pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo(...)cebulę pokrojoną w plastry, a następnie podsmażone mięso wraz z tłuszczem ze smażenia. Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach
O kuchni z uczuciemsól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć(...)pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego
Calzonella.comproporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego cukru. Przygotowanie: Dojrzałe porzeczki płuczemy, obserwujemy z gron, wkładamy do garnka i lekko gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy 1/3 cukru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż porzeczki będą prawie rozgotowane. Przygotowujemy drugi garnek i sito o gęstym splocie wielkości(...)gorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości(...)użyłam bulionetki mięsnej (klik)jeżeli takiej nie posiadamy to dodajemy przyprawy wedle uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- kości myjemy osuszamy i solimy- smażymy na patelni na brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)- gdy kości
Basia w kuchnisklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula(...)minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz z kleksem śmietanki bądź jogurtu naturalnego, obsypane świeżą natką pietruszki, z dodatkiem chipsa selerowego
Sajkofanka smakuSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna Pasjisuper pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe. Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍. Parę(...)godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal
Kulinarne przygody Gatityschabowe. Ja dzisiaj zamiast typowego schaboszczaka zrobiłam na obiad pyszne roladki. Robi się je szybko, nie potrzeba dużej ilości składników. Nadzienie możemy zmieniać według własnego uznania, a z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki mogą być wyśmienitym obiadem, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g schabu bez kości 1 kulka mozzarelli 5 suszonych pomidorów w oliwie kilka listków świeżej bazylii sól(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3. Zrumienione roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, podgrzać i przelać do roladek. Naczynie z roladkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciwstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, pół szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, ubij tłuczkiem co ziemniaków na dość gładką masę. Posól do smaku. Krok 2 Roztop w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wsyp 2 łyżki mąki, rozprowadź w maśle i smaż razem chwilę, mieszając(...)rondla z zasmażką. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta rozrzedź ją dodając mleka, w którym gotowała się ryba. Dodaj połowę sera i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Na dno wyłóż sos rybny. Wysyp na niego mrożony groszek. Całość przykryj pure z kalafiora. Posyp wierzch pozostałym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj
Niedzielny kucharzwstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, pół szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, ubij tłuczkiem co ziemniaków na dość gładką masę. Posól do smaku. Krok 2 Roztop w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wsyp 2 łyżki mąki, rozprowadź w maśle i smaż razem chwilę, mieszając(...)rondla z zasmażką. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta rozrzedź ją dodając mleka, w którym gotowała się ryba. Dodaj połowę sera i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Na dno wyłóż sos rybny. Wysyp na niego mrożony groszek. Całość przykryj pure z kalafiora. Posyp wierzch pozostałym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj
Niedzielny kucharzdzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka(...)minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem
Gotuj z Mąkąpieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej(...)przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut. Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie
Krylowa KuchniaPieczone udka kurczaka to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią: pieczone, z wody, puree, talarki smażone oraz rozmaite surówki, sałata ze śmietaną/jogurtem, buraki lub marchewka z groszkiem. Dla mnie podstawą przygotowania takiego obiadu to dobre składniki i soczyste mięso. Porcja mięsa i warzyw(...)układam do naczynia żaroodpornego, przyprawiam i polewam niewielką ilością oleju, nacieram mięso. Naczynie przykrywam pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia ustawiam piekarnik grzanie góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem. Podaję z warzywami
Zasmakuj Kuchni