płynnego „słodziwa”) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia *stąd kolor babeczek Przygotowanie: Banany obieramy, odcinamy końcówki i rozgniatamy (ja używam tłuczka do ziemniaków). Do rozgniecionych bananów wbijamy 1 jajko, dolewamy mleko, syrop daktylowy i dodajemy cynamon. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko mieszamy łyżką(...)również upiec w silikonowych foremkach (łatwo je wówczas wyciągnąć, moje dzieci jednak wolą babeczki w kolorowych papilotkach – wyjadają je ze smakiem). Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i jego ustawień (ja czasem piekę grzanie góra-dół bez termoobiegu, a czasem
Słodkie okruszkidrożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia(...)przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 45-55 min. zależy od piekarnika. Po wyjęciu stukamy w spód, jeżeli jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł. Jak nie słychać głuchego odgłosu, to dopiekamy na samej kratce 3-5 min. Upieczony chleb studzimy
chleba naszegoSłodkich amerykańskich ziemniaków nie mamy nigdy dosyć Dziś proponuję je w postaci tortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego(...)puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu
Lamarida.plpieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka) olej Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać masło, mleko i utłuc tłuczkiem na puszyste puree. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso indycze, przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu podsmażyć(...)odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu. Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla. Artykuł Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamasła (min. 82%) Wykonanie: Miód, cukier i masło zagrzałam w garnku. Trzeba uważać, żeby się nie zagotowało. Masło ma się rozpuścić a składniki ze sobą połączyć. Do garnka dodałam ziemniaki i całość za pomocą blendera zmiksowałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wymieszałam. Do misy miksera przełożyłam mieszankę miodową i wsypałam suche składniki. Utarłam mikserem, dodałam jajko i dalej ucierałam(...)łyżki. Gotowe ciasto dzieliłam na małe porcje, przekładałam na deskę i wałkowałam na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinałam różne kształty za pomocą foremek Piekarnik włączyłam na 180°C. Pierniczki ułożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu rozłożyłam na kratce, żeby przestygły. Zrobiłam
Kuchnia u Krysirzodkiewki 2 łyżki szczypiorku Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Można(...)smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia była równa i gładka. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy temperaturę na 180 stopni. Po około 20 minutach jak wierzch się zetnie, smarujemy go odrobiną oleju. Dzięki temu zabiegowi, olej nie przeniknie w głąb, a pozwoli ładnie zrumienić
Dieta moja pasjawielkości. Marchewkę obrać, pokroić w grube plastry. Jeżeli używamy fasolki mrożonej, przełożyć do naczynia, niech się rozmraża. W misie wolnowaru ułożyć kurczaka, polać 1/2 sosu. Dołożyć marchewki, posypać ziemniakami, polać resztą sosu. Jeżeli robicie większą porcję, to 1 lub 2 dodatkowe nogi należy położyć na warzywach i dopiero wtedy polać resztą marynaty. Można trochę posypać solą i pieprzem(...)Pół godziny przed końcem gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego
Stare Garymusi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław. Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć(...)mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: karkówka wieprzowa 1,3 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, rozmaryn 3 łyżeczki, olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki, woda 3/4 szklanki nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią(...)zachować kształt pieczeni (niekoniecznie) i schować do lodówki na 2 godziny mięso polać olejem rzepakowym Rapso, wlać wodę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C, piec około 1,5 godziny bez przykrycia, co jakiś czas polewać karkówkę sosem z pieczenia, można też z 2 razy obrócić mięso po upieczeniu mięso dobrze wystudzić i schować do lodówki, usunąć nici
W Mojej Kuchni Lubięuprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już(...)kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródstartego na tarce1 łyżeczka rozmarynu280 ml maślankiszczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy(...)gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką i ostrym nożem nacinamy wierzch. 3. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.Smacznego Post Bułeczki z batatami i rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkawałki szynki, niż dwa dorodne kalafiory, czy kapusty. I to właśnie jest błąd. Nie jesteśmy wegetarianami, ale od kiedy planujemy posiłki i gotujemy na cały tydzień, wykorzystując przede wszystkim piekarnik (jako najszybszy i zdrowy sposób na równoczesne przygotowywanie kilku potraw), z rosnącym zachwytem poznajemy nowe smaki pieczonych warzyw . Jak się okazuje upiec można wszystko: od rzodkiewki i kalafiora po brukselkę(...)Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim serem Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków Pobierz menu na tydzień Lista zakupów Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg Krewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada Masło 2 passaty pomidorowe Migdały 100 g Kilka
Niedzielny kucharzkrem. Przelej do talerzy i posyp pietruszką. Składniki 4 duże kwaśne jabłka (użyłam odmiany reneta szara) – 500g po obraniu 1 i 1/2 cebuli – 150 g 1 kg ziemniaków szczypta cukru szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki masła lub oleju 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego pęczek pietruszki do posypania łyżeczka soku z cytryny Wykonanie Zetrzyj parmezan na tarce(...)pieprzu. Wymieszaj wszystko razem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj łyżką porcje tak, żeby powstawały bardzo płaskie koła o średnicy 4 cm. Dociśnij każde z nich. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 4-5 minut. Wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż do wystudzenia. Składniki 250 g parmezanu 2 łyżki białego sezamu 1 łyżka oregano
Eat me! Fit me!Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki papryki ostrej sól 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zapiekanka ziemniaczana Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na zapiekankę i przełożę do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę(...)koncentratu pomidorowego dodaję przyprawy, doprawiam solą, dodaję olej i dokładnie mieszam. Tak przygotowany koncentrat dodaję do warzyw w naczyniu i dokładnie mieszam. Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 60 minut, do miękkości składników. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki to możemy je nakryć papierem do pieczenia lub folią
Uwaga Babcia GotujeZdrowe, lekkie danie z piekarnika. Idealne na obiad lub kolację. Składniki: 4 filety z mintaja 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 2 plasterki sera feta sól pieprz pieprz cytrynowy Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę(...)Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki i ułożyć na wierzchu szpinaku. Piec w 200*C około 20 minut. Podawać z ziemniakami i surówką lub pomidorkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda(...)szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenbryndzy 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli 1 białko 2 łyżeczki kminku przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach obrane i umyte ziemniaki. Starte ziemniaki doprawiamy sporą szczyptą soli, dodajemy pokruszoną bryndzę, miękkie masło, wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy(...)długośći 8-10 cm. Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem a na końcu posypujemy kminkiem. Paluchy pieczemy około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Smakowite Daniagorczycy, swoisty aromat i piękna ruda barwa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a dzięki naturalnym oksydantom gwarantuje długi okres przydatności do spożycia. Znakomicie nadaje się do kasz,pieczywa, ziemniaków, serów, sałatek i surówek. Idealny jako winegret. Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Do przygotowania potrzebujemy: -200g kaszy kuskus- 3 kolorowe papryki: zielona, żółta(...)świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Upieczone warzywa obieramy ze skórki
Sajkofanka smakuwody.Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong(...)blasze wiązaniem do dołu. Odstające końce pora będzie można odciąć nożyczkami po upieczeniu.Odłóż bułeczki pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, dopóty, dopóki nie podwoją swojej objętości. Nagrzej piekarnik do 200 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż
Grahamka, weka i kajzerkakaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół(...)łyżek świeżych lub mrożonych malin – 100 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka przyprawy piernikowej – sól i pieprz Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 o C. Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę). Nacinaj
nietylkopasta.plSoczyste uda z kurczaka pieczone z dodatkiem plastrów cytryny, czosnku, przypraw i kurkumy polane masłem. Podaję z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami oraz warzywami, surówką lub mizerią. SKŁADNIKI: 12 kawałków ud z kurczaka 4 ząbki czosnku z łupinką 1 wyszorowana cytryna przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, ostra i słodka, lubczyk, kurkuma olej i łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Kawałki kurczaka(...)nacieram przyprawami. Układam między mięso nieobrane ząbki czosnku oraz plastry cytryny. Nakładam łyżkę masła. Mięso piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. W międzyczasie dwa razy przewracam mięso i polewam powstałym sosem. Podaję gorące z dodatkami. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniłyżka startego parmezanu szczypiorek bagietka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 listki bazylii 1/2 cebula W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku. Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję(...)pieprzem. Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni. Podaję kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem. Artykuł Kremowa zupa serowa z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzdejmujemy z ognia 2. W misce mieszamy wszystkie składniki pieczeni, dodajemy podsmażoną cebulkę, ugniatamy chwilę, wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy na kształt bochenka 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy mięso ok 30 minut 4. Sos BBQ - w rondlu podsmażamy posiekaną szalotką i czosnek, dodajemy resztę składników poza whisky i espresso, gotujemy(...)odstawiamy 5. Po ok 30 minutach wyjmujemy pieczeń, smarujemy wierzch sosem BBQ, pieczemy kolejny 30 minut aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 65 stopni 6. Podajemy z pozostałym sosem, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub pure ziemniaczanym
Słodki Kompromissoczystego kurczaka właśnie się pojawiła. Pierś z kurczaka pieczona w majonezie. Bardzo polecam Wam jeśli nie próbowaliście to musicie to zrobić koniecznie. Proste w przygotowaniu, bardzo szybkie. Podałam z ziemniakami i mizerią z koperkiem Jeśli szukacie innych pomysłów na dania mięsne to zapraszam tutaj 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyzki majonezu 1 duża cebula sól pieprz Piersi z kurczaka(...)pieprzem W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć pokrojoną cebulę w piórka. Każdy kotlet nasmarować z dwóch stron majonezem (dość grubo) i ułożyć na cebuli. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C aż mięso będzie upieczone przyrumienione. kurczak pieczony w majonezie
O kuchni z uczuciemgotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy(...)formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut. Podajemy gorące
Wanilia i Kardamonsię nie poparzyć. Na 45 minut przed końcem pieczenia na blaszkę z kurczakiem możemy dodać ulubione warzywa (pokrojone, skropione olejem i posypane przyprawami). Po upieczeniu, ostrożnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Kurczaka na butelce przenosimy na naczynie żaroodporne (butelka z pozostałym piwem jest bardzo gorąca), wyjmujemy wykałaczki (kurczak „siądzie”) i pozostawiamy na 15 minut, aby soki się wchłonęły. Dopiero(...)wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku
mojewypiekiinietylkoczęść płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową(...)pionowo. Podciągamy skórę i nacieramy przygotowaną wcześniej glazurą, naciągamy z powrotem skórę i jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne
Poezja smakupółtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą. I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako wędlina(...)ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję na gładko. Podgrzewam i wkładam do niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród