ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:156/603)

Zupa krem z pieczonej dyni 106

wytrawnie 😊 Kocham słodkości i one królują na moim blogu, ale samymi ciastami się nie żywię, więc dzisiaj mam przepis na smaczną zupkę. Zapraszam 😊 Składniki: dynia pieczona 700 g, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka 0,5 łyżeczki(...)przyprawy i podsmażamy aż uwolnią swój aromat (należy je mieszać, aby się nie przypaliły bo wtedy będą gorzkie) Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i podlewamy wszystko razem wodą. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem

kulinarne odsłony pati
Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami 129

boczku kilka plastrów żółtego sera 2 jajka 2 łyżki oliwy przyprawa do ziemniaków papryka ostra sól, pieprz Wykonanie: naczynie do zapiekania lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ugotowanymi, pokrojonymi dowolnie ziemniakami, posypać je przyprawą do ziemniaków, ostrą papryką, solą, pieprzem. Na ziemniakach rozłożyć cienkie plastry lekko podsmażonego boczku. Następnie ułożyć ciasno szparagi. Raz jeszcze plastry boczku

Raj dla Podniebienia
Najlepsze pieczone ziemniaczki 137

Prosty przepis na pieczone ziemniaczki,  chrupiące z zewnątrz,  mięciutkie w środku :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 4-5 ziemniaków 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku świeży rozmaryn lub inne zioła Rozgrzewamy piekarnik do 220-230°C i wkładamy do niego blaszkę lub naczynie do zapiekania. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Płuzemy(...)rozpadną, ale to nie szkodzi :)  Z piekarnika wyjmujemy gorącą blaszkę czy naczynie i wylewamy na nie pozostałą oliwę. Przekładamy ziemniaki i dodajemy rozgnieciony czosnek w łupinach o raz garść świeżego rozmarynu. Całość rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Pieczemy 30-40 minut, sprawdzając czy ziemniaczki się nie przypalają z którejś strony za bardzo. Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do mięs

Bazując na smaku
Ziemniaki z grilla 182

dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć składniki w kolejności : ziemniak, boczek, cebula, ziemniak, boczek, cebula. 5. Całość posypać przyprawą do grilla. 6. Dokładnie zawinąć folię i piec na grillu do momentu aż ziemniaki będą miękkie

A Ty Smakuj Mnie
Pieczone ziemniaczki 159

umieszczamy w misce. Olej mieszamy z przyprawami i polewamy nim ziemniaki, mieszamy. Oleju powinno być tylko tyle, żeby ziemniaki były nim pokryte, nie powinny w nim pływać. Ziemniaki przekładamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut w temp. 220 st. C W połowie pieczenia dobrze jest je zamieszać, żeby się nie przypaliły. Smacznego

chwile dla mnie
Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika 176

minut , ciągle mieszając . Kiedy mamy przesmażone nasze ziemniaki , przekładamy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i po przykryciem pieczemy  w piekarniku w 180 stopniach , czas pieczenia 1 godzinkę . Po tym czasie wykładam nasze ziemniaki i dodaję do dania głównego .  Smacznego

Mój Smak
Ziemniaki zapiekane z rybą 294

plasterkami ziemniaków.Cebulę i pomidory pokroić w półplasterki. Pomidory ułożyć po bokach zapiekanki , a cebulę pomiędzy ziemniakami. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę. Piec w 200 stopniach C około 40 minut. ziemniaki zapiekane z rybą

O kuchni z uczuciem
Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem 119

końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut. Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy je obrać

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 124

żeby udało się zmieścić jak najwięcej „towaru”. Składniki a szczególnie papryka i pieczarki mocno się skurczą podczas pieczenia i dlatego trzeba upakować wszystko z górką tak aby się tylko dało zamknąć naczynie. Moją ostatnią zapiekankę robiłam następująco: 1 ziemniaki + sól, pieprz, ketchup, musztarda (bez tłuszczu bo następnie będzie kiełbasa, która puści tłuszcz) 2 kiełbasa 3 cebula + sól, pieprz(...)ziemniaki + ketchup, sól, pieprz, papryka, ketchup, musztarda, masło Na koniec kładziemy liście kapusty na wierzch i zamykamy brytfannę. Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy przez 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeżeli tak, zostaje już tylko konsumpcja Przed podaniem można utrzeć ser żółty aby każdy mógł posypać swoją porcję według uznania. Smacznego. The post Zapiekanka

Kulinarna Patilogia
Sałatka z młodych ziemniaków i szpinaku z francuskim dressingiem 176

hurtowe ilości warzyw i owoców, z którymi potem kombinuję :) Chodziła za mną na kolację sałatka, natomiast cały dzień miałam ochotę na młode ziemniaki i szpinak, więc postanowiłam połączyć to w jedno danie. W lodówce miałam resztki pieczonego z obiadu łososia, który także powędrował do tej mieszanki i tak oto powstało najlepsze wiosenne danie(...)tego sezonu <3 Możecie je również zabrać ze sobą do pracy jako lunchbox, bo jest syte za sprawą dodatku ziemniaków i ryby. Składniki na 1 porcję: 3 małe młode ziemniaki (ok. 220g) 4 rzodkiewki 40g świeżego szpinaku 50g pieczonego lub wędzonego łososia Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody

Fabryka pomysłów
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 93

łyżki masła  przyprawa do ziemniaków majeranek łyżka oliwy WYKONANIE: ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy do 2/3 grubości, boczek kroimy w cienkie plastry, cebule w grubsze piórka, masło roztapiamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków i majerankiem, w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek,  smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie, tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy(...)cebulą,  naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać ketchupem

Kuchnia Beaty
zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 105

mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka

Ugotujmy Coś
Pietruszkowe piersi na parze z ziemniakami i surówką z cukinii 117

wymyśliłam danie szybkie i jednocześnie lekkostrawne. Jeżeli nie posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w  folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła

Kulinarne przemyslenia
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 211

kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy

Zawsze głodna!
Kurczak z warzywami z piekarnika. 217

Składniki : świeży kurczak ok. 2 kg 3 marchwie 1 cebula 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku cytryna, natka zioła do posypania kurczaka sól, pieprz, oliwa Przygotowanie : Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, posypać pieprzem mielonym i natrzeć ziołami z wierzchu i wewnątrz Do środka włożyć umytą pokrojoną natkę oraz cytrynę w plastrach Warzywa obrać, pokroić , czosnek zostawić(...)włożyć foremkę z kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz. Moje uwagi: Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :) Ziemniaki, cebula i czosnek upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia przecięłam rękaw i wtedy mięso zarumieniło się. Podczas przygotowania dania jest

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania