ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:148/603)

Zupa krem z batatów 207

Ostatnio moim wielkim odkryciem i zarazem wielką miłością są bataty, czyli tzw. słodkie ziemniaki. Głównie w postaci pieczonych talarków lub frytek podobnych do tych  z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden

Zawsze głodna!
Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 193

zalewamy żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną

My Culinary Art
Zapiekane ziemniaczki- odchudzone frytki 217

łyżkę oliwy, wymieszać, aby "zebrać" cała przyprawę, dodać do całości. Ziemniaki dokładnie wymieszać z przyprawą. Piekarnik wraz z blaszką rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzaną blaszkę wyłożyć ziemniaki (będą skwierczeć) i piec przez około 30 - 45 minut, co jakiś czas przemieszać

Krakowskie smaki Ani
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 495

Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 min. 2. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do temp. ok 180* C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min. 3. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy sól

Kuchnia Pełna Pasji
Danie jednogarnkowe i rosołek 266

trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać, pokroić i chwilę pogotować.Odcedzić i przełożyć na blaszkę.Skrzydełka wyjąć z rosołu i dodać do ziemniaków.Posypać zieleniną i piec do miękkości

Moje domowe kucharzenie
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 254

schłodzenia (jest bardziej orzeźwiający na zimno). Chłodnik dekorujemy kilkoma listkami mięty i plasterkami z ogórków. Jeśli potrzebujemy bardziej pożywnego posiłku to do chłodnika można dodać ćwiartki pieczonych i schłodzonych młodów ziemniaków - będzie idealnie! Smacznego & na zdrowie kochani! W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis-Życie ze Smakiem, polecamy

Symfonia Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamel 196

koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, następnie połowę farszu, ponownie 1/3 część ziemniaków, farsz i pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki przykryć sosem beszamel*. Piec około 40-45 minut w 180ºC, aż do zarumienienia wierzchu zapiekanki.  *Z wywaru, gdzie gotowały się ziemniaki odlać 1 szklankę. Na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę

Ugotować
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa 87

u00f3\u0142tego.\r","Piec ok 40 minut w 190st."],"recipeYield":"4","keywords":"cukinia,pomidory,zapiekanka,ziemniaki"} Drukuj Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa Porcje: 4 Składniki: ok 1kg ziemniaków, 2 małe cukinie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe, trochę sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podgotować w osolonej wodzie. Cukinie obrać. Cukinie i pomidorki pokroić(...)ziemniaków, na to warstwę cukinii i pomidorków. Posypać cebulką i czosnkiem. Posolić i popieprzyć. Powtórzyć układanie warstw. Na wierzch ułożyć kilka plasterków sera żółtego. Piec ok 40 minut w 190st. https://www.bardzogrubysmok.pl/zapiekanka-ziemniaczano-cukiniowa/ Warstwa ziemniaków Warstwa cukinii Warstwa pomidorków Wersja w garnku na kuchence Gotowa zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa Artykuł Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Pieczeń rzymska 251

piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu  pieczenia mięso przykryć folią aluminiową.  Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym  i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego

Stare Gary
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i skrzydełkami z kurczaka 415

mieloną, majerankiem, przyprawą do skrzydełek oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Nacieram. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. 3. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i dzielę(...)różyczki.  4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, brokuła i skrzydełka. Całość polewam sosem powstałym z pieczenia skrzydełek.  5. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam przyprawę do skrzydełek, którą otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 241

Piekę go bardzo często w domu, bo nie ma osoby w rodzinie która by go nie lubiła. Tym razem upiekłam go z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Polecam naprawdę jest pyszny. Składniki:  1,5 kg ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych  30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże(...)Uwagi: Czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia.  Powinien być zwarty i nie „rozłazić „ się. Blacha musi być duża gdyż masy powinno być nie więcej niż do połowy wysokości blachy. W przypadku gdy będzie więcej ,  kartoflak może  się nie dopiec. Czasami bywa tak, że ziemniaki po starciu mają dużo

Na słodko lub wytrawnie
ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I PIECZARKAMI MOCNO SEROWE 186

kilka plasterków sera i znowu farsz.  Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze przez 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera). Gotowe ziemniaki posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Pieczone ziemniaczane talarki 393

się nu dzą, więc obia d można na różne ziemniaczane sposoby urozmaicić :) Pysznym, chrupiącym z zewnątrz i mięciutkim o d śro dka sposobem są pachnące pieczone talarki :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 kg ziemniaków 3-4  łyżki oliwy po 1/2 łyżeczki sło dkiej papryki, ostrej papryki, tymianku suszonego pieprz + sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórek i myjemy. Kroimy(...)starannie wycieramy, aby nie były mokre. W miseczce  umieszczamy oliwę i przyprawy, które dokła dnie mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miski i obtaczamy je przygotowaną oliwą. 2 blachy wyściełamy papierem do pieczenia i ukła damy na nich po kolei talarki.  Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra dół) na około 30-35 minut. Po dajemy z mięsem

ChilliJemy
KOTLET SCHABOWY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 349

czosnkiem, Obtoczyłam w mące,jajku i bułce tartej.  Usmażyłam na gorącym oleju. Ziemniaki pokroiłam w plasterki- wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypałam je majerankiem,czerwoną słodką papryką,czosnkiem, przyprawą do ziemniaków i polałam je olejem. Wstawiłam do piekarnika w temp.200 stopni na około 40 minut. Pod koniec ich pieczenia włożyłam na blachę kotleta  na wierzch

potrawyregionalne
Warzywny mix prosto z pieca :) 213

talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)     Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania