ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:341/497)

MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI) 293

gorące rozgnieść praską lub zmielić. Nie studzić.  Do rondelka wlać miód, dodać cukier,masło i podgrzewać ciągle mieszając ,aż do rozpuszczenia się składników. Ciepłą masę dodać do roztartych ziemniaków i zmiksować na gładką masę.Przestudzić całość i zmiksować z jednym jajkiem. Do większej miski przesiać mąkę z kakaem, dodać sodę i przyprawę do piernika i wszystko wymieszać łyżką(...)jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć ciastka na blaszkach w niezbyt dużych odległościach ponieważ więcej rosną na wysokość.Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę

Walijskie Pichcenie
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 143

niezdrowe przekąski. Pieczone pulpety z batatów 2017-08-10 15:22:47 Porcje 20 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka) 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g) 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki(...)Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości. Wszystkie składniki zblenduj ręcznym blenderem. Formuj kulki średniej wielkości, obtaczaj w mące z cieciorki. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wskazówki Jeśli masa na pulpety będzie za rzadka, dodaj do niej mąkę z cieciorki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Pulpety z batatów – zdrowy

Powiedz dietom nie
Warzywne talarki z grilla 126

cebule 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody, dzięki temu nie będą się paliły na grillu. Ziemniaki i batata obieramy i kroimy w ok 0,5 cm talarki, cukinię pozostawiamy ze skórką i kroimy na nieco grubsze plastry. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół(...)smaki się połączyły. Plasterki nabijamy kolejno na patyczki, a każdy z szaszłyków zawijamy w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Układamy na grillu lub w piekarniku na 10 minut. Po 5 minutach obracamy na drugą stronę. Po tym czasie ściągamy folię i grillujemy warzywa przez kilka minut z każdej strony, aby się przyrumieniły. Podajemy solo lub w towarzystwie ulubionego mięsa

Kuchnia od dwojga
PIECZONE FRYTKI Z TOPINAMBURA 186

smaku topinambura niekiedy trzeba się przekonać.  A gdy to już nastąpi, to będziecie po niego często sięgać.  Dla mnie frytki z topinambura smakowo przerosły nawet te z ziemniaka lub selera. Dlatego zaopatrzyłam się w 5 kg i jem te warzywa codziennie. Rano na surowo, później, na obiad, w wersji pieczonej lub gotowanej. O właściwościach topinambura przeczytacie  TUTAJ(...)łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Bulwy topinambura dokladnie szorujemy, a następnie kroimy w słupki. Umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut do zarumienienia. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pierniczki...i Świąteczne Kule Słodyczy 143

łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego szczypta soli Do dekoracji lukier oraz naturalne posypki, ozdoby cukiernicze Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta(...)się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.Udekoruj wedle uznania! Do Siego Roku!Pierniki fajne przechowują się w słoju. Ja założyłam mu kokardę Justyny pod szyją, popatrzcie jaki elegancki słój! Dzięki zaproszeniu na kawę

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki na choinkę i nie tylko! 107

gryczanego  pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta oraz pół łyżeczki cukru waniliowego Delecta szczypta soli Do dekoracji naturalne posypki Decorada Delecta rodzynki cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta(...)się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie

Z Kuchni Do Kuchni
Pierś z kurczaka pod pierzynką 179

wszystkie znaleźć tutaj Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej. Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego podałam pieczone ziemniaki i surówkę z sałaty z jogurtem Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 8-10 małych pieczarek 3 łyżki majonezu 100 g startego żółtego sera sól pieprz Piersi(...)kotlecik oprószyć solą i pieprzem , a następnie posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Na sam wierzch ułożyć starty żółty ser. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mięso powinno być białe po upieczeniu. Podawać gorące pierś z kurczaka pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Maminkowe zapiekanki ziemniaczano-serowe z cebulką 275

kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi  i wyrabiamy(...)formujemy placki  o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką a na niej układamy porcje masła. Brzegi masy zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab pieczony z ziołami 403

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową.  Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.  Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami  - najlepiej oczywiście świeżymi:) SKŁADNIKI   800 g schabu bez kości sól pieprz 2 łyżki posiekanej(...)łyżki tymianku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm). Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno

