ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:162/603)

Buraki pieczone 104

Buraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę

Zasmakuj Kuchni
Buraki pieczone 104

Buraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę

Zasmakuj Kuchni
Kurczak pieczony z farszem ziemniaczanym 229

Dawno nie piekłam kurczaka inaczej niż w naszej ulubionej wersji . To na pewno nasz numer jeden, ale czasami piekę też kurczaka faszerowanego na różne sposoby i tak właśnie było tym razem. Na niedawnych warsztatach przyrządzaliśmy kurczaka z nadzieniem z ziemniaków. Bardzo mi smakował więc zrobiłam prawie takiego samego w domu, nieco modyfikując ilości składników(...)owego farszu według własnego smaku no i przede wszystkim najpierw trybując go. Wyszło pysznie i śmiało mogę polecić tę wersję wszystkim lubiącym zarówno kurczaki jak i ziemniaki. Do takiego kurczaka faszerowanego podałam pieczony topinambur i duszoną marchewkę z jabłkami. Smaczna Pyza zaprasza na przepyszne ptaszysko! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Buraczkowe kluski śląskie 191

Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!) * ziemniaki- 800 g * buraki(...)mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 45 minut. W międzyczasie ziemniaki ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie i całkowicie ostudzić. Buraki i ziemniaki razem zmielić, przełożyć do dużej miski/garnka, wyrównać masę i podzielić na 4 równe części

Kraina Miodem Płynąca
Bryzol z pieczarkami i cebulą 176

ostatnie 2 kawałki zdobycznej polędwicy wołowej i zamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach PRL-u. Bryzole podałam z batatami pieczonymi w piekarniku. Te słodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa! Składniki: 2 plastry polędwicy wołowej pieprz 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula sól papryka słodka(...)olejem, następnie oprószyć pieprzem bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w misce i wymieszać z łyżką oleju, solą, papryką i pieprzem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w 200`C w piekarniku pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem z ewentualnych nieczystości i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 145

wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i następnie posypujemy nim podpieczoną zapiekankę *** *** Pieczemy dalej ok 10-15 minut

Blog z Apetytem
Obiad na niedzielę: Pieczone udka w panierce z migdałów 104

panierce. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Krok 3 Zapanierowane udka wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-40 minut, aż panierka przypiecze się i zbrązowieje. Krok 4 W międzyczasie zrób frytki. Ziemniaki umyj, nie musisz ich obierać, ze skórką są nawet lepsze. Pokrój je na grube furtki. Osusz ręcznikiem papierowym. Wyłóż na blaszkę do pieczenia. Polej olejem – 2-3 łyżki(...)łyżkę soku z cytryny z łyżką oleju i łyżeczkę miodu. Polej zaprawą rzodkiewki. Wyłóż je na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika, w którym już pieką się udka na 10-15 minut aż rzodkiewki lekko się przypieką. Artykuł Obiad na niedzielę: Pieczone udka w panierce z migdałów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ I ZIEMNIAKAMI 144

dwóch stron. Warzywa i kiełbasę przekładam do miski, posypuję przyprawami, dodaję olej, dokładnie mieszam. Do naczynia żaroodpornego wlewam bulion, następnie wykładam kiełbasę z warzywami. Piekę w 220 stopniach (termoobieg) około 30 minut (do miękkości ziemniaków

JejKuchnia
Ruskie pampuchy z dynią 214

parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g puree z dyni Hokkaido 1 szklanka ciepłego mleka

https:KKuchniaMniam
Szybkie pieczone żeberka 184

piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy im się delikatnie przypiec. Tak przygotowane żeberka możemy podać z ziemniakami, kaszą pęczak i surówką z sałaty i rzodkiewek. Post Szybkie pieczone żeberka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie pieczone żeberka 181

piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy im się delikatnie przypiec. Tak przygotowane żeberka możemy podać z ziemniakami, kaszą pęczak i surówką z sałaty i rzodkiewek. Post Szybkie pieczone żeberka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone ziemniaczki 130

osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku, suszonego koperku, suszonej natki pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca 10 minut przed końcem pieczenia podkręcamy temp, do 200 stopni. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Pieczone ziemniaczki 1303

pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również

NA MOIM TALERZU
Danie jednogarnkowe – zapiekanka ziemniaczana babci Basi 144

śmietany 30 %,( ja użyłam 18 %) tymianek, ostra i słodka papryka, sól, pieprz, Wykonanie : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte ( lub obrane ) i pokrojone(...)wszystko śmietaną. Doprawiamy i czekamy aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, Naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1 godzinę ( do miękkości ziemniaków ) w temperaturze 190 st C . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 135

grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania i przenosi smak. Przy okazji sprawia też, klopsy zostają miękkie i soczyste. Wszystko w misce solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę ręcznie, jak ciasto – do czasu(...)jego przepisie „trochę” nie pokombinowała – zarówno w samych składnikach jak i w sposobie przygotowania. SKŁADNIKI KLOPSÓW 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 średni ziemniak (150g po obraniu) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżki oleju do pieczenia SKŁADNIKI NA SOS 1 duża cebula (180-200g) biała lub czerwona 3 łodygi selera naciowego (150-180g) 1 czubata łyżka mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Mousaka 193

łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Zacznij od pokrojenia bakłażanów w centymetrowe plastry, obrania i pokrojenia ziemniaków. Połóż wszystkie plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrop oliwą, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione(...)gęstniej dodaj żółtka z mlekiem, nie przerywając mieszania. Podgrzej do zagotowania, zdejmij z kuchenki i odstaw do zgęstnienia. Formę do pieczenia wielkości 25 x 30 lub podobnej wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego. Kolejne piętro to znowu bakłażan i ziemniaki oraz reszta sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały

nietylkopasta.pl