ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:292/497)

Placek pasterski, Pizza (Seinfeld) 184

puree ziemniaczane (z ok. 700 g ziemniaków) posiekana natka pietruszki Rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, fasolę i zioła i duś ok. 10 minut. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania. Ułóż połowę pure, warzywa z fasolą i znów pure. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6318

się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję

Kolorowy Przepisownik
Talarki ziemniaczane z pesto 122

czosnku, Pesto, Sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka całe w łupinach. Gotujemy, aż zmiękną, ale tak aby nie były rozgotowane. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i kroimy na dość grube talarki. Polewamy olejem, lekko solimy i pieprzymy. Oprószamy też startym czosnkiem (ja dodałam pół ząbka czosnku) i wkładamy do piekarnika na 15 minut 200 stopni

Smaki Przyprawy i Kolory
Kiszka Babci Józi 118

kostkę- przerzucić do boczku, dodać starte ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. wszystko dobrze wymieszać. Gotową masą nadziać umytą kiszkę, dość luźno, gdyż jak będzie za bardzo zwarta pęknie podczas pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej kiszkę. Kiszkę nakłuwamy igłą co jakieś 5 cm i wierzch smarujemy olejem. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez

Niezły Młynek
Bulwiok podkarpacki 178

albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie ramki aby farsz nie dotykał blachy. Całość smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 180 stopni

sierotka maRysia w kuchni
Cottage pie ze szpinakiem 210

się ugotują odlewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy lub blendujemy na gładkie puree.   W kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

DefinicjaSmaku
Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą 156

wystudzić. Ser utrzeć razem z ziemniakami mikserem, a w między czasie ubić jajka z cukrem na parze .  Dodać utarte jajka do sera, wsypać kaszkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia , cukry waniliowe, kilka kropel aromatu waniliowego- całość utrzeć. Następnie wlać roztopioną margarynę, starannie wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
PESTO Z JARMUŻU 145

spodem kryją się ziemniaczki z piekarnika (zrobione tak, jak  tutaj ) upieczone razem z podzielonym na różyczki kalafiorem. Dookoła surowa marchewka starta na drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia warzyw robiła się całą reszta. Następnym razem rezygnuję z ziemniaków, a kalafior będzie tylko ogrzany

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Paluchy ziemniaczano-serowe 229

PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, z wczorajszego obiadu bądź świeżo ugotowane należy utłuc bądź rozgnieść widelcem. Następnie dodajemy do nich serek śmietankowy typu almette,  suszoną bazylię oraz czosnek granulowany       Wszystko duklanie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.      Za pomocą szprycy do kremów formujemy na papierze do pieczenia paluchy     Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z tartych ziemniaków oraz kaszą bulgur 351

maśle żeby była szklista.  Ziemniaki trzemy na tarce jarzynowej na drobnych oczkach odcedzamy z nadmiaru wody dodajemy kaszę podsmażoną cebulę posiekany drobno czosnek i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. W półmisek żaroodporny wlewamy pomidory z cebulą wymieszane z wodą i wkładamy zwinięte gołąbki wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy o koło 1 ,5 godz

kgwjanczewo
ziemniaczane rozyczki 155

Warzywa ugotowac na parze. Gotowe ziemniaki i marchewke przepuszczamy przez maszynke do mięsa.Następnie przekladamy do miski . Dodajemy mleko ,jajka i pryprawy,a reszte wykonuje za mnie robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zlocistego koloru

w mojej kuchni
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 170

ziemniakami. Gotujemy do czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy. Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut. Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować! Zupę rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego

BaRepas
Biała kiełbasa pieczona w piwie 134

piwem, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C. na 60 minut. Z tego 40 min. pieczemy pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, nacinamy kiełbasę i ponownie, już odkrytą, dopiekamy przez 20 minut (ma być rumiana). Biała kiełbasa pieczona w piwie może być podana na kolację – z pieczywem lub jako danie obiadowe – z ziemniakami i surówką. Kto jadł, ten dobrze

mojewypiekiinietylko
Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej 252

 Obiad :) ten kurczak stał się przebojem na naszym stole- ostrość musztardy ze słodyczą syropu klonowego- zachwycił każdego. Czy wiecie, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny

Smaki Edyty
Gotowana golonka i żurek 266

mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki. Golonkę możecie zjeść podaną z ziemniakami z wody, pieczywem ale obowiązkowo z musztardą albo chrzanem. Przepis oraz lista składników poniżej… Składniki 2 golonki 3 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziela angielskie 3 liście laurowe sól(...)laurowe, warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy golonki, do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Golonki na chwilę przed podaniem wkładamy na 10 minut do piekarnika, aby delikatnie je przypiec i aby były ciepłe. Warzywa kroimy w półplasterki. Golonki podajemy razem z chrzanem, musztardą i pieczywem. Żurek wlewamy do kubka, dodajemy część pokrojonych warzyw oraz jeśli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania