ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:171/603)

Zapiekanka wiejska 199

ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Ziemniaki powinny się ładnie zrumienić z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE

Blog z Apetytem
Czosnkowe kuleczki ziemniaczane 362

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane Na brak ziemniaków w moim domu nie mogę narzekać. Zawsze robimy ogromne zapasy, które starczają nam aż do późnej wiosny. Dlatego ziemniaki goszczą u nas zawsze i wszędzie, pieczone, smażone, gotowane, w postaci klusek, albo tak jak dziś kulek. Świetna alternatywa, aby urozmaicić naszą kuchnię, bądź też wykorzystać ugotowane ziemniaki ze wczoraj. Można pokombinować

na moim stole...
Zupa krem z dyni z pieczonymi buraczkami i grzankami 132

papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki, dynię oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, cebulę i marchewkę przekroić na mniejsze kawałki, wszystko zalać rosołem i gotować ok pół godziny. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera i doprawić zupę do smaku. Podawać ze śmietaną i pieczonymi buraczkami, oraz

Gotowanie jest łatwe
Pieczone warzywa z feta 178

pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka.  Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety.  Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z fetą 3 pomarańczowe marchewki 1 fioletowa marchewka 2 ziemniaki 3 buraki kawałek kozio-owczej fety 2 łyzki oliwy sól, pieprz rozmaryn, tymianek Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Wkładamy(...)miski. Posypujemy wg uznania przyprawami i mieszamy z łyżka oliwy. Pieczemy w 200 st.C ok 30 minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki). Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą. To przekąska  świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake 211

łyżeczki oregano i wymieszaj. Ułóż warzywa naprzemiennie w dużym naczyniu do zapiekania, zalej śmietaną i posyp resztą parmezanu. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo rumienić przykryj ją folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version

karmelowy
Parówki à la Brasov 178

zielony groszek oraz już bardzo typową, zgodnie z wszelkimi skojarzeniami, zasmażkę z papryki. Składniki: - parówki - ziemniaki - groszek zielony - papryka słodka w proszku - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki i pieczemy w piekarniku. Temperatura około 200 stopni Celsjusza i ok. 30 - 45 minut. Niektóre szkoły uczą, że wcześniej należałoby je ugotować. Wtedy znacznie krócej. Parówki podsmażamy. Dosypujemy papryki

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone frytki z batatów z wędzoną papryką… 171

Bataty lub inaczej słodkie ziemniaki to od dłuższego już czasu moi ulubieńcy. W formie zupy, pieczone, gotowane jako dodatek do niedzielnego kurczaka… Po prostu nie mam ich dość i, choć ogólnie bez ziemniaków żyć mogę, te pojawiają się u nas regularnie. Tym razem postanowiłam wypróbować znaleziony jakiś czas temu przepis na frytki z batatów. Nasza… Continue

brunetkawkuchni
Golonka z indyka 180

Ostatnio prezentowałam Wam pyszny udziec z indyka z makaronem i zieloną fasolką, dzisiaj przedstawiam "golonkę" indyczą, długo pieczoną, aromatyczną, kruchą. Danie podałam z ziemniakami i zielonymi warzywami. Choć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :) Składniki: 2 golonki indycze płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku(...)czerwona cebula 2 łyżki oleju dodatki : ziemniaki, zielone warzywa ugotowane na parze z dodatkiem oliwy i soku z cytryny Golonki umyć , osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, polać olejem, dodać listki laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec w 180 stopniach , termoobieg, 1h 45 minut

coolinarny
Zapiekany kalafior z ziemniakami 153

szklanki) cebula dymka (1 szt.) sól pieprz ziołowy papryka ostra oliwa  woda Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i kroimy w "ćwiartki". Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy aż się zarumienią. Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie aż będzie prawie miękki. Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym(...)solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez

Weganka gotuje
Zapiekanka warzywna 131

niej wykorzystać polne pomidory, cukinie które urosły wam w ogródkach i jeszcze wciąż młode ziemniaki.   Prowansalskie smaki i polskie warzywa to idealne połączenie.   Zapiekanka warzywna jest niezwykle smaczna i aromatyczna za sprawą użytych tu ziół i sporej ilości czosnku, który pięknie pachnie podczas pieczenia. Gorąco polecam tak przygotowane zapiekane warzywa. Zapiekanka idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Można(...)czosnkiem i rozmarynem, polać miodem, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu położyć gałązki tymianku. Zapiekankę warzywną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Podawać natychmiast po upieczeniu.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tortilla pieczona w piekarniku 139

nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100 ml kwaśnej śmietany180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek szczypiorku drobno pokrojonysól, pieprzopcjonalnie50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam w formie o wym 21 x 27 cm) wyłożyć

Stare Gary
Zapiekanka tartiflette 168

ziemniaki i pokrój w talarki. Wstaw do garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie umyj brokuła i podziel na różyczki. Razem z garścią szpinaku umieść w ganku. Odcedź ziemniaki wprost do naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw(...)warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą i pieprzem, polej sosem. Układaj warstwy aż skończą ci się ziemniaki. Ostatnią warstwę polej sosem i posyp kawałkami sera. Wstaw do piekarnika i piecz

Niedzielny kucharz
Kotleciki z kurczaka 429

rodziny. Soczyste, miękkie i dobrze doprawione sznycelki to super pomysł na obiad z rozmaitymi dodatkami. To kotleciki, które podasz do dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu. Smakują podane z wszelakimi surówkami, bukietem warzyw, pieczonymi warzywami, buraczkami. Soczyste kotleciki w chrupiącej panierce możesz serwować także w dużej bułce z sałatą i świeżymi warzywami, np. pomidorkami, ogórkami(...)łyżeczki suszonego czosnku. Na patelni rozgrzej pięć łyżek oliwy. Na oliwie przesmaż kolejno kotleciki – z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem i z surówkami lub warzywami (duszonymi, pieczonymi, smażonymi). Smacznego Kotleciki z kurczaka

Zasmakuj Kuchni
CHŁOPSKIE ZIEMNIACZKI 213

taniej można nabyć młodych ziemniaczków..W moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z  ulubionych przez dzieciaki.Wersja nie pieczona- a gotowanaSkładniki:1/2 kg ziemniaków młodychpeczek koperku1 duża cebula słodkaolej do smażeniasól-1/2 łyżki do ugotowania ziemniakówpieprz-łyżeczkarozmaryn lub inne ulubione ziołoWykonanie:Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, gotujemy w osolonej wodzie.Wyk

Z Majeczką w kuchni
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 212

Hiszpanii i spędzająca Święta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach (empanadillas) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu(...)oprócz ugotowanych słodkich ziemniaków, zmielonych migdałów i cukru, jest podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania