ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:180/603)

Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 172

bezpłciowy, standardowa. Twoja prawdziwa osobowość chowa się razem z Tobą w cieniu sztucznego ego, które właśnie stworzyłeś/stworzyłaś. Wystarczyło przecież powiedzieć - Wspaniała potrawa, ale pozwolę sobie trochę dosolić ziemniaki. Serio - nikt Cię za to nie uderzy, a rodzice Twojego wybranka, czy wybranki odbiorą Cię jako człowieka z zasadami, który nie boi się rozmawiać o swoich potrzebach. Przecież to właśnie(...)szczyptę soli. Cały czas mieszając podgrzewamy masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Ziemniaki zapiekane z serem 247

Ziemniaki zapiekane z serem to świetny dodatek do obiadu, lub samodzielna przekąska. Smakują wyśmienicie i są bardzo proste w przygotowaniu. Ziemniaki zapiekane z serem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków gotowanych. Są bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Dodatek, sera i przypraw, zdecydowanie dodaje potrawie atrakcyjności. Zapraszam do wypróbowania przepisu! ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM PRZEPIS Składniki ok. 700 g ziemniaków(...)łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku szczypta chilli sól pieprz Przygotowanie 1. Ziemniaki obrać, umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać łyżkę soli i zagotować do miękkości. 2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść za pomocą łyżki. 3. Następnie ziemniaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez

Alle Dobre!
Obsypunki z grilla 165

się spodobał. No i idealne na grilla. Oczywiście w formie flaka możemy użyć wielu rzeczy, ale folia spożywcza jest najtańsza i najprostsza w obsłudze. Tylko piec w niej nie możemy :) Składniki: - ziemniaki - cebula - majeranek - mąka (opcjonalnie) - kasza gryczana (opcjonalnie) - folia spożywcza Wykonanie: Ziemniaki trzemy na miazgę i odsączamy sok. Dodajemy trochę pokrojonej w drobną kostkę i podsmażonej cebuli. Możemy dodać

Kryzysowa Książka Kucharska
Fish and chips 166

Składniki: ok. 4 płatów ulubionej ryby 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szkl mleka 1 jajko 6 ziemniaków olej do smażenia Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki ok 7 cm długości. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz wymieszać. Następnie dodać mleko i jajko, wymieszać i odstawić

Olga Piecze i Gotuje
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 157

godzinę do lodówki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki:Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy do miski, dodajemy rozmaryn

Oryginalny smak
Faszerowane Zapiekane ziemniaki 172

oporu wsadzamy nasz kolorowy farsz w przedzialki *rozgrzewamy piekarnik do 230C fan najlepiej *wsadzamy nasze ziemniaczki do pieczenia przykrywajac folia aluminiowa zmiejszajac temp.do 180 C *pieczemy okol 45 min **wazne jest zeby uprzednio ziemniak byl porzadnie podgotowany poniewaz wspaniale dojdzie nam w piekarniku i nie bedzie pol surowy ******************************************************** Boczek kroimy w kostke i smarzymy na patelni ktoimy rowniez szypiorek bard

Viola cooks with passion
Ziemniaczki po bengalsku 121

łyżeczki posiekanego imbiru 1 przeciśnięty ząbek czosnku świeża kolendra lub natka pietruszki kilka kropel soku z cytryny masło - najlepiej sklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Następnie kroimy na ćwiartki (ja dodatkowo je obsmażyłam na chrupiąco). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy, chwilę

sierotka maRysia w kuchni
Zupa krem z pieczonych pieczarek 296

przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak. 500g pieczarek 2 cebule 3 marchewki 3 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/4 dużego selera 3 łyżki masła 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa(...)podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki 1. Pokrojone w ćwiartki pieczarki i posiekaną cebulę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy masło, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy upieczone pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem

Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 213

posyp startym serem. W małej misce wymieszaj mleko i masło. Ułóż ziemniaki na wierzchu i polej całość mlekiem z masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia i miękkości ziemniaków. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version Meat and mushroom potato bake

karmelowy
Czosnkowa zupa krem 146

robi piorunujące wrażenie, i nie mam tu ma myśli oddechu smoka, bo czosnek stracił swą moc przez pieczenie, ale aksamitność tej zupy przy jednoczesnym bogatym smaku i niewielkiej ilością kalorii. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki na 4 porcje: około 800 g ziemniaków- 6 średnich 5 główek czosnku łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka kminku(...)maksymalnie wykorzystać czas): Odetnij główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Umieść je w naczyniu do pieczenia i delikatnie skrop olejem. Piecz w temp. 200 C przez 40 minut na środkowej półce piekarnika. W międzyczasie obierz ziemniaki, umyj i dokładnie osusz. Pokrój je w dosyć drobną kostkę. Rozgrzej w garnku olej i wrzuć ziemniaki. Cały czas mieszając podsmażaj je 5 minut

greenscarf
Schab zapiekany w porach 45

Youtube Schab pieczony w śmietanie z porami wystarczy tylko obsypać ulubionymi przyprawami i obsmażyć z obu stron do zarumienia. Mięso przekładamy następnie do naczynia, dodajemy por i zalewamy słodką śmietanką. Dzięki długiemu pieczeniu / duszeniu schab wychodzi bardzo miękki, kruchy i delikatny, na pewno Wam posmakuje. Plastry schabu pieczone w porach wspaniale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem

Lekcje w kuchni
Steki z karkówki pieczone z warzywami w worku 76

Chcesz obiad zrobić smacznie i szybko? To proponuję karkówkę zapiekaną z warzywami. Obiad bez większego wysiłku a jaki smaczny! Wystarczy karkówka, warzywa i składniki na marynatę

Pieprzyć z Fantazją
Siekańce - kuchnia podkarpacka 301

główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami, jak i z kaszą gryczaną, czy jęczmienną. Podaje się je na gorąco jako danie obiadowe lub na kolację. Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam

Trzeci talerz
Wiejska zapiekanka 83

dowolnym sklepie za rogiem. Składniki na wiejską zapiekankę 1,5 kg ziemniaków 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule 350 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki. Ugotować w osolonej wodzie, odlać(...)dodatkiem ziół oraz kiełbasę. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na niej połowę cebuli, papryki oraz kiełbasy, ponownie ziemniaki oraz resztę warzyw i kiełbasy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, na które zetrzeć żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 o C przez 45 minut . Do wiejskiej zapiekanki można także dodać pokrojone

niecodziennikpary
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 127

plasterki batatów "na zakładkę", na zmianę z boczkiem z cebulką. Śmietankę mieszam z jajkiem oraz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Zalewam mieszaniną ziemniaki. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę około 45 minut do chwili, aż śmietanka zostanie wchłonięta przez ziemniaczki. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska z bazylią 215

przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe! Pieczeń rzymska doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki

Dieta bez mleka
Serowa zupa z fasolką szparagową i makaronem 273

jarzynowa z fasolką szparagową i serkiem topionym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a dzięki pieczonemu kurczakowi nabiera szczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej

https:KKuchniaMniam
Prosta sałatka z pomidorów i papryki z czarną quinoą 150

idealną sałatkę na przełom lata i jesieni, super sprawdzi się na śniadanie do jajek, na obiad do szybko przygotowanej piersi z kurczaka, albo puree z ziemniaków, na kolację z kolację do pieczonej kiełbaski, lub placków z cukinii. :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 pomidor malinowy 1 żółty pomidor

Quinoa Raz!
Zapiekanka dla łasucha 135

masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać aż zbrązowieje. Następnie wlać wywar i zagotować. Dokładnie wymieszać i wylać na grzyby. Ostatnia warstwa to ziemniaki, rozłożyć je na całej powierzchni. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 C, i piec 20 minut. Serwować z surówką z warzyw, polecam. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Schab w sosie cebulowo-chrzanowym 132

płyn. Jeśli lubicie bardziej gęste sosy, należy w 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki pszennej, wlać do mięsa i zagotować.  Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.  Zobacz również: schab pieczony z grzybami

Kuchcik gotuje
Zrazy z porem i serem 145

lekko je obsmażyć. Muszą tylko zmięknąć, następnie wlać wodę i zagotować. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać wszystko na zrazy. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana 152

pokrojony boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami i brokułem. Podlać śmietanką i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Smacznego

Trufelkowo
RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI 248

Statystyczny Polak zjada 12 kg ryb rocznie, a Portugalczyk 50... Artykuł RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Golonka w bigosie z młodej kapusty 159

już jest prawie miękkie to włożyć zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Położyć na górę bigos i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać bigos na patelnię z mięsem i gotować jeszcze 30 minut. Ja piekłam w piekarniku, ponieważ mogłam estetyczniej podać danie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM 242

zimno. Można ją podać w formie obiadu lub zajadać się nią na śniadanie czy kolację. Wystarczy tylko pokroić na drobne plastry i może śmiało zastąpić wędliny. Do zrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy(...)jajka i położyć na szpinaku w rzędzie. Całość przykryć drugą warstwą mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 º i nastawić na grzanie góra i dół. Piec 50 – 60 minut. Moją pieczeń serwowałam na obiad ze słodkimi ziemniakami. Wystarczyło 2 ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na blachę z folią aluminiową. Pokropić oliwą z oliwy, posypać solą i dorzucić do piekarnika na pół

kuchniabellissima.wordpress.com
Ziemniaczki do obiadu 141

mieszanka warzywnego suszu -sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieramy,  płuczemy i kroimy w grubszą kostkę. Posypujemy obficie mieszanką warzywną, solimy i pieprzymy do smaku.  Ziemniaki wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy jako samodzielne danie lub wraz z dowolnym mięsem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Pstrąg z imbirem 149

ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Rybę podawaj z pieczonymi warzywami, sałatką z pora i ziemniakami. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę; doprawić 2. Polać olejem 3. Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać paprykę i pomidory 6. Przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Placek ziemniaczany z piekarnika, czyli drzewiej w Eifel :-) 182

Placek ziemniaczany z piekarnika. Edyta Guhl. Dzisiaj chciałbym Wam opowiedzieć o miejscowej kuchni z regionu, w którym mieszkam. Eifel to kraina geograficzna w Niemczech, a dokładniej

dolcevitainmykitchen
Kopytka - przepis podstawowy 135

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła  1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Torcik ziemniaczano cukiniowy z makaronem i wyniki konkursu 107

dzięki zastosowaniu makaronu łazanki uzyskano ciekawy efekt imitujący warstwy. A tak poza tym to prosto i szybko czyli nihil novi. Składniki:  - makaron łazanki  - ziemniaki  - cukinia  - mąka  - łyżeczka proszku do pieczenia  - przyprawy Wykonanie: Makaron gotujemy, a warzywa trzemy na tarce. Mieszamy wszystko razem i umieszczamy w tortownicy

Kryzysowa Książka Kucharska
Karczma Maciejówka w Czajowicach 127

nieziemskie smaki, profesjonalna obsługa. Wszyscy byliśmy oczarowani bez dwóch zdań. Zamówiliśmy: Niecka karczmarza (na dwie osoby) mięsa smażone na grillu: filet z drobiu, schab, mięsa pieczone: żeberka i karczek, mix pierogowy, ziemniaki, frytki, zestaw surówek, dwa rodzaje sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie koperkowo - bazyliowym, ziemniaki (to danie w górnej części

Karola gotuje
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 162

stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Pieczone ziemniaczki z koperkiem i czosnkiem 173

Jeśli znudziły Wam się ziemniaki z wody, polecam pyszne ziemniaczki pieczone z koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj odgrywa dużą rolę. Nadaje specyficznego smaku, którego niestety olej nam nie da. U mnie najczęściej ziemniaczki w takim wydaniu :) Gorąco polecam! Składniki: 750g małych ziemniaczków 4 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku

kuchnia doski
Łosoś pieczony ze szpinakiem 158

kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 127

pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ;    Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna     Sałatka z golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu, na drogę dostaliśmy produkty nowej

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwica z dorsza z pieca 156

szczyptą pieprzu. Posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu i ziarenkami kolendry, wkładamy 1 plasterek cytryny i masło, lekko zawijamy. Ja taki zawinięty pakunek układam jeszcze na naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20 minut. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ulubiona surówką lub warzywami z wody. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem 138

przyprawiamy ją wędzoną papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki, a na nich rybę. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Pieczone ziemniaki 276

posypać przyprawami. (Użyłam specjalnej mieszanki do ziemniaków, papryki i dosoliłam, gdyż brakowało mi tego smaku.)   Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut - aż ziemniaki ładnie się zarumienią

Di gotuje
Babka ziemniaczana faszerowana mięsem mielonym 176

oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę  naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy  mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy temperature do 180°C Pieczemy Babkę około 50 min. Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy o tym ze czas będzie dłuższy Polecam wbić wykalaczke w środek jeśli po wyciągnięciu będziemy mieć ciasto na patyku

Viola cooks with passion
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 189

ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 143

wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego

Kuchnia smaków
Dieta CTZO, dzień piąty 136

kucharzenie, czego żałuję, bo już dawno nie pichciłam. Mięso przyprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem. Na wierzch położyłam szpinak. I tak zapiekłam. W drugiej formie zapiekłam ziemniaki z bulwą botwiny. W połowie pieczenia dodałam szparagi, a pod koniec nać botwiny. Wszystko ogólnie piekłam ok. 50 minut w 180 st. C.   Podwieczorek 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 40 g musli

Kucharzyca
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 300

Dla tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być

Ala piecze i gotuje
Ziemniaki zapiekane z jajkami 173

kostkę kiełbasę i pieczarki. Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe smażone 445

stron posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Ja podałam polędwiczki z ziemniakami z wody i  sałatką z pieczonych buraków

kuchnia doski
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem i fasolką szparagową 138

dzień kiedy po prostu nie chciało mi się gotować ( zdarzają się takie ). Zrobiłam przegląd lodówki ( tam zawsze coś się znajdzie ) i tak powstała prezentowana sałatka. Składniki: ½ pieczonego fileta z kurczaka 2 ugotowane ziemniaki ½ czerwonej cebuli Szklanka mrożonej fasolki szparagowej 3 łyżki marynowanych pieczarek 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę

Smaki Ewy
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 203

siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato gratin (4-6 servings) Ingredients: 800 g sweet potatoes

karmelowy
Zapiekanka z mięsem mielonym 145

niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 193

Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Podajemy z ziemniakami lub kaszami. Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka mięsna. 121

Połowę mięsa wykładamy w wysmarowanej masłem/margaryną tortownicy (24 cm średnicy) na mięso układamy ziemniaki posypujemy czosnkiem i papryką, kładziemy ser - potem drugą połowę mięsa, ziemniaki, ser posypujemy czosnkiem i papryką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut

Moje-pitraszenie
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą 216

Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :) RADA : Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki. Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Desery , Naleśniki, gofry, placuszki , Obiad Tagged: dynia , ricotta , szpinak

https:KKuchniaMniam
filet pod paprykową pierzynką 159

Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gołąbeczki w kapuście pekińskiej z sosem pomidorowym 131

pełnej łyżeczce nadzienia i układać rzędami. Składniki na sos wymieszać  wodą. Oblać gołąbki w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st piec ok 40 min Podać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Pyzy z mięsem 166

wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam. 1 kg. ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczeń wołowa po burgundzku 98

Składniki: 400 g pieczeni wołowej 1 pęczek (tacka) włoszczyzny 1 cebula 200 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 goździki 1 łyżka rodzynek 1 liść laurowy 3 jagody jałowca 1 łyżka masła śmietana (opcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść(...)wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać do garnka i dusić około 1,5 h. Mięso wyjąć, jeżeli chcemy można powstały sos warzywny zagęścić śmietaną. Pieczeń podawać z sosem warzywnym i ziemniakami

Moja Galeria Smaku
Pieczony schab z kością 117

kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu cebulkę pozostałą z pieczenia schabu. Podajemy z czym lubimy. Ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą... Cokolwiek. Sam, bez niczego, też smakuje doskonale. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 215

dnie w naczyniu do zapiekania.  Na ziemniaki wyłożyć usmażony szpinak. Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona. zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

O kuchni z uczuciem
Dorsz zapiekany na pomidorach z tymiankiem 148

bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego

Pełny talerz
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 180

stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 302

prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy(...)czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować

Kto ugości moich gości?
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 135

zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone

Gaździnka warzy
Sharma z frytkami 346

osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Wybieramy nasze ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty

Lawendowe Niebo
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 132

już z parmezanem, z "oszukanym" parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry. Przepyszny, rzekłabym. Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z mashem z ziemniaków ze śmietanką i masłem. Do dzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób):2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża4 łyżki drobno

Gotowanie to kochanie
Ziemniaczki Zdzisia 185

musi być wyrazisty, więc pieprz i sól.   Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały.Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.  Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia,  smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs......i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C.Gotowe i pachnące.   Bardzo dobrze smakują

Maminek kulinarny
Tarta farmerska 166

cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko

Gospodyni Miejska