Moje Kuchenne Rewelacje
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 1527

przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy. FARSZ: Oczyszczone(...)CAŁOŚĆ: Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Kaczka w musztardzie 138

przypraw takich jak kardamon i imbir. Kaczka wyszła pyszna. Miałam porcję na dwa dni. W pierwszy kaczkę zaserwowałam z ryżem i buraczkami, zaś w drugi dzień z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Z kaczki można przygotować również sos. Wystarczy odlać z gotowej kaczki nieco tłuszczu do garnuszka, w osobnym garnuszku wymieszać odrobinę wody z łyżką mąki pszennej typ 500, wlać mąkę(...)ząbki czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki nasion kolendry szczypta mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce połączyć ze sobą obie musztardy, nasiona kolendry, kardamon

Passions hobbies life
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 134

łyżeczki soli łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju lub stopionego masła ok. 180 ml ciepłej wody WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki(...)Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy wodą. Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego

Pani na deser
Środa: Steki z kalafiora 130

mięsożercom i ręczymy, że solidny kawał pieczonego, dobrze doprawionego kalafiora potrafi dać mnóstwo przyjemności z jedzenia. Stek z kalafiora doskonale smakuje z gotowanym pęczakiem lub ryżem. Wersja z pieczonymi ziemniakami też jest jak najbardziej ok. Przepis inspirowany Tasty.co . Składniki: Średniej wielkości kalafior 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)olejem. Krok 2 Oderwij liście od główki kalafiora, umyj go o osusz. Przekrój nożem na plastry grubości 3-4 cm. Natrzyj każdego steka przyprawami. Odstaw. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż steki na blaszkę, skrop olejem, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Podawaj z ryżem, kaszą lub w bułce jak klasyczny stek. Artykuł Środa: Steki z kalafiora pochodzi

Niedzielny kucharz
Wegetariański pasztet z kalafiora 169

kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodawać wodę/bulion do momentu, aż przykryje warzywa. Gotować na małym ogniu(...)mąkę i jajka. Wszystko dokładnie jeszcze raz zmiksować. Gdy jest zbyt gęste, dodać trochę wody z gotowania. Keksówkę wysmarować oliwą i wysypać mąką jaglaną. Wyłożyć farsz i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut do zarumienienia wierzchu. Polecam piec na początku z termoobiegiem, a potem przełączyć na góra-dół. Smacznego

Jaglusia
Cycuszki z kurczaka z ziemniakami 154

papryki czerwonej słodkiej pół łyżeczki gałki muszkatołowej  olej do smażenia  4 łyżki mąki  Wykonanie  Pierś myję i osuszam , następnie kroję w cienką kostkę , marchewkę , czosnek , ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor(...)placki , na małym ogniu , aby nam się mięso usmażyło , i tak postępujemy do wykończenia masy mięsnej , jak mamy usmażone wszystkie placki,a są lekko zimnie , możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , i gotowe do podania

Mój Smak
Pierniczki 122

może być inny pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Do dekoracji rodzynki sułtańskie  KRESTO posypki wszelakie cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę(...)się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. U mnie z rodzynkami i posypkami. Odstawić do przeschnięcia i... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 217

wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki (naczynia żaroodpornego) i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230°C na 30 minut (nie dodajemy żadnego płynu ani tłuszczu, ponieważ sam się wytopi z kaczki). Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy(...)zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki z sałaty rzymskiej i papryki . Ta kaczka, według mnie, zasługuje na wysoką pozycję w rankingu ulubionych potraw z drobiu. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kaczka marynowana

mojewypiekiinietylko
Pieczen wolowa, z wolowiny QMP 152

niebywale krucha i pełna smaku. Pieczeń wołowa 800 g wołowiny na pieczeń (u mnie część krzyżowa QMP) 1 cebula 1 marchewka łyżka musztardy sól, pieprz rozmaryn tłuszcz do smażenia Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Mięso osuszamy, solimy, pieprzymy. Obsmażamy mięso na tłuszczu z każdej strony na rumiano. Cebule obieramy i kroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki(...)pieczenia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i papier, mięso polewamy sokami i dopiekamy dalsze pół godziny. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i surówka z pora

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania