Świetny dodatek do obiadu. Polecam! Dzięki tej metodzie przygotowania, ziemniaczki nie są twarde po pieczeniu i mają cudowną otoczkę z czosnku. Składniki: potrzebna ilość ziemniaków masło czosnek świeży koperek świeży Przygotowanie: ziemniaki umyj i obierz nastaw wodę w garnku bez soli i wrzuć pokrojone ziemniaki gotuj 13 minut odlej ziemniaki z wody i odparuj(...)małym ogniu w miseczce wymieszaj potrzebną ilość masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem tak przygotowane masło dodaj do gorących ziemniaków w garnku dokładnie wymieszaj ziemniaki przełóż do naczynia do pieczenia wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ziemniaczki do pożądanego stopnia zarumienienia Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKupiliśmy okazyjnie większą ilość ziemniaków, więc zabrałam się za pieczenie placków ziemniaczanych. Ponieważ z dnia poprzedniego zostały mi gotowane ziemniaki, zrobiłam placki z surowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-) Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć. Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka) Składniki: 2 kg ziemniaków surowych 1 kg ziemniaków
Na słodko lub wytrawniewierzch kładziemy grzybek i oliwkę. Posypujemy suszonymi ziołami np. bazylią albo oregano, zioła prowansalskie. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 15-20 minut. ziemniaki ze szpinakiem
Bon Appetit MałgorzatyZiemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.Przekładamy do rondla o grubym dnie.Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy
Kredowe Menukaczego smalcu (ewentualnie gęsiego, ale ten lepiej wykorzystać do podobnie przygotowanej gęsiny; kaczy smalec można kupić w marketach, np. Auchan) sól kamienna (drobna) opcjonalnie: 0,5 kg ziemniaków, odmiana kleista świeży rozmaryn sól, pieprz Wykonanie: Kacze nogi porządnie natrzeć solą i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Kaczy smalec roztopić w rondelku. Kaczkę obmyć z soli i osuszyć papierem(...)wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży ogień wstawić patelnię, wlać trochę odlanego wcześniej tłuszczu po pieczeniu kaczki. Na gorący tłuszcz wrzucić ziemniaki, dodać poszatkowane liście rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, ziemniaki zrumienić. Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami. Post Confit
Pociąg Do Kuchniskondensowany smak sosu. Jeśli sos będzie za rzadki, na koniec przez chwilę duś bez pokrywki, żeby odparować nadmir wilgoci. Zresztą wchłonie się ona podczas pieczenia. Krok 2 W międzyczasie zrób pure. Umyj i obierz ziemniak i pietruszkę. Pokrój ziemniaki w talarki, a pietruszkę w dość cienkie krążki (chodzi o to żeby warzywa ugotowały się równocześnie). Włóż ziemniaki i 1 pietruszkę(...)tego widelec. Krok 3 Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Na dno żaroodpornego naczynia wlej sos i rozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej
Niedzielny kucharzziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca” Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamonzostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko wyrabiając kulkę ciasta. Na blacie układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy ;) Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak
Co na wege obiad?maslem i wyłóż do niej ziemniaki z nasza bazą. Zetrzyj na wierzch parmezan, polej oliwą z oliwek i dodaj listki bazylii. Do piekarnika na 200 stopni. Piekłam około pół godziny, gdyż odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i szybko się piecze. Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia
Z Kuchni Do Kuchniziemniaków Prymat, 5 łyżek bułki tartej. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, myję i osuszam. Następnie kroję w ćwiartki, mieszam dokładnie z oliwą. Bułkę tartą łączę z przyprawą do ziemniaków, obtaczam kolejno, układam na blaszce do pieczenia. Piekę około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
JejKuchniawypadku z pieczonymi ziemniaczkami i słodkimi pomidorkami, które podczas pieczenia przechodzą delikatnie jej smakami, czosnku oraz cytryny. Tak przyrządzona ryba, razem z dodatkami to kompletna propozycja na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 2 wypatroszone, świeże dorady 6 ząbków czosnku 6 plasterków z cytryny sól i pieprz do smaku około 1kg ziemniaków około 16 pomidorków koktajlowych oliwa do skropienia(...)Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy maksymalnie 3 minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy i do gorących dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, na tyle dużą aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, a na wierzch zmieszczą się jeszcze ryby. Ziemniaki skrapiamy z wierzchu oliwą i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 20 minut
Smaczna Stronaszczypta pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego tymianek świeży Puree z kapustą pekińską, ziemniakami i musztardą francuską: garść posiekanej kapusty pekińskiej 1 szalotka szczypta soli, pieprzu i majeranku masło 2 ziemniaki 1 łyżeczka musztardy francuskiej Palona i pieczona kapusta pekińska: masło tymianek kapusta pekińska krojona na pół wzdłuż sól, pieprz Duszona(...)pekińską. Ugotuj osobno w mundurkach ziemniaki. Obierz po upieczeniu i zblenduj z kapustą na gładką masę. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz musztardą francuską. Połówkę kapusty pekińskiej smaż na maśle z tymiankiem na bardzo dużym ogniu w miejscu przekroju do silnego zarumienia. Następnie przełóż smażoną częścią do góry do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku
Mango Papajamasła. Wyłożyć resztę ziemniaków, na nich ułożyć resztę masła i przykryć pozostałymi łodyżkami koperku. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (aż ziemniaki będą miękkie). zastawa
królestwo garównaczyniu żaroodpornym i wstawić do zimnego piekarnika. -Nastawić temperaturę na 180-200 st.C i piec ok.60-80 min/ w zależności od wielości mięsa/. -Upieczone, przyrumienione mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia /w rękawie/. -Ziemniaki obrać , umyć, ugotować , odcedzić i jeszcze ciepłe zagnieść razem ze śmietanką na pure. -Dodać posiekane zioła, sól(...)wyjąć z worka i umieścić w naczyniu żaroodpornym. -Masą ziemniaczaną obłożyć starannie wierzch i boki schabu /wilgotna ręką/. -Wstawić do gorącego piekarnika na ok.15 minut. -Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a mięso podgrzać. -Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na talerzach. -Podawać z ćwikłą lub buraczkami nadziewanymi sałatką selerową z chrzanem
Zakamarki mojej kuchniRyby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem/miąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy(...)oliwno-cytrynowej mieszance i rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy pozostałą oliwą z sokiem i ziołami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze
Karo in the Kitchen