Rozgrzewający, sycący barszcz czerwony z dużą ilością korzeniowych warzyw, pieczonymi burakami oraz soczewicą z puszki. Ugotowałam go na bulionie warzywnym ( jeśli nie mamy domowego bulionu, można się wspomóc 2-3 łyżkami bulionu ze słoiczka ), ale sprawdzi się też bulion drobiowy. Jeśli lubimy, możemy zacząć przygotowanie zupy od ugotowania wywaru mięsnego, gotując w wodzie, przez około 45-60 minut(...)przechowywać w lodówce przez około tydzień. SKŁADNIKI / 8 PORCJI 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 3 ząbki czosnku 2 średnie pieczone buraki * 3 średnie ziemniaki kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) 1/4 małej główki czerwonej kapusty 1/2 puszki soczewicy 1/4 szklanki czerwonego lub białego wytrawnego wina 2 l bulionu 4 łyżki
cool and mintyziemniakami i chrzanem ciasto: 200 g miękkiego masła 50 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni) 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli nadzienie: 500 g ziemniaków odmiany sałatkowej 1-2 łyżki oleju 120 g wędzonego boczku 100 g startej marchewki lub drobno posiekanego selera naciowego 100 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam(...)rozwałkowujemy do wielkości formy. Ciasto dociskamy do brzegów formy i obcinamy fragmenty wystające ponad brzeg. Na cieście układamy plastry ziemniaków, na nich boczek z marchewką lub selerem. Posypujemy pietruszką. Wierzch smarujemy śmietanę z chrzanem. Tartę wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 25 minut. Pieczemy do momentu aż brzegi ciasta będą złociste. Tartę podajemy ciepłą lub ostudzoną
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczeni jasnym i posypałam zieloną pietruszką. Nie zabrakło też zestawu surówek. Syty, prosty obiad, który polecam Składniki: około 1-1,2 kg ziemniaków* mąka ziemniaczana sól woda do gotowania 1 jajko sos do pieczeni jasny Cykoria zielona pietruszka *ilość orientacyjna, stosujemy zasadę podziału na cztery (w przepisie wyjaśnione(...)Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przekładamy do miski i ugniatamy jeszcze ciepłe tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wyrównujemy powierzchnię, dzielimy ją na cztery części. Jedną część wybieramy (odkładamy wybrane ziemniaki np. do innej miski). W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wbijamy jedno całe jajko. Całość można również jeszcze doprawić solą (ja pomijam). Wyjęte wcześniej ziemniaki wkładamy
Słodkie okruszkiprzepis.Jak się domyślacie - po dość długim wprowadzeniu - dziś przepis na Fish and Chips - z tego co wyczytałam w sieci - tradycyjnie powinno być z dorszem, w piwnej panierce podawane z pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy.Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane frytki. Ja zazwyczaj korzystam z kupnych - dobrej jakości. Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki
Słodkie PrzyjemnościPrzepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki(...)słupki. W misce mieszamy oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Gotowe słupki z ziemniaków i marchewek wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy na miałko, wysypujemy na talerz
Kuchnia MagdaLenyszafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!Pstrąg pieczony – składniki:2 pstrągi2 łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta i sok z 1 cytrynyskórka otarta(...)folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił.SosDo rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował.BatatyUmyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem. Wstawiłam do piekarnika
UgotujmyTo.plsoli - porządna szczypta pieprzu białego i gałki muszkatołowej - jajko - średnia cukinia - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek świeżej bazylii - odrobinę oliwy oraz łyżkę masła - mała garść sera pecorino Ziemniaki albo gotujemy albo pieczemy w całości w piekarniku (ok. 180-200 st.) aż będą miękkie. Jeśli gotujemy, wówczas po odcedzeniu i ostudzeniu, należy podsuszyć je przez kilka minut w piekarniku. Cel jest
Right Behind The Kitchendzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana(...)oregano kolendra / koperek Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem
Mango Papajamnie jest to dobry dodatek do dań, jednak nie mogę ich jeść w większych ilościach. Można je podawać w różnych formach, tak jak zwykłe ziemniaki. Mi najbardziej smakują pieczone, stąd dzisiejszy przepis. PIECZONE BATATY - 3 bataty - sól pieprz, rozmaryn - łyżka oliwy z oliwek Bataty umyć, obrać, pokroić w talarki. Doprawić i skropić oliwą z oliwek
Zgrabne Gotowanieleśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano-śmietankowym puree z ziemniaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g(...)ziemniaczane przygotowujemy w ten sposób, że ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozbijamy ubijarką do ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby
Kulinarna PokusaKiedy po raz pierwszy zrobiłam pieczone piersi miodowo-musztardowe, usłyszałam od mojego M., że strasznie one blade Faktycznie, rodzinka przyzwyczajona do doprawionych papryką czy przyprawą do gyrosa, obsmażonych kawałków kurczaka, mogła stwierdzić, że tak wyglądające mięsko nie jest zbyt apetyczne. Poza tym zwykle miodowa marynata na mięsie pieczonym wygląda nieco inaczej i częściej idzie to w stronę(...)batatami, do piekarnika wstawiam wpierw ziemniaki, zostawiając na blaszce nieco miejsca. Po 10 minutach wyjmuję blachę z piekarnika, w puste miejsce daję drugą warstwę papieru, który nieco zaginam, tworząc taką ściankę, aby soki z mięsa nie spłynęły mi do ziemniaków). Dopiekam dalej, do miękkości ziemniaków i upieczenia mięsa (około 20 minut, choć czas pieczenia będzie zależał od grubości mięsa
Smaki Na Talerzuwrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut. W misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki
MarciochaKucharzyFiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Tradycyjna kuchnia inaczejząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3-5 pomidory bez skórki ✅ 2 puszki czerwonej fasoli ✅ 150-200 g koncetratu pomidorowego ✅ 100 ml pasty z chili i tamaryndowca ✅ 5-7 ziemniaków pokrojonych w cienkie talarki ✅ Olej rośliny ✅ 3 łyżeczki cukru ✅ 1 łyżeczka płatków chili ✅ 1-3 łyżeczki wędzonej papryki ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony ✅ Suszona pietruszka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej duży rondel i wlej dwie łyżki(...)chili, sól, pieprz, wymieszaj, wlej sos, wymieszaj i dodaj odlaną z wody fasolkę, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 30-45 minut. 🛠️ W tym czasie talarki ziemniaków połóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Rozgrzej grill w piekarniku i wstaw ziemniaki i pilnując, by się nie spaliły, podpiecz je dość mocno. 🛠️ Kiedy sos zgęstnieje, całą
RafalCookpodawać z gzikiem i kawałkiem masła. * Ziemniaki można upiec w piekarniku. Trzeba je umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ziemniaków. Smacznego Pyry z gzikiem na innych blogach: Moje domowe kucharzenie Moje Małe Czarowanie nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Stare Gary
Codziennik Kuchenny