ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:163/603)

Ruskie pampuchy z dynią 202

parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g puree z dyni Hokkaido 1 szklanka ciepłego mleka

https:KKuchniaMniam
Szybkie pieczone żeberka 176

piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy im się delikatnie przypiec. Tak przygotowane żeberka możemy podać z ziemniakami, kaszą pęczak i surówką z sałaty i rzodkiewek. Post Szybkie pieczone żeberka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie pieczone żeberka 172

piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy im się delikatnie przypiec. Tak przygotowane żeberka możemy podać z ziemniakami, kaszą pęczak i surówką z sałaty i rzodkiewek. Post Szybkie pieczone żeberka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone ziemniaczki 127

osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku, suszonego koperku, suszonej natki pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca 10 minut przed końcem pieczenia podkręcamy temp, do 200 stopni. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Pieczone ziemniaczki 1299

pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również

NA MOIM TALERZU
Danie jednogarnkowe – zapiekanka ziemniaczana babci Basi 136

śmietany 30 %,( ja użyłam 18 %) tymianek, ostra i słodka papryka, sól, pieprz, Wykonanie : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte ( lub obrane ) i pokrojone(...)wszystko śmietaną. Doprawiamy i czekamy aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, Naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1 godzinę ( do miękkości ziemniaków ) w temperaturze 190 st C . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 125

grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania i przenosi smak. Przy okazji sprawia też, klopsy zostają miękkie i soczyste. Wszystko w misce solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę ręcznie, jak ciasto – do czasu(...)jego przepisie „trochę” nie pokombinowała – zarówno w samych składnikach jak i w sposobie przygotowania. SKŁADNIKI KLOPSÓW 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 średni ziemniak (150g po obraniu) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżki oleju do pieczenia SKŁADNIKI NA SOS 1 duża cebula (180-200g) biała lub czerwona 3 łodygi selera naciowego (150-180g) 1 czubata łyżka mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Mousaka 189

łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Zacznij od pokrojenia bakłażanów w centymetrowe plastry, obrania i pokrojenia ziemniaków. Połóż wszystkie plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrop oliwą, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione(...)gęstniej dodaj żółtka z mlekiem, nie przerywając mieszania. Podgrzej do zagotowania, zdejmij z kuchenki i odstaw do zgęstnienia. Formę do pieczenia wielkości 25 x 30 lub podobnej wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego. Kolejne piętro to znowu bakłażan i ziemniaki oraz reszta sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały

nietylkopasta.pl
Ziemniaczane pączki z posypką cynamonowo-pomarańczową 126

Pierwszy raz smażyłam pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Wcześniej miałam już okazję piec ziemniaczane drożdżówki, więc domyślałam się, że wszystko powinno się udać. Ziemniaczane pączki wychodzą bardzo delikatne i nieco bardziej wilgotne w środku, niż tradycyjne. Ich zaletą jest szybkie przygotowanie, ponieważ ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Za sprawą ciepłych ziemmiaków, krążki ciasta wyrastają już w czasie rozgrzewania oleju(...)posypką o smaku cynamonu i pomarańczy. Mieliśmy gości na degustację i każdemu bardzo smakowały. A Wy jakie słodkości wybieracie na tłusty czwartek? :) pączki 16-18 sztuk: ok. 300 g ziemniaków 330 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1 żółtko 80 g masła łyżka spirytusu posypka: 40 g cukru trzcinowego płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Mienta blog
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 125

Ziemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec  albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam

potrawyregionalne
Zapiekanka z łososiem 219

łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.Piekę w temperaturze 160-170 stopni ok. godziny (do zrumienienia ziemniaków).Smacznego Przepis bierze udział w akcji:Post Zapiekanka z łososiem pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Ciatseczka z ziemniakami i powidłami 108

Składniki : 125g ugotowanych ziemniaków 60 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 60 g cukru 250g mąki + do podsypania  1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko,masło, proszek i mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 5mm, wycinamy

Sama słodycz i szczypta chili
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 228

totalny eksperyment. Składniki i przyprawy dobierane były na bieżąco. Koncepcja czy piec czy smażyć i jakie dodatki przygotować zmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby(...)pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej: z jednej strony – warzywa, z drugiej strony – ziemniaki. Warzywa polewamy marynatą. Na ziemniakach układamy gałązki rozmarynu i ząbki czosnku. Podkręcamy temperaturę do 200 C. Wszystko pieczemy 30-45 minut

OstryKęs
Kurczak pieczony na butelce z piwem 147

Któż go nie zna, po kuchennych rewolucjach Polskę opanowała wielka fala kurczaka pieczonego na piwie. Kto jednak do tej pory nie zdecydował się na taki sposób pieczenia MUSI, po prostu MUSI to nadrobić. Soczysty, kruchy, idealny! Koniecznie należy upiec razem z nim ziemniaczki i marchewki, nabierają wyjątkowego smaku i są pysznie kremowe. Ja wymyśliłam sobie, że odrobinę piwa odleję(...)butelkę, skórę przy szyjce układając tak, aby wyciekające piwo nie wpływało do środka, a wyciekało po skórce kurczaka. Na blaszce pod kurczakiem układam ziemniaki i marchewkę.  Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę kurczaka godzinę na każdy kilogram mięsa.  Co jakiś czas dosypuję szczyptę doli do butelki aby piwo zaczęło wyciekać. Gdy to przestanie skutkować (piwo w końcu

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania