Paprykę kroimy w paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy(...)porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami i kształtem :)Prawda, że urocze
Ratunku obiadpolędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernikamini kluski śląskie: ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta solimarynata: po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz(...)Jeśli mamy więcej czasu czynności te wykonujemy dzień przed serwowaniem, ponieważ najlepiej aby polędwiczka była w lodówce przez całą noc - przejdzie wtedy mocniej smakami marynaty) Po minięciu tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180*C. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbawiamy się pestek. W niewielkiej misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika - tak aby każda cząstka była
Symfonia SmakówPrzepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu. Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni(...)będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni. Młoda kapusta No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie jak pyszna jest młoda kapusta! Składniki: cebula – drobno posiekana
Ugotowane pozamiatanełyżki, marcepan 1 łyżka, posypka kolorowa - ile potrzeba Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce grubsze oczka. Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Wszystkie składniki do ciasta dodać do pojemnika i mikserem dobrze utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto ciasto. Jajka, cukier, sok z cytryny utrzeć(...)olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić. Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować
W Mojej Kuchni Lubięgodzinę przed przygotowywaniem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Kładziemy na ruszt ustawiony na blaszce (na kapiący sok z mięsa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 85 ° C na 70 minut. Po wyjęciu szczelnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na 5 – 8 minut (aby mięso wchłonęło soki). Po tym czasie można już kroić(...)dekoracji użyłam kwitnący mix sałat (przy wyjątkowo sprzyjających warunkach sałata zakwitła mi w doniczce) i bratki. Idealne jako danie obiadowe, wczesna kolacja, czy wykwintna przystawka. Podane z kaszą, ryżem, ziemniakami… i nie tylko będą bardzo smacznym urozmaiceniem każdego stołu. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również polędwiczkę wieprzową z sosem migdałowym . Wydrukuj przepis The post Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej
mojewypiekiinietylkoząbek czosnku rozmaryn sól i pieprz szklanka śmietany 30% 1 lampka białego wina 2 łyżki masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą(...)odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż schab z każdej strony do mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut
Mango Papajaodkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka). Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)cynamon i odstawiamy by masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut (sprawdźcie przed wyjęciem patyczkiem czy masa serowa jest upieczona). Podajemy sernik po całkowitym wystudzeniu, najlepiej schłodzony w lodówce
Czary - gary w kuchniziemiach nastała susza. W tym czasie trafił do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu został wyparty przez ziemniaki, od kilku lat przeżywa drugą młodość w polskiej kuchni. Składniki 500 g topinamburów 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól ziołowa świeżo mielony(...)wszelkich "odnóg". Kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do naczynia z cebulą. Dodajemy oliwę z oliwek, majeranek, tymianek, świeżo mielony pieprz oraz jeszcze trochę soli. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut, aż topinambury będą miekkie. Pieczone topinambury podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Topinambur cały czas zyskuje wierne grono fanów
My Chcemy Jeśćobieramy. Umieszczamy w garnku z zimną, lekko osoloną wodą i stawiamy na gaz. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu, odcedzamy. Dodajemy sól, pieprz i masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree. Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie(...)wody. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy puree. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut (aż puree zacznie się rumienić z wierzchu). Wyciągamy i obsypujemy koperkiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje Smakówsuszona papryczka chili- do smaku * jajka- 4 szt. * świeży koper- do posypania Dodatkowo: * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła, jajkiem oraz gałką, kurkumą, solą i pieprzem. Masę nabrać dużą łyżką, ułożyć na blaszce (uprzednio wyłożonej papierem(...)cukierniczego i porobić- dosyć ciasno, inaczej jajko wypłynie- 'kleksy' na krawędzi okręgu. Do środka ostrożnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryczką chili i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 18-20 minut. Gotową miseczkę posypać świeżym koprem. Dodatkowo: Masło klarowane podgrzać, dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć do delikatnego zarumienienia. Polać warzywa. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu, zdrowa i sycąca. Można do niej użyć resztek kaszy lub ryżu z poprzedniego dnia i poeksperymentować z pozostałymi składnikami. P.S. Świetnie smakuje też z ziemniakami pokrojonymi w plastry lub puree ziemniaczanym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej + 1 łyżka oleju lub masła 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej + 1 łyżka oleju lub masła olej do wysmarowania formy(...)ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1 duży jogurt naturalny 2 jaja sól, pieprz rozmaryn Ugotuj kaszę gryczaną i jęczmienną osobno w wodzie, z dodatkiem oleju lub masła. Nagrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Umieść w nim kaszę gryczaną. Następnie wymieszaj pomidory z puszki z przecierem pomidorowym i ziołami prowansalskimi i wylej je na kaszę gryczaną
Qlinarnie i Qlinarnieserowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru. Następnie umyć mięso, osuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć kotlety na oleju, kolejno dodać trochę wody(...)roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki. Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni. Pod koniec dosypać do pieczącego się dania sera zółtego. Poczekać aż się trochę zarumieni. Podawać z papryczką chilli. Smacznego
MarciochaKucharzycytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika na 30 min 160st C. Kurczaka umyć, pokroić w słupki, przyprawić czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką ( opcjonalnie kilka kropli maggi ) imbirem ( dodaję też po zostałą posiekana natkę pietr(...)warzywa z kurczakiem, zawinąć. Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek czosnku, sól, pieprz, parę kropel cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, posiekany koperek i natkę, wymieszać... Podawać z ziemniakami i .... Smacznego
Gaździnka warzyPadanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB PRZYGOTOWANIAUgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać(...)częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej
zielonacukinkanaczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia o pojemności 5 litrów oraz do jego pokrywy) i zalać bulionem (z punktu 6) do połowy wysokości kotletów.Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut.Podawać gorące z sosem pomidorowym/pieczarkowym/grzybowym lub pieczeniowym. SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników(...)żna użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska