraz przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż w jednej warstwie, zachowując odstępy między nimi Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 *C, piecz przez 20- 30 min. Po tym czasie frytki powinny się zrobić miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec. Włącz termoobieg i zwiększ temp

Proste Potrawy
Buraczki zasmażane 150

Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow.Skladniki:1 kg buraczkow1(...)mala cebula1 plaska lyzeczka soli1/2 lyzeczki cukru1 lyzeczka soku z cytryny lub octu1 lyzka masla ghee1 czubata lyzeczka maki krupczatki majeranek lub kminek -opcjonalnieWykonanie:°Buraki upiec w piekarniku lub ugotowac w lupinach.W zaleznosci od wielkosci burakow zajmie Ci to od 1,5-2 godzin.Poniewaz gotuje sie je niekrojone powinny byc mozliwie jednakowej wielkosci.Wystudzic i obrac. °Zetrzec buraki na najdrobniejszych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania