ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:320/497)

Tarta ze szpinakiem 246

koktajlowych Przygotowanie:     Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Wiem, że  powinno się dodatkowo obciążyć, ale ja tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania

Amatorka kuchenna
Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym 183

oraz minerałów . SKŁADNIKI   oliwa truflowa 400g surowego łososia 2-3 łyżeczki kolendry pół pęczka kopru sok z 1/2 cytryny 1-2 marchewki pieprz kolorowy  3-4    ziemniaki(...)ładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą  i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki  i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i zapiekamy 6-8minut

w mojej kuchni
Naleśniki z batatów 168

swoje ulubione i ulubione dodatki do nich. Moje ulubione to naleśniki z serem…:) Ale właściwie lubię je i na słodko i na wytrawnie. Ponieważ zostało mi kilka słodkich ziemniaków po przygotowaniu bułeczek z batatami to postanowiłam je wykorzystać do przygotowania naleśników z batatów, który przepis znalazłam na http://codojedzenia.pl/nalesniki-z-batatow/ Pysznie smakują i na prawdę warto je przygotować:)!Naleśniki(...)szklanka puree z batatów4 jajka1 szklanka mąki1/2 szklanki mleka1 cukier waniliowy1 łyżeczka soliolej do smażeniaDodatkowo:jogurt naturalnyowocecukier puder 1. Bataty należy przekroić na pół i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu aż bataty zrobią się miękkie – można to sprawdzić nakłuwając je nożem. Po wystygnięciu łyżką wydrążyć miąższ i go zmiksować.2. Do musu dodać jajka i miksując

UgotujmyTo.pl
Kiszka ziemniaczana. 369

jelitach dziurek.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Skwarki i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulkę zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać(...)Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce ( u mnie cazuela )  polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody,  zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić.Cazuela znów podbiła moje serce

Malinowe Pocałunki
Bliny ziemniaczane z mięsem 284

mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą.  Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę. Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki(...)masę położyć  placuszek z  mięsnej masy, następnie  nakryć  masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem

Kulinarny karnet Christophera
Warzywny mix prosto z pieca :) 228

bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)     Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić(...)sosem, posypać przyprawami - porządnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut.   Zabieramy się za sosy:  Sos czosnkowy:  - 110g jogurtu greckiego - dwa ząbki czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej

Sajkofanka smaku
Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny 169

smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra) – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo kurkuma) – 40g masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę(...)masła i posypać bułką tartą. Dobrze wymieszaną masę ułożyć równą warstwą w formie. Wierzch wyrównać, posmarować jajkiem, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić i polać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowy Armłow pokroić na porcję i podawać ze śmietaną. Smacznego Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny Armłow

Smaki Armine
Bułki ziemniaczane 161

dużej miski i ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę. Mleko połączyć z wodą, wsypać sól i dodać miód. Wymieszać. Wkruszyć drożdże i rozmieszać. Od razu wlać do mąki i ziemniaków. Wyrobić. Ciasto będzie trochę przyklejać się do rąk. Wlać olej i dobrze wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)jaki pokazuje zdjęci obok. Dłuższy koniec przeciągnąć przez oczko i złączyć końcówki. Bułki ułożyć na blasze złączeniem do dołu. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok 40-60 min) . Piekarnik nagrzać do 220°C, piec 15-20 min, spryskując wodą bułeczki i piekarnik zaraz po włożeniu bułek. Ja je piekłam je równolegle z papryką (formę z papryką wstawiłam do piekarnika kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka :) 220

przyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka cebuli suszonej Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierz (dynię Hokkaido się nie obiera), wszystkie warzywa oczyść, umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą, olejem, solą i przyprawami.  Mięso(...)użyłam oliwy w sprayu). Na dnie ułóż połowę warzyw, następnie rozłóż mięso mielone z indyka i na wierzchu ułóż pozostałe warzywa.  Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 25 minut, a następnie w 180*C przez 20 minut.  Może być tak, że na spodzie oddzieli się woda, dlatego nie pieczemy potrawy pod przykryciem. Jeżeli mimo

Zdrowie na języku :P
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 180

smaku solą. Formować małe klopsiki. Gdyby masa była zbyt luźna dodać jeszcze łyżkę bułki tartej. Warzywa umyć i pokroić w plasterki. Nabijać warzywa i klopsiki na patyczki do szaszłyków. Piekarnik z opcją grill lub kombiwar nagrzać do 220 C i piec szaszłyki. Położyć szaszłyki na naczyniu tak żeby nie dotykały dna. Na dno wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą(...)wlać jogurt, dodać pokrojonego drobno pomidora i ogórka oraz posikaną mięte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Musi być dosyć mocno doprawione. Idealnie pasują te szaszłyki serwowane z upieczonymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Nadziewane ćwiartki z kurczaka 224

udek. :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 ćwiartki z kurczaka 1 kulka mozzarelli 4 suszone pomidory + olej suszone oregano do posypania sznurek do związania lub wykałaczki FRYTKI: 2 ziemniaki 1 marchew 1 burak olej z pomidorów suszonych 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich pieprz sól Z udek usuwamy kości. Mozzarellę kroimy w paski, pomidory również. Dzielimy na 4 równe części i nadziewamy(...)Posypujemy oregano i smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas

Kuchnia od dwojga
Zupa kremowa z białych warzyw 168

cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego   Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę(...)sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym i czerwonym

To co kocham
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym 184

Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu. Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem. Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem. Polecam! 1,5-1,8 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) tymianek papryka słodka sól i pieprz Dodatkowo: około 400g sosu(...)Następnie mięso przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. (Każda część kurczaka powinna leżeć obok siebie. Nie kłaść ich jedna na drugą.) Całość zalać sosem czosnkowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60-80 minut w 180 stopniach. (W międzyczasie kurczaka można polewać sosem z formy/naczynia

Di gotuje
Złocisty kurczak 199

żaroodpornego garnka wylewamy trochę gorącej wody i wkładamy przyrządzonego kurczaka. Możemy po wierzchu posypać tartą bułką, marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem. Jeżeli sos zbytnio odparuje uzupełniamy gorącą wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy(...)piersi wraz ze skrzydełkami. Porcje wkładamy znowu do garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty pekińskiej oraz buraczki na ciepło

Kulinarne przemyslenia
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej podane z batatami 224

wrzuceniu na wrzątek. W tym czasie obieramy bataty, kroimy jak frytki - układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Bataty zamieszaj rękoma aby oliwa pokryła dokładnie ziemniaki. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Teraz należy wypłukać kaszę jaglaną - wrzucamy do miski i płuczemy w ciepłej wodzie (kilka razy ją zmieniając). Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance wrzątku(...)ogniu ok. 20 minut (aż kasza wchłonie cały bulion). Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym

Alutka-Gotuje