ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:337/497)

Bułki żytnio pszenne 175

mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody,  50 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 1 lub 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn: do wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 4 łyżki mąki...mieszamy i pod  przykryciem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałe produkty mieszamy na sucho w misce, gdzie(...)jest zbyt suche dodajemy kilka łyżek wody... Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Potem zagniatamy, dzielimy i wyrabiamy bułki, które wykładamy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rozbitym jajkiem i posypujemy  ziarnami lub po prostu wodą. Nacinamy lub nie i już wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st. C / 20-25  minut

chleba naszego
Sałatka z batatów i czerwonych buraczków 116

dnia na “nagłego głoda”. Mój niemowlak także nią nie gardzi i chętnie wybiera bataty trenując przy okazji chwyt pęsetkowy Jednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego! Składniki: 1 batat (słodki ziemniak amerykański) 2 średnie buraki czerwone 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę(...)ponownego użycia). Posypujemy papryką i polewamy oliwą i następnie wmasowujemy je w warzywa. Pamiętamy, aby warzywa były ułożone tylko w jedną warstwę, żeby się dokładnie upiekły. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut – czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i preferowanej miękkości warzyw. Smacznego! Artykuł Sałatka z batatów

Lamarida.pl
Pieczone samosy z kurczakiem 273

Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość 3-4 minuty, na koniec smażenia dodaję mrożony groszek i ściągam z ognia. Ziemniaki, batata i marchew rozdrabniam widelcem. Dodaję smażone składniki, sezam oraz sól i dokładnie mieszam cały farsz. Odstawiam do wystudzenia.  Składniki na ciasto dokładnie mieszam łyżką w misce do połączenia(...)kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe samosy umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę przez 15-17 minut do zarumienienia. Podaję ciepłe z ulubionym sosem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 226

wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto(...)uformowałam podłużny bochenek. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika

Kuchnia u Krysi
Fit obiad #4 - Zupa krem z białych warzyw 134

ZUPA: 3/4 sporej bulwy selera 1 duża pietruszka 3 ziemniaki 1 łyżeczka masła gałązka lubczyku (malutka) sól, pieprz CZIPSY SELEROWE: 1/2 bulwy selera sól Przygotowanie: ZUPA: Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa będzie się gotować. W garnku rozgrzać masło, wrzucić na nie warzywa, przesmażyć aż nabiorą złotego koloru. Zalać wodą(...)CZIPSY: Selera obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec w 180'C, aż będą chrupkie i złote (u mnie pół godziny, ale mój piekarnik notorycznie przekłamuje temperaturę). Zupę podawać z czipsami

Cakes By Kejt
Sernik bezglutenowy, z ziemniakami 137

przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie). Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie dodać ser i ziemniaki, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą żółtkowo maślaną (nie ucierać długo, ponieważ zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy ). Dodać rodzynki i skórkę(...)dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Ja upiekłam w formie o średnicy 26 cm, lepsza byłaby minimalnie mniejsza tortownica. * należy zwracać uwagę na napis

królestwo garów
Comber z sarny, przepyszna pieczeń 186

nią skusić. Mięso umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Zmiażdżyć ziarenka jałowca i obłożyć mini mięso. Zawinąć całe mięso w plastry boczku i położyć w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzać piekarnik do 220 C i piec nie przykrywając naczynia 20 minut. Następnie pieczeń odwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody. Zmniejszyć temperaturę(...)trochę ciepłego sosu do śmietany i wymieszać, następnie powoli wlać do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszać. Mięso można podać pokrojone w plastry i oblane sosem, lub na obiad do ziemniaków czy kaszy. Wyszło rewelacyjne, kruche cudne mięsko. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zupa- krem z pieczonej dyni 183

smakował. Ale z jej dodatkiem był naprawdę pyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :) Składniki: Dla ok 6 osób: 1 bardzo duża marchew 1 mała pietruszka 2 małe ziemniaki 1/3 pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,20kg dyni 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy(...)środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.   W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru

Kuchnia w czekoladzie
Łopatka wieprzowa z grilla 191

Łopatka wieprzowa z grilla to doskonały pomysł na obiad. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla. Składniki: 1 kg. łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku łyżka mieszanki przypraw grill łyżka musztardy francuskiej trochę oleju Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz(...)mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillujemy z obu stron na średnio rozgrzanym grillu. Taką samą marynatą możesz posmarować całą łopatkę wieprzową i upiec w piekarniku. Do potrawy najlepiej smakuje zimne piwo bo gasi pragnienie i poprawia humor. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Puree z pieczonego selera 208

wydaje się teraz niepełne, bez tego słodkiego, delikatnego cuda. A wszystko jest dziełem przypadku i lenistwa - zbyt dużej ilości selera w lodówce i niechęci do wycieczki na zakupy po ziemniaki. Próbujecie na własne ryzyko, nie biorę odpowiedzialności za nagłe zmiany życiowe ;) PUREE Z PIECZONEGO SELERA Składniki: - 1,5 sztuki selera - słodka śmietanka - 1 łyżka nieklarowanego masła - pieprz biały (może być(...)zacznie mięknąć zdejmujemy folię i pozwalamy mu się przypiec. Może to trochę potrwać, więc jeżeli się spieszymy, podgotowujemy wcześniej selera w mleku, a dopiero potem wkładamy go do piekarnika. Następnie oddzielamy miąższ od skóry i całość miksujemy. Dodajemy masło, śmietankę (celowo nie podaję ilości, trzeba dostosować ją do gęstości selera) oraz pieprz i sól. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi 153

pszennej razowej 135 g zakwasu 8 g drożdży świeżych 1 ziemniak (po obraniu około 100 g) 160 g wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 70 g orzechów laskowych Ziemniaka gotujemy, czekamy aż wystygnie i przepuszczamy przez praskę. Można go też potraktować widelcem, czy innym narzędziem jeśli ktoś nie ma praski. Generalnie chodzi o to żeby w miarę możliwość powstała(...)cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 182

ręcznikiem papierowym. Obkładamy plastrami cebuli. Solimy, pieprzymy, oprószamy szczyptą przyprawy typu Vegeta i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Odstawiamy na 20-30 minut. Następnie wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim przelany wrzątkiem, mrożony szpinak. Możemy oczywiście użyć liści świeżego szpinaku. Doprawiamy go solą, pieprzem(...)minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie, choć może nie warto się tym sugerować - to w końcu mój mały Ewenement, który lubi zarówno szpinak jak i rybę - bądź co bądź pospolite

Kuchnia po mojemu
Krem z pieczonej papryki. 212

ulubione zioła,  opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem)     SPOSÓB WYKONANIA : Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion.  Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili  kroimy(...)miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty.  Dziś

Basia w kuchni
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 185

kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku robot kuchenny  MRK-05 okazał się(...)dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta  oddzielić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 142

kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą(...)lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto: 2 szklanki mąki uniwersalnej Łyżeczka

Niedzielny kucharz