łyżki masła przyprawa do ziemniaków majeranek łyżka oliwy WYKONANIE: ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy do 2/3 grubości, boczek kroimy w cienkie plastry, cebule w grubsze piórka, masło roztapiamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków i majerankiem, w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek, smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie, tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy(...)cebulą, naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać ketchupem
Kuchnia Beatymięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka
Ugotujmy Cośwymyśliłam danie szybkie i jednocześnie lekkostrawne. Jeżeli nie posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła
Kulinarne przemysleniakolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy
Zawsze głodna!Składniki : świeży kurczak ok. 2 kg 3 marchwie 1 cebula 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku cytryna, natka zioła do posypania kurczaka sól, pieprz, oliwa Przygotowanie : Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, posypać pieprzem mielonym i natrzeć ziołami z wierzchu i wewnątrz Do środka włożyć umytą pokrojoną natkę oraz cytrynę w plastrach Warzywa obrać, pokroić , czosnek zostawić(...)włożyć foremkę z kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz. Moje uwagi: Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :) Ziemniaki, cebula i czosnek upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia przecięłam rękaw i wtedy mięso zarumieniło się. Podczas przygotowania dania jest
Proste Potrawyczas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię i rodzynki. Podawać gorące z np. ryżem lub ziemniakami - można je polać wywarem powstałym podczas pieczenia. Smacznego! Obserwuj bloga przez Facebook oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyznudzą Ci się ziemniaki, to proponuję kopytka – pasują doskonale do pieczeni, najlepiej z dobrym, pieczeniowym sosem … Potrzebujemy : ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie dusimy (przeciskamy przez praskę, lub mielimy maszynką) – staramy się zrobić to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Dodajemy mąkę i 1 jajko
Ugotuj to sam ...liście laurowe - 3 szt. lubczyk papryka ostra 2 łyżki parmezanu 4-5 szklanek wody Wykonanie: Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut. Na dużej patelni(...)miękkości, co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło. Do dużego garnka wlewamy nasze pieczone bakłażany z suszonymi z zalewy pomidorami, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele oraz ostrą paprykę wedle uznania. Po chwili duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na innej patelni podsmażcie na klarowanym maśle pokrojone w talarki pieczarki, przyprawcie dobrze pieprzem
Zasmakuj Kuchnijałowiec. Sukces smakowy udało nam się osiągnąć dzięki długiemu marynowaniu mięsa w tych dodatkach, zaś miękkość pieczonej goleni wołowej wynikała z pieczenia jej w woreczku. Podczas pieczenia powstał pyszny sos, jednak nie był zbyt fotogeniczny i nie załapał się na zdjęcie. Udostępnij Pieczona goleń wołowa – składniki 2 plastry goleni wołowej z kością 2 duże cebule 2 szklanki(...)wołowe włożyć do ciepłego piekarnika, aby mięso nie wystygło. Pieczoną goleń wołową w sosie z czerwonego wina i cebuli można podać z puree z ziemniaków lub z ziemniakami Hassellback. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczona goleń wołowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyNajczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż
Grahamka, weka i kajzerkaśredniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia pieprz sól olej/smalec/oliwa do smażenia Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce (ja ścieram na dużych oczkach, ale zależy to od waszych upodobań). Przed dodaniem reszty składników warzywa umieszczamy na sitku i dobrze
PatiGotujedrugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób.Zupa krem z pieczonego czosnkuSkładniki:(na 2 porcje)2 całe główki czosnku4 ziemniaki600 ml bulionu1 cebula30 g masłapieprzsóldodatkowo:natka pietruszkiGłówki czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki
Pożeraczka, czyli raz adobrzefunkcjonuję w kuchni, poważnie. Używam codziennie, mało tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam(...)chcecie mogę Wam go nawet pokazać. Sami zresztą widzicie, że piekę dużo i gotuję dużo, a kremy i inne małe potrawy najlepiej mi się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna, masa do wafli, wczorajszy krem do karpatki, duszenie buraka, ziemniaki, mleko, karmel :) Jestem zadowolona bardzo, a dziecku mojemu spodobał się
Blondynka Gotujestoi na przeszkodzie, aby podać ją gościom w inne święta 😉 Takim ciepłym i treściwym posiłkiem nikt nie pogardzi, zwłaszcza w Sylwestra. Szczególnie pyszna jest pieczona w piekarniku z różnymi dodatkami - u mnie z ziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe(...)przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne 30 min. już bez przykrycia. Rada: Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde. Święta to magiczny czas. W przedświątecznej
Kuchnia MagdaLenywłaściwościach leczniczych czosnku można poczytać, my jednak zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól(...)zdjęłam skórkę, pokroiłam w paski. Drugą puszkę mleka kokosowego, pieczarki, zmiksowany czosnek, paprykę, pokrojony por i natkę pietruszki dodałam do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym otartym tymiankiem – zagotowałam. Smak zupy zdominował czosnek pieczony, więc słodkawy. Mleko kokosowe dodatkowo złagodziło jej ostrość. Zupa jest bardzo aromatyczna. Powinna usatysfakcjonować kulinarnie amatorów czosnku… ale i nie tylko
mojewypiekiinietylkośrodku z chrupiącą skórką) przypadną do gustu nie jednemu. Do tego pieczone kiełbaski, szybka sałatka i ulubiony sos... Coś wspaniałego. ! Przypominam o trwającym na blogu KONKURSIE URODZINOWYM . Gdzie do wygrania jest m.in zestaw pysznych sosów Folwark. Składniki: (porcja na 3-4 osoby) około 20 mniejszych ziemniaków + osolona woda do gotowania kiełbaski bankietowe 3 łyżki mixu oleju i oliwy(...)pełni ugotowane, muszą być jeszcze twardawe). Odcedzone, lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół (większe na ćwiartki). Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy mix tłuszczowy z przyprawami. Smarujemy wierzch każdego ziemniaczka. Obok ziemniaków układamy kiełbaski bankietowe. Wszystko wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po czym zwiększamy moc do 210 stopni. Pieczemy całość około
Słodkie okruszki