prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja z mozzarellą
Be Fit Be StrongKrokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem 5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy
Atlas Smakówtego wyjdzie. Muszę przyznać, że ciasteczka są najsmaczniejsze prosto z blachy, kiedy są jeszcze ciepłe :-) SKŁADNIKI 125 g ugotowanych na miękko ziemniaków 60 g masła 60 g cukru 1 jajko 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli miąższ z 1 laski wanilii 1 łyżeczka startej na tarce skórki cytrynowej marmolada 1 żółtko 2 łyżki mleka cukier(...)muszą być bardzo dobrze sklejone, bo inaczej otworzą się w piekarniku w trakcie rośnięcia. Ziemniaki ugotować w łupinkach na miękko, ostudzić, obrać i dobrze pognieść. Do ziemniaków dodać masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, miąższ z laski wanilii, startą skórkę cytrynową, wbić jajko i wyrobić gładkie i pulchne ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik
Passions hobbies lifedobrym składem i do pieczonych warzyw smakują naprawdę super. Można upiec również marchewkę, pietruszkę, selera, bataty, buraki, czosnek, cukinię, kalafiora... dorzucić pomidorki koktajlowe. No kombinacji jest mnóstwo. Niewiele z tym pracy, trzeba tylko dodawać warzywa w kolejności zależnej od czasu ich pieczenia. Wiadomo, że twarde potrzebują więcej czasu, więc najczęściej zaczynam od ziemniaków, marchewki itp., później papryka, rzodkiewka(...)stopni. Dużą blaszkę smarujemy oliwą (ja wykładam zawsze papier, bo mniej mycia później). Ziemniaki obieramy i nakrawamy tak jak w tym przepisie . Nacieramy oliwą lub olejem, solą i pieprzem, a następnie układamy na blaszce i dodajemy gałązki rozmarynu. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy umytą i pokrojoną w paski paprykę i ząbki czosnku
bistro mamaziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 4 porcje: 10 średnich ziemniaków 400 g kiełbasy, w miarę suchej 1 ciemne piwo 250 g sera żółtego 1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)mieszanka przypraw. Generalnie powinniśmy tak rozplanować nakładanie składników, aby starczyło nam na 2 warstwy kiełbasy, 3 warstwy ziemniaków, 3 warstwy sera, 3 warstwy beszamelu i 3 warstwy mieszanki przypraw. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C na funkcji góra-dół. Zapiekankę pieczemy 40 -45 minut, aż zarumieni się z wierzchu. Ja na ostatnie 3 minuty włączyłam funkcję grilla. Wyciągamy
My Culinary ArtPieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie Kurczak w cytrynowo-czosnkowym o śródziemnomorskiej nucie to świetne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Łatwość przygotowania i minimum sprzątania dzięki przygotowaniu w jednym naczyniu powinny Was przekonać do zrobienia go samemu. 1 kg Mięsa z kurczaka (u mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon(...)Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę z kurczaka to na ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg. Jeżeli sos za mocno wyparuje dodajemy trochę wody. Podajemy natychmiast po upieczeniu polewając go sosem, który się wytworzył. The post Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie appeared first
Oslov.wcześniej i trzymać w lodówce. Zwykle przygotowuję galette na słodko, z owocami. Tym razem proponuję wersję wytrawną z ziołową ricottą, ziemniakami, burakami, szalotką i pikantną kiełbasą. Składniki CIASTO Z TWAROGIEM 250 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g masła 100 g białego sera (twaróg półtłusty) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu jabłkowego(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Buraki, ziemniaki, szalotkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki. Kiełbasę kroimy na plastry. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką. Ciasto wałkujemy przez folię, w której się chłodziło na krążek o średnicy około
Tajemnice Smakuczwartek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Piróg. Zapraszam do wspólnego pieczenia. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków z boczku (lub słoniny) 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka(...)jajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody. Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony
Codziennik KuchennyDziś przygotowałam zdrową i niskokaloryczną przekąskę - frytki z batatów pieczone w piekarniku. Te słodkie ziemniaki posiadają dużo więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Częste spożywanie korzystnie wpływa na wzrok i lepszą pamięć,zaleca się włączenie ich do diety cukrzyków. 2 średnie bataty 2 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego tymianku sól Bataty obrać,pokroić w słupki
Kolorowa kuchnia ElkiPieczone bataty stanowią doskonały dodatek do obiadu lub możemy je spożywać solo. Mam do nich ogromną słabość, są pyszne i zdrowe w porównaniu do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Składniki: 2 duże bataty 3-4 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Bataty obieramy ze skóry, kroimy w cienkie plasterki a następnie w paski. Do miski wlewamy olej
Bajeczna Kuchniapapryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz, aby usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia. Na każdym filecie połóż plasterek masła(...)sposób ziemniaki i marchewki nie przejdą zapachem ryby, a wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Jeśli chcesz mieć bardziej przypieczone i chrupiące ziemniaki, zwiększ temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz je jeszcze kilka minut do uzyskania zadowalającego efektu. Najlepiej podawać z jakimś sosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym
Anioszek w kuchniSkładniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula
Olga Piecze i GotujeSkładniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula
Olga Piecze i GotujeMłode ziemniaczki dostępne już w sklepach i obowiązkowo musiały być placki ziemniaczane... 1 kg ziemniaków 2 jajka sól, pieprz majeranek odrobina proszku do pieczenia 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenie