Kontynuując tydzień z ziemniakiem, proponuję je dziś w formie pieczonej. Ale za nim przejdę do przepisu, kilka informacji z pochodzenia ziemniaka. W XVII i XVIII wieku ziemniaki zaczęto uprawiać w Europie Środkowej i Wschodniej. W Polsce pokazały się po raz pierwszy w XVII wieku. Jan III Sobieski przysłał je swojej ukochanej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów
Kulinarne przemysleniaprzygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny(...)łyżki octu winnego lub balsamicznego 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą. Drożdże dokładnie rozpuścić w ciepłej wodzie, wymieszać z octem oraz startymi ziemniakami i dodać do suchych składników. Dodać miękkie masło i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto będzie wilgotne i klejące. Przykryć i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło
Opowieści z piekarnikaurobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam(...)sycącym. Kiedy nie mam pomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam to, co mam w domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy
Bananowe Polejednak połączenie delikatnej dyni i ziemniaków z gulaszem wołowym idealnie rozgrzewa...i ten zapach unoszący się w całym domu. Lubicie placki ziemniaczane? :) Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) sól + pieprz do smaku jajko 3-4 łyżki mąki pszennej pół cebuli Składniki na gulasz: pół kilograma mięsa wołowego (łopatka) 2 cebule(...)czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia. W czasie gotowania sosu obieramy ziemniaki oraz cebulę. Ścieramy warzywa na tarce i łączymy z musem dyniowym oraz mąką i jajkiem. Przyprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zbrązowienia. Placki polewamy gulaszem
ChilliJemyBardzo soczysta polędwica o zapachu świeżo zmielonego pieprzu, cytryny, tartej marchewki i suszonego pomidora. Jest rewelacyjna z pieca. Podałam ją z ziemniakami z koperkiem i kiszoną kapustą. Składniki: 700 g polędwicy z dorsza przekrojonej na pół - dwie duże porcje 1 średnia marchewka 2 suszone pomidory 2 plastry cytryny ze skórką 3 łyżeczki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (ewentualnie(...)ułożyłam plaster cytryny i po suszonym pomidorze, polałam po 1,5 łyżeczce oleju z zalewy z suszonych pomidorów (lub oliwy); zawinęłam szczelnie w folię i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, piekłam zawinięte w folii na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu w temp. 200C przez 25 minut; następnie uchyliłam lekko folię (tak, by widzieć polędwicę) i piekłam dalej w temp. 180C
Zasmakuj KuchniDawno nie piekłam tarty, postanowiłam więc nadrobić zaległości. Lubicie tartę brokułową? Ja bardzo! Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem västerbotten spełniła moje wszelkie oczekiwania. Västerbotten przypomina nieco cheddar. Jest ostry, mocno dojrzały…Lubię sery ze smakiem. Dlatego kupuję je wyłącznie w butikach z serami. Tam mogę spróbować ser, a przede wszystkim uzyskać jakąś rekomendację. Wchodząc do butiku(...)tarta z brokułami i kurczakiem . Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa . Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora na szparagi, to oczywiście piekę tartę ze szparagami . Narobiłam Wam smaku na tartę, to zapraszam na przepis na tartę brokułową poniżej. Tarta brokułowa Składniki: Spód
codojedzeniaTopinambur to zapomniane już warzywo, jednak bardzo cenne dla naszego zdrowia. Dzisiaj topinambur pieczony, podobnie zrobiony do pieczonych ziemniaczków. I właśnie ziemniaki topinambur doskonale jest w stanie zastąpić. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, ale również jako samodzielne danie. W środku mięciutki, na zewnątrz chrupiący. Naprawdę doskonały w smaku. Jeśli wahacie się, to przeczytajcie o jego właściwościach. Topinambur(...)przepisie). Ten przepis jest świetny, jeśli nie macie zaufania co może Was spotkać z tym warzywem. Nie wymaga dużo pracy a topinambur nawet wielokrotnie odgrzewany smakuje doskonale. Drukuj Topinambur pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 gr topinamburu 1/5 kubka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, kminek świeży rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie. Wykonanie Topinambur obieramy i kroimy
Mieszam w Garnkumiski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym. Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową(...)góry ok. 10 min. W międzyczasie przegotowujemy sos jogurtowy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyRAFEX (tu kupisz) 200 g pieczarek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 150 ml bulionu 3 łyżki koperku 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią Pieczone ziemniaczki: 300 g młodych ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy po węgiersku Skworcu (tu kupisz) Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą(...)bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w 200*C. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ugotowanym kalafiorem
VioletoweKucharzeniezielonych szparagów sól i pieprz, chili w płatkach do smaku 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach oliwa świeży rozmaryn 1 kg młodych ziemniaków 1 opakowanie szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku sól, pieprz papier do pieczenia Polędwiczkę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na deskę i nacinamy wzdłuż ( nie do końca ) tak aby powstał(...)zawijamy w papier do pieczenia – znowu robimy pakiecik tyle, że z papieru :) Tak zrobioną wieprzowinę układamy na formie do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45 minut. Ziemniaki młode myjemy z piasku ( ja zostawiam na ile się da młodą skórkę ), gotujemy do miękkości. Przekładamy na formę do pieczenia polewamy odrobiną oliwy
Kuchnia na wzgórzudługi czas, gdyby nie mail od portalu MniamMniam, a w nim przepis Grzegorza. Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji:750 g szynki wieprzowej bez kości1,5 kg ziemniaków4 marchewki4 cebulepół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie(...)kawałki.Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać na gorąco.Smacznego!Wyliczenia:mięso 10 złziemniaki 1,5 złmarchewka 1,5 złcebula 1 złczosnek 1 złprzyprawy i chili ok. 2 złwina
Obiad za dychęosiem części, tworząc niewielkie łódeczki. Marynatę przygotować, mieszając oliwę z pokrojonym w maleńką kostkę czosnkiem, posiekanymi liśćmi rozmarynu i przyprawami. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z marynatą. Piec przez 60 minut w 200 stopniach. Od czasu do czasu pomieszać, aby ziemniaki równomiernie się zarumieniły. Krok po kroku: 1. Ziemniaki obrać
KuchniaWeDwoje.plDodatek piwa do wszelkich potraw jest w mej kuchni jak najbardziej mile widziany ale ziemniaków z piwem to jednak jeszcze nie piekłam. Po spróbowaniu tej zapiekanki stwierdzam, że piwo i ziemniaki to dobre połączenie Zapiekane ziemniaki z cebulą w sosie piwnym Składniki: 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki 4 cebule pokrojone w talarki łyżka masła sos: pół
sierotka maRysia w kuchninawiązanie w samym pomyśle na danie + wykorzystaliśmy barwy jedzenia kojarzone z wizerunkiem samego Master Chiefa, jednego z głównych i najbardziej rozpoznawalnego bohatera serii. Tako oto powstał przepis na stripsy, pieczone polędwiczki z indyka panierowane w płatkach kukurydzianych z dodatkiem pikantnych frytek z batatów oraz sosu na bazie awokado i kremowego serka. Dip daje świetnego kontrastu dla wyrazistych stripsów(...)połączenia składników, odstaw do lodówki FRYTKI olej wymieszaj z chili i solą w dużej misce dodaj obrane i pokrojone w słupki bataty, potrząśnij kilka razy miską aby ziemniaki pokryły się marynatą PIECZENIE wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju rozłóż równomiernie polędwiczki i frytki na blaszce piecz ok. 25-30 min w 180°C (może być z termooobiegiem
Nerds Kitchen