czym polega patent opisaliśmy we wpisie: Jak z robić obiady na cały tydzień i nie zwariować . Przeczytaj i wypróbuj tę metodę. Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 duży słodki ziemniak 1 puszka cieciorki konserwowej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie(...)ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól
Niedzielny kucharztrochę inaczej niż ta w książce, ale mam nadzieję, że jest równie pyszna. Zjedliśmy ją prawie za jednym podejściem z dodatkiem kaszy bulgur. Połączcie ją z ulubioną kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub kawałkiem dobrej jakości chleba. Ilość porcji: 5-6 porcji Czas przygotowania : 1,5 – 2 godziny Składniki: suszone borowiki – 20g dynia piżmowa – 500g marchewka – 2 sztuki(...)feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką i cebulą pokrój na spore kawałki. Przełóż do naczynia. Czosnek obierz i pokrój
wiecejwarzyw.pljajko 50 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli pół łyżeczki erytrolu maliny mrożone 2 łyżki masła Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie przełóż je do miski. Do ziemniaków dodaj puree z dyni, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i erytrol. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Powinno dobrze odchodzić od ręki. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie ilości, uformuj z niego(...)maliny. Ciasto zlep tak, aby powstała kula. Czynność powtórz aż do wykończenia ciasta. Gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj od razu po upieczeniu. Smacznego Artykuł Knedle dyniowe z malinami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniPieczone placki z warzyw to świetna opcja na przygotowanie obiadu, który wymaga niewielkiego wysiłki w kuchni. Wybrane składniki wystarczy posiekać lub zetrzeć i wymieszać ze sobą, a resztę załatwi piekarnik ;) My czekamy wdychając kuszący aromat piekących się placuszków. Tym razem postawiłam na zielone! W plackach znalazł się zielony groszek, cukinia i seler naciowy. Do placków dodałam jedynie dwie łyżki(...)obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację. Jeśli macie ochotę na inne wersje warzywnych placków to podrzucam kilka inspiracji: Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki Z batata i kalafiora Z cukinii, sera feta i suszonych pomidorów Z cukinii, ziemniaków i marchewki Pełnoziarniste z kukurydzą Ziemniaczano-marchewkowe PIECZONE ZIELONE PLACKI Z GROSZKU I CUKINII Czas
HealthyCreationsbułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. 2. Puree: Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. 4. Naczynie żaroodporne wysmarować(...)puree, pomidorki, mięsne kuleczki, puree, pomidorki, kończąc na mięsnych kuleczkach. Pomidorki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym żółtym serem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyziół prowansalskich sól i pieprz Przygotowanie; Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Odsączamy z wody, lekko studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków albo w malakserze. Jednak nie na "papkę". Mają zostać wyczuwalne kawałki cieciorki. Do miski dorzucamy, zmielone płatki owsiane, pokrojone pomidory z zalewy, posiekaną drobno cebulę oraz zioła i przyprawy. Wszystko(...)płatki owsiane zabrały nadmiar wilgoci z masy. Następnie formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku. Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C. Zawarte przepisy w książce są bardzo proste do wykonania, są to typowe propozycje które
Radość kipiąca uśmiechem.kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj, tak aby był półtwardy. Cukinię i marchew obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w piórka. W misce wymieszaj(...)drugiej misce wymieszaj mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnikukurydzy z puszki, dobrze odcedzonej po 1 łyżeczce suszonej natki pietruszki i koperku sól i pieprz, do smaku bułka tarta olej do smażenia W dużej misce wymieszaj dokładnie ziemniaki, jajka (na twardo i surowe), makę, pietruszkę, koperek i kukurydzę. Dopraw do smaku i odstaw na pół godziny. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Z masy ziemniaczanej formuj(...)stron na złotawy kolor. Wyjmuj na papierowy ręcznik dla odsaczenia nadmiaru tłuszczu i podwaj od razu z ulubiona sałatka. Nadmiar można zamrażać (przed jedzeniem rozmrozić i podgrzać w piekarniku
Lejdi of the houseżółtym serem.Na to warzywa i sos czosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia frytek przyprawa gyros Pierś pokroić(...)frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć
Agusiowe smakołykikonsystencji budyniu - tak powiedziała Zuzia widząc co wlewam na blaszkę;)). Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x28cm lub ciut mniejsza) i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (piekarnika nie trzeba wcześniej nagrzewać, jeśli to zrobimy skracamy czas pieczenia o około 10 minut). Całkowicie studzimy przed krojeniem. Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony(...)kartonie). * Rzadkie pure z batata - pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około 1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowałam 2 bataty i otrzymałam 1,5 szkl. pure (nie dałam wszystkiego, bo mi Zuzia zjadła;)). Kochani, dla czytelników bloga specjalny rabat -10% w sklepie Dajar na produkty Ambition - wystarczy
Kolorowy Przepisowniknaczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso. Moje mięsko nie chciało się zmieścić dziś w garnku, więc upchnęłam je w porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy(...)lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak szykuję mięso rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół. Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu
Kocham Czekoladęresztą pieczarek. Bo oczywiście, jak to ja, musiałem nabrać dużą siatę zamiast wyliczonej ilości. Chodzą mi teraz po głowie krokiety z farszem pieczarkowym jak i pizza. Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna(...)smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g Ziemniaki – 2 średniej wielkości Cebula – 2 sztuki Warzywa suszone – 4 łyżki Woda – 1 litr Mleczko kokosowe – 200g Pietruszka – 1/2 pęczka Lubczyk – 1 łyżeczka Kolendra
Blendmanolej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym ziemniaki utłuc. Do miski wsypać 25 dag mąki, wymieszać z częścią wywaru z ziemniaków zrobić rozczyn. Do ziemniaków dodać tłuszcz, cukier, drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, doprawić solą do smaku i wyrobić(...)potrzeby podlać wywarem ziemniaczanym). Dwie wąskie foremki lub jedną większą posmarować olejem, przełożyć ciasto i odstawić jeszcze do na pół godziny. Po czym posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut
Tradycyjna Kuchniamąż stwierdził, że w weekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo pomysłów na pyszny obiad mam mnóstwo, tylko mało czasu. Na dzisiejszy. Kombinacja wyśmienita warta wypróbowania. Karkówka idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili, pokrojona w kostkę 1 czosnek solo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 3 łyżki(...)Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika przykryj folią i odczekaj
codojedzeniarozgniecionymi ziarnami ziela. Mięso spinamy wykałaczkami, aby nacięcia nie rozchylały się na boki. Można też związać mięso sznurkiem, zawinąć je w folię aluminiową. Wstawiamy naczynie ze schabem do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 150 °C , kilka razy schab spryskujemy wodą podczas pieczenia i pieczemy schab 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy schab z naczynia, usuwamy wykałaczki(...)wstawiamy do lodówki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystujemy do obiadu krojąc go w dość grube plastry. Sos z pieczenia dopełnia smaku mięsa i zostanie wykorzystany jako dodatek do ziemniaków i surówki. Smacznego! The post Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu 2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól(...)środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy połowę soli, wykładamy pstrągi i zasypujemy resztą soli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie
My Culinary Artumiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól i pieprz WYKONANIE: Ostrym nożem naciąć(...)niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika
Kuchnia BeatyPrzepyszne ciasteczka z pieczonych batatów z dodatkiem skórki pomarańczowej. Rewelacyjne! Mięciutkie, aromatyczne, wspaniałe z każdym kęsem. Słodkie ziemniaki idealnie nadają się do słodkich wypieków i mają ładny kolor. Ciekawa jestem czy ciasteczka pomarańczowe z batatów skradną Wasze serca? Składniki: 1 szklanka puree z batatów 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko skórka starta z 1 pomarańczy(...)miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 – 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Zwilżonymi
Oryginalny smakmargaryna do wysmarowania formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków, drugą pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połowę dodać do ziemniaków. Boczek oraz kiełbasę pokroić w dość dużą kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać(...)ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez około 90 minut . Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Babkę ziemniaczaną można podawać z kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką. (adsbygoogle
niecodziennikparyrzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu – 1-2 jajka – 4-6 łyżek bułki tartej – sól morska – olej do smażenia – do podania: frytki, aby miały mniej tłuszczu upiecz je w piekarniku Składniki sos tatarski: – 4 łyżki majonezu – 3-4 malutkie korniszony – 1 łyżeczka kaparów – sok z połowy cytryny – po łyżce posiekanych: natki i szczypiorku PRZYGOTOWANIE: Sos tatarski – korniszony(...)połowy cytryny, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania potrawy. Przygotujcie frytki. Możecie użyć gotowych dobrej jakości frytek lub samodzielnie pokroić ziemniaki, pokropić oliwą i odrobiną soli i piec. Jeśli robicie frytki samodzielnie to pieczcie 25-30 minut w temperaturze 200 st C, jeśli z frytek mrożonych wystarczy 15-20 minut. Filety
nietylkopasta.plmąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 2 jajka klarowane masło do smażenia Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy , a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól(...)dodajemy jogurt . Mieszamy do połączenia składników , konsystencja będzie dość luźna gdyż cukinia puszcza sporo soku , ale to nie szkodzi . Wlewamy do foremek wysmarowanych masłem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C ,bez termoobiegu około 30-40 minut . Po tym czasie wyciągamy , dajemy pieczeni chwilkę odsapnąć . Jakieś dziesięć minut , co pozwoli na łatwiejsze jej krojenie i wyjęcie
Ogrodnik w podróżynaczynia żaroodpornego, na którego dno należy wysypać ok. 200g soli. Wierzch karkówki obsypać resztą soli, by pokryć mięso. Piec 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem). Ziemniaki obrać i zalać zimną wodą, włączyć na ok. 30-40 minut przed upieczeniem karkówki. Wody nie solić od razu, tylko pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut). Odcedzić. Sałatę opłukać(...)ogórek, doprawić solą i wymieszać z jogurtem naturalnym. Można też dodać posiekany koperek i odrobinę soku z cytryny, ale i bez tych dodatków mizeria będzie smakowała wybornie. Zajrzyjmy do piekarnika. Po upływie 2 godzin w procesie pieczenia, z soli utworzyła się skorupa, która pochłonęła nadmiar tłuszczu. Po upieczeniu, należy delikatnie rozbić skorupę solną, usunąć jej fragmenty i gdy mięso jest
Dietologsmaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 15 minut. Kaczkę podsmażamy na patelni (zaczynam od strony ze skórą) z każdej strony przez 3 minuty. Wkładamy ją następnie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po upieczeniu pozwalamy jej odpocząć przez ok. 3 minuty, aby wszystkie soki w piersi równomiernie się po niej rozlały. Cukinię, bakłażan, czerwoną paprykę(...)będą al dente dodajemy odrobinę oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Pierś z kaczki podajemy z przygotowaną warzywną salsą i puree z ziemniaków (przepis TUTAJ ). Post Pierś z kaczki z warzywną salsą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczny i smaczny obiad. Takie mięso najczęściej podaję z pieczonymi w ziołach i masełku ziemniakami i pieczonymi warzywami polanymi oliwą z oliwek albo olejem lnianym / ryżowym, np. wymieszane: cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, cebulka. Składniki: 4 nogi z kurczaka (lub udka) sól, pieprz, suszone przyprawy do smaku: lubczyk, czosnek, majeranek, papryka słodka i ostra olej rzepakowy po łyżeczce masła(...)każdą nogę kilka plasterków zielonego grejpfruta 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: nogi natrzyj dobrze przyprawami, polej sokiem z cytryny i olejem, dobrze wymieszaj; nagrzej piekarnik do temp. 200C i piecz nogi na środkowej półce grzanie góra-dół bez termoobiegu 20 minut skórą do dołu, po tym czasie przekręć kurczaka skórą do góry, nałóż po łyżeczce masła na każdą nogę
Zasmakuj Kuchnisiebie się śmieję ,że gdy był letni okres grillowania ja w tym czasie robiłam co innego.Jednak teraz to robię ,nie grilluję ale często robię szaszłyki , które zapiekam w piekarniku lub na patelni.O to jeden z nich,prosty i smaczny.Pycha!. 30 dag.karkówki pokrojonej w większą kostkę 20 dag.żółtego sera bułka tarta oliwa sól pieprz papryka czerwona sypka ostra papryka(...)mięso.Mięso i ser nabijać na szpadki na przemian.Obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego oliwą.Zapiekamy w 160 stopniach do miękkości.Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigronie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu zanim się karkówka upiecze. Tak przygotowane danie, możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, pęczakiem ( zobacz jak przygotować pęczak ) czy ziemniakami. Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem - składniki: ok. 1,5 kg karkówki 400g sera żółtego 2 cebule 500g pieczarek majonez sól pieprz majeranek słodka papryka Karkówka zapiekana z pieczarkami(...)Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Karkówkę smarujemy majonezem, układamy cienko pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 2 godziny. 25 minut przed końcem pieczenia na każdym plastrze karkówki układamy plasterek sera żółtego i wkładamy do piekarnika. Danie to jest idealne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. W przepisie użyłam leszcza, ale tym sposobem można przyrządzić dowolną rybę. Rybę podałam z ziemniakami, sosem śmietanowo-porowym i surówką z marchewki. Składniki: 2 duże płaty leszcza (może być ze skórą) cytryna sól himalajska, pieprz biały koper łyżka masła Przygotowanie Rybę posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy(...)lodówki. Następnie rybę posypujemy posiekanym koperkiem i układamy na niej kilka małych wiórek masła i plasterek cytryny. Ryby zawijamy w folię (każdą osobno). Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy ok 15 minut, następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne
e-PrzepisyKulinarnekieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym(...)farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO :) www.profi.com.pl
W kuchennej krainiemaślanki 1płaska łyżeczka soli pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy(...)Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Palnik powinien być średnio rozgrzany i każdą stronę smażymy po kilka minut. Można również upiec placuszki na blasze w piekarniku, ale tak nie próbowałam :) Podajemy z masłem czosnkowym, z twarogiem ze szczypiorkiem lub bryndzą. Smacznego
bistro mamaPodaje przepis na letnie popołudnia. Soczysty schab w musztardzie, z wiosenną sałatką i maślanką. Kocham to. Nawet ziemniak się nie wyrywa do całości. Wolę jeden kawałek schabiku zamiast... Wykonanie banalnie proste. Fakt, schab w musztardzie powinien poleżeć minimum całą noc w lodówce. Robimy! Składniki porcja schabu musztarda bawarska Develey kefir lub maślanka sałata maślana pomidorki czereśniowe mnóstwo koperku sól(...)smaku oliwa z oliwek Schab obtocz obficie w musztardzie , posyp solą i dodaj listki bazylii jeśli chcesz. Włóż do lodówki ,najlepiej na noc. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do 220 i zapiekaj w naczyniu z pokrywą około godziny,można dłużej. Przygotuj sałatkę. Dosmacz solą, koperkiem. Krój schab na plastry, podawaj z sosem własnym i sałatką. Kefir? Maślanka? Wszystko jedno, ważne
Z Kuchni Do Kuchnirównież większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego(...)wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut. Podajemy od razu. Smacznego
bistro mamakurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem(...)ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Szklimy go na patelni do chrupkości
VioletoweKucharzenieKukurydzę odsączamy i przekładamy do naczynia, dodajemy ząbki czosnku oraz mleko. Składniki miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ziemniaki po ugotowaniu rozgniatamy widelcem i mieszamy z masą kukurydzianą. Dodajemy masło, śmietankę oraz pieprz. Na koniec wrzucamy posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na oliwie(...)dodatkiem masła. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę puree, następnie kładziemy piersi kurczaka, na których układamy pokrojonego pomidora, a na nim plastry sera mozzarella. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i zapiekamy około 15 minut. Jednego plasterka zabrakło ;) SMACZNEGO
Kredowe Menusitka by pozbyć się zbędnej wody z tłuszczem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Fasolkę myjemy i odcinamy niepotrzebne ogonki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu ostygnięcia i odcedzamy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z brokułami, szczypiorkiem, masłem i jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy(...)kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy. Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki serem, obsypujemy posiekanym czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut. Smacznego
ClauditteMissCookingObrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem(...)pęknie. Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić.Można również tak przygotowaną kiszkę zamiast piec to ją parzyć
Malinowe Pocałunki