ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:290/497)

Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 160

układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kartoflak 314

dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać. Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać.Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C około

mojewypiekiinietylko
Grzyby duszone w piekarniku 165

grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 180

 Składniki:400 gram filetu z łososiasólpieprz cytrynowy1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki

Mango Papaja
Ćevapcići z sosem tzatziki 213

namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita

W poszukiwaniu inspiracji
Młode ziemniaki z żółtym serem 200

Uwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
W ciasnym, ale własnym 338

żaroodpornym rozgrzałam łyżkę oliwy, wrzuciłam plastry ziemniaków i marchewkę i smażyłam przez 5-7 min. Następnie dodałam klopsiki i smażyłam kolejne 5 min. (dobrze, aby wszystkie składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez

bastalena
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 240

ziemniak, zielona cukinia, ziemniak, żółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania składników lub formy. Doprawiamy ułożoną całość solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z koperkiem, solą, tymiankiem i polewamy nią zapiekankę dość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem

Mango Papaja
Przepis dnia: Pieczony łosoś w glazurze – super łatwy 140

łosoś w glazurze Glazura z musztardy, miodu i parmezanu tworzy na łososiu pyszną, chrupiącą skorupkę Pieczony łosoś w glazurze to czysta przyjemność robienia jedzenia. Składniki wystarczy przyprawić, wstawić do piekarnika i gotowe. Łososia możesz upiec z dowolnymi warzywami, które nie wymagają długiej obróbki cieplnej: ze szparagami – tak jest w oryginalnym przepisie, który przeczytaliśmy na blogu Juliasalbum.com – albo z kalafiorem, brukselką(...)dobrze smakuje z ryżem, choć można go podać np. z kaszą bulgur, albo z kaszą orkiszową. Polecamy inne przepisy z naszego bloga na pieczone ryby, np. pyszne quiche z ziemniaków z łososiem , albo łososia z musztardowej glazurze . Składniki: 400-500 g łososia 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu ½ szklanki tartego parmezanu Główka brokuła 1 łyżka czosnku w proszku 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Pieczone podudzia miodowo-musztardowe 257

Pieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)przypadku wszystko jest przemyślane, a smak całego dania w połączeniu z przyprawami jest wyborny. Kuszący. Gdy były już w piekarniku w połowie pieczenia pomyślałam, może dodać chili, chili z pestkami...mm, dodałyby dodatkowej pikanterii smaku drobiu, ALE..., następnym razem tak zrobię. Jeden składnik a zmieni całe danie. ot magia w kuchni. Co potrzebujemy? 6 podudzi 1 łyżka musztardy dijon

Zasmakuj Kuchni
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 120

znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni - składniki 2 piersi kurczaka(...)zrobić kurczaka pieczonego w cydrze  Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przekładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem i pieczemy około 30 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą. Serwujemy na puree dyni w towarzystwie kiszonych warzyw. Jak zrobić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi ruskie 223

małej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia ok. 3 minuty. Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami(...)razu podajemy z dressingiem z boczku i cebuli (patrz niżej), ewentualnie śmietaną lub czerwonym barszczem. Jeśli musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce. Dressing Boczek kroimy w drobną (ok. 5mm) kostkę. Cebulę obieramy o kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy boczek. Smażymy

Kulinarna Pokusa
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 136

zwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis na blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder     * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy(...)migdałową . Tak było i tym razem. Gdy knedle lekko przestygną układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką . Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową, to wersja dla tych, którzy nie jadają (nie lubią) masła, śmietany, czy jogurtu

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania