ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:185/603)

Steki z karkówki pieczone z warzywami w worku 74

Chcesz obiad zrobić smacznie i szybko? To proponuję karkówkę zapiekaną z warzywami. Obiad bez większego wysiłku a jaki smaczny! Wystarczy karkówka, warzywa i składniki na marynatę

Pieprzyć z Fantazją
Siekańce - kuchnia podkarpacka 298

główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami, jak i z kaszą gryczaną, czy jęczmienną. Podaje się je na gorąco jako danie obiadowe lub na kolację. Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam

Trzeci talerz
Wiejska zapiekanka 81

dowolnym sklepie za rogiem. Składniki na wiejską zapiekankę 1,5 kg ziemniaków 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule 350 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki. Ugotować w osolonej wodzie, odlać(...)dodatkiem ziół oraz kiełbasę. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na niej połowę cebuli, papryki oraz kiełbasy, ponownie ziemniaki oraz resztę warzyw i kiełbasy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, na które zetrzeć żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 o C przez 45 minut . Do wiejskiej zapiekanki można także dodać pokrojone

niecodziennikpary
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 123

plasterki batatów "na zakładkę", na zmianę z boczkiem z cebulką. Śmietankę mieszam z jajkiem oraz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Zalewam mieszaniną ziemniaki. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę około 45 minut do chwili, aż śmietanka zostanie wchłonięta przez ziemniaczki. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska z bazylią 207

przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe! Pieczeń rzymska doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki

Dieta bez mleka
Serowa zupa z fasolką szparagową i makaronem 265

jarzynowa z fasolką szparagową i serkiem topionym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a dzięki pieczonemu kurczakowi nabiera szczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej

https:KKuchniaMniam
Prosta sałatka z pomidorów i papryki z czarną quinoą 148

idealną sałatkę na przełom lata i jesieni, super sprawdzi się na śniadanie do jajek, na obiad do szybko przygotowanej piersi z kurczaka, albo puree z ziemniaków, na kolację z kolację do pieczonej kiełbaski, lub placków z cukinii. :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 pomidor malinowy 1 żółty pomidor

Quinoa Raz!
Zapiekanka dla łasucha 134

masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać aż zbrązowieje. Następnie wlać wywar i zagotować. Dokładnie wymieszać i wylać na grzyby. Ostatnia warstwa to ziemniaki, rozłożyć je na całej powierzchni. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 C, i piec 20 minut. Serwować z surówką z warzyw, polecam. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Schab w sosie cebulowo-chrzanowym 128

płyn. Jeśli lubicie bardziej gęste sosy, należy w 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki pszennej, wlać do mięsa i zagotować.  Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.  Zobacz również: schab pieczony z grzybami

Kuchcik gotuje
Zrazy z porem i serem 140

lekko je obsmażyć. Muszą tylko zmięknąć, następnie wlać wodę i zagotować. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać wszystko na zrazy. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana 149

pokrojony boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami i brokułem. Podlać śmietanką i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Smacznego

Trufelkowo
RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI 244

Statystyczny Polak zjada 12 kg ryb rocznie, a Portugalczyk 50... Artykuł RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Golonka w bigosie z młodej kapusty 155

już jest prawie miękkie to włożyć zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Położyć na górę bigos i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać bigos na patelnię z mięsem i gotować jeszcze 30 minut. Ja piekłam w piekarniku, ponieważ mogłam estetyczniej podać danie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM 231

zimno. Można ją podać w formie obiadu lub zajadać się nią na śniadanie czy kolację. Wystarczy tylko pokroić na drobne plastry i może śmiało zastąpić wędliny. Do zrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy(...)jajka i położyć na szpinaku w rzędzie. Całość przykryć drugą warstwą mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 º i nastawić na grzanie góra i dół. Piec 50 – 60 minut. Moją pieczeń serwowałam na obiad ze słodkimi ziemniakami. Wystarczyło 2 ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na blachę z folią aluminiową. Pokropić oliwą z oliwy, posypać solą i dorzucić do piekarnika na pół

kuchniabellissima.wordpress.com
Ziemniaczki do obiadu 139

mieszanka warzywnego suszu -sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieramy,  płuczemy i kroimy w grubszą kostkę. Posypujemy obficie mieszanką warzywną, solimy i pieprzymy do smaku.  Ziemniaki wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy jako samodzielne danie lub wraz z dowolnym mięsem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Pstrąg z imbirem 145

ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Rybę podawaj z pieczonymi warzywami, sałatką z pora i ziemniakami. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę; doprawić 2. Polać olejem 3. Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać paprykę i pomidory 6. Przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Placek ziemniaczany z piekarnika, czyli drzewiej w Eifel :-) 179

Placek ziemniaczany z piekarnika. Edyta Guhl. Dzisiaj chciałbym Wam opowiedzieć o miejscowej kuchni z regionu, w którym mieszkam. Eifel to kraina geograficzna w Niemczech, a dokładniej

dolcevitainmykitchen
Kopytka - przepis podstawowy 134

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła  1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Torcik ziemniaczano cukiniowy z makaronem i wyniki konkursu 105

dzięki zastosowaniu makaronu łazanki uzyskano ciekawy efekt imitujący warstwy. A tak poza tym to prosto i szybko czyli nihil novi. Składniki:  - makaron łazanki  - ziemniaki  - cukinia  - mąka  - łyżeczka proszku do pieczenia  - przyprawy Wykonanie: Makaron gotujemy, a warzywa trzemy na tarce. Mieszamy wszystko razem i umieszczamy w tortownicy

Kryzysowa Książka Kucharska
Karczma Maciejówka w Czajowicach 126

nieziemskie smaki, profesjonalna obsługa. Wszyscy byliśmy oczarowani bez dwóch zdań. Zamówiliśmy: Niecka karczmarza (na dwie osoby) mięsa smażone na grillu: filet z drobiu, schab, mięsa pieczone: żeberka i karczek, mix pierogowy, ziemniaki, frytki, zestaw surówek, dwa rodzaje sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie koperkowo - bazyliowym, ziemniaki (to danie w górnej części

Karola gotuje
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 157

stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Pieczone ziemniaczki z koperkiem i czosnkiem 172

Jeśli znudziły Wam się ziemniaki z wody, polecam pyszne ziemniaczki pieczone z koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj odgrywa dużą rolę. Nadaje specyficznego smaku, którego niestety olej nam nie da. U mnie najczęściej ziemniaczki w takim wydaniu :) Gorąco polecam! Składniki: 750g małych ziemniaczków 4 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku

kuchnia doski
Łosoś pieczony ze szpinakiem 157

kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia i gdyby był jeszcze trochę niedopieczony piec jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem, to już jak kto lubi. Pyszne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 122

pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ;    Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna     Sałatka z golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu, na drogę dostaliśmy produkty nowej

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwica z dorsza z pieca 147

szczyptą pieprzu. Posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu i ziarenkami kolendry, wkładamy 1 plasterek cytryny i masło, lekko zawijamy. Ja taki zawinięty pakunek układam jeszcze na naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20 minut. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ulubiona surówką lub warzywami z wody. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem 136

przyprawiamy ją wędzoną papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki, a na nich rybę. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Pieczone ziemniaki 270

posypać przyprawami. (Użyłam specjalnej mieszanki do ziemniaków, papryki i dosoliłam, gdyż brakowało mi tego smaku.)   Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut - aż ziemniaki ładnie się zarumienią

Di gotuje
Babka ziemniaczana faszerowana mięsem mielonym 171

oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę  naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy  mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy temperature do 180°C Pieczemy Babkę około 50 min. Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy o tym ze czas będzie dłuższy Polecam wbić wykalaczke w środek jeśli po wyciągnięciu będziemy mieć ciasto na patyku

Viola cooks with passion
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 184

ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 140

wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego

Kuchnia smaków
Dieta CTZO, dzień piąty 131

kucharzenie, czego żałuję, bo już dawno nie pichciłam. Mięso przyprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem. Na wierzch położyłam szpinak. I tak zapiekłam. W drugiej formie zapiekłam ziemniaki z bulwą botwiny. W połowie pieczenia dodałam szparagi, a pod koniec nać botwiny. Wszystko ogólnie piekłam ok. 50 minut w 180 st. C.   Podwieczorek 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 40 g musli

Kucharzyca
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 298

Dla tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być

Ala piecze i gotuje
Ziemniaki zapiekane z jajkami 171

kostkę kiełbasę i pieczarki. Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe smażone 443

stron posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Ja podałam polędwiczki z ziemniakami z wody i  sałatką z pieczonych buraków

kuchnia doski
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem i fasolką szparagową 137

dzień kiedy po prostu nie chciało mi się gotować ( zdarzają się takie ). Zrobiłam przegląd lodówki ( tam zawsze coś się znajdzie ) i tak powstała prezentowana sałatka. Składniki: ½ pieczonego fileta z kurczaka 2 ugotowane ziemniaki ½ czerwonej cebuli Szklanka mrożonej fasolki szparagowej 3 łyżki marynowanych pieczarek 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę

Smaki Ewy
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 201

siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato gratin (4-6 servings) Ingredients: 800 g sweet potatoes

karmelowy
Zapiekanka z mięsem mielonym 143

niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 191

Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Podajemy z ziemniakami lub kaszami. Pulpeciki są bardzo mięciutkie i sprężyste. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka mięsna. 117

Połowę mięsa wykładamy w wysmarowanej masłem/margaryną tortownicy (24 cm średnicy) na mięso układamy ziemniaki posypujemy czosnkiem i papryką, kładziemy ser - potem drugą połowę mięsa, ziemniaki, ser posypujemy czosnkiem i papryką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut

Moje-pitraszenie
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą 207

Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :) RADA : Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki. Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Desery , Naleśniki, gofry, placuszki , Obiad Tagged: dynia , ricotta , szpinak

https:KKuchniaMniam
filet pod paprykową pierzynką 158

Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gołąbeczki w kapuście pekińskiej z sosem pomidorowym 128

pełnej łyżeczce nadzienia i układać rzędami. Składniki na sos wymieszać  wodą. Oblać gołąbki w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st piec ok 40 min Podać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Pyzy z mięsem 165

wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam. 1 kg. ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczeń wołowa po burgundzku 94

Składniki: 400 g pieczeni wołowej 1 pęczek (tacka) włoszczyzny 1 cebula 200 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 goździki 1 łyżka rodzynek 1 liść laurowy 3 jagody jałowca 1 łyżka masła śmietana (opcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść(...)wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać do garnka i dusić około 1,5 h. Mięso wyjąć, jeżeli chcemy można powstały sos warzywny zagęścić śmietaną. Pieczeń podawać z sosem warzywnym i ziemniakami

Moja Galeria Smaku
Pieczony schab z kością 113

kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu cebulkę pozostałą z pieczenia schabu. Podajemy z czym lubimy. Ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą... Cokolwiek. Sam, bez niczego, też smakuje doskonale. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 212

dnie w naczyniu do zapiekania.  Na ziemniaki wyłożyć usmażony szpinak. Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona. zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

O kuchni z uczuciem
Dorsz zapiekany na pomidorach z tymiankiem 144

bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego

Pełny talerz
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 175

stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 300

prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy(...)czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować

Kto ugości moich gości?
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 131

zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone

Gaździnka warzy
Sharma z frytkami 344

osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Wybieramy nasze ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty

Lawendowe Niebo
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 130

już z parmezanem, z "oszukanym" parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry. Przepyszny, rzekłabym. Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z mashem z ziemniaków ze śmietanką i masłem. Do dzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób):2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża4 łyżki drobno

Gotowanie to kochanie
Ziemniaczki Zdzisia 184

musi być wyrazisty, więc pieprz i sól.   Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały.Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.  Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia,  smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs......i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C.Gotowe i pachnące.   Bardzo dobrze smakują

Maminek kulinarny
Tarta farmerska 162

cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko

Gospodyni Miejska
Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej 368

śmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem

Taste Of My Day
Kociołek na grillu. 179

PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ.  PIECZEMY MINIMUM 2 GODZINY NAJLEPIEJ 3 GODZINY.  SMACZNEGO! POZDRAWIAM

SMYKWKUCHNI
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 140

proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji

SMYKWKUCHNI
Topinambur na rumiano 165

Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły

Buniabaje w kuchni
Jak zrobić najlepsze domowe frytki ? Smażone na oleju rzepakowym. 2778

kilka razy do roku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego, ulubionego sosu. Mogą też być dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków gotowanych.Zobacz przepis na Frytki pieczone z pasternaku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka brokuła i liści rzodkiewki z pieczonymi ziemniakami 120

liście rzodkiewki (z 4 sztuk) pestki dyni (2 łyżki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) ziemniak (1 duży) sól Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w kostkę. Polecam nie obierać. Pieczemy w temperaturze 220 C. Najlepiej bez tłuszczu na papierze. Wyjmujemy kiedy będzie rumiany. Seler i liście rzodkiewki myjemy i kroimy. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy

Weganka gotuje
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą 54

przygotować wiejską zapiekankę ziemniaczaną Do jej przygotowania będzie potrzebne kilka naczyń, nie jest to więc tzw. danie jednogarnkowe. Należy osobno podgotować ziemniaki i kapustę, a kiełbasę z cebulą podsmażyć na patelni. Następnie wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Cały proces przygotowania zajmuje około godziny, ale nie jest szczególnie skomplikowany.   Składnik na wiejską zapiekankę(...)Ziemniaki kroimy w plastry i połowę z nich układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniakach rozkładamy kiełbasę w cebulą. Posypujemy solą, pieprzami i papryką. Posypujemy groszkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Na niech układamy kapustę wraz z płynem, w który, się dusiła. Całość posypujemy serem żółtym, papryką i suszonymi pomidorami. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak na butelce 340

Składniki : kurczak około 1,5 kg przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca butelka jasnego piwa 3-4 ząbki czosnku ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą 2 ząbki pokrojonego(...)pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem z jego

Proste Potrawy
KRUPNIK 134

Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała cebula 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych(...)pokroić warzywa w drobną kostkę. Podsmażyłam warzywa na maśle. Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni. Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom.  Przełożyłam je do garnka.  Po około 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłam solą i gotowałam przez kolejne 5 minut.  Kolej na kaszę.  Mieszałam

potrawyregionalne
Ciasteczka z ziemniakami 120

Składniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć(...)drobnych oczkach. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, przetarte ziemniaki, jajka, skórkę z cytryny i rozdrobnione masło. Wszystko szybko zagniatamy. Formujemy kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1h. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 200 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Babeczki ziemniaczane 149

obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około 15 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g  ugotowanych ziemniaków 3 jajka 70g żółtego sera 2 malutkie cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: jogurt grecki(...)łyżką masła na złoty kolor. Do ziemniaków dodajemy przyprawy (uważamy z solą, jeśli ziemniaki były wystarczająco słone to można sól pominąć), mleko i masło, a całość zagniatamy na puree. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. W formie do muffinek umieszczamy papilotki i nakładamy ciasto, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i zielonym

Kolizje Smaków
Kartoflanka z pieczonym jabłkiem i fenkułem 147

Zaskakująco smaczna zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem, fenkułem i czosnkiem, przygotowana według przepisu zwyciężczyni programu „MasterChef” – Dominiki Wójciak. Dla miłośników ziemniaków prawdziwa petarda J SKŁADNIKI: 2 winne jabłka 1 bulwa kopru włoskiego 2 duże ząbki czosnku olej sól kolorowy świeżo mielony pieprz suszony tymianek 1 mała cebula 6 średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE(...)czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając smażyć

Kuchenne zapiski Edyty
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 323

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku

codojedzenia
Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków 152

pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego

Stare Gary
BATATY NADZIEWANE RYŻEM I ŻURAWINĄ 217

Egzotyczne i pachnące danie z – coraz popularniejszych w Polsce... Artykuł BATATY NADZIEWANE RYŻEM I ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pieczone ziemniaczki 356

Złote pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem.  Składniki: kilka ziemniaków oliwa 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony papryka suszona - ewentualnie sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.  Przełożyć do miski, skropić oliwą i dodać czosnek oraz łyżeczke rozmarynu. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika

wyzwania kuchenne
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 184

grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i piec przez kolejne 5 minut.  Podpieczone ciasto wystudzić.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.Cebule obrać, pkroić w pióra.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około(...)śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku.Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku.Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z polędwiczką w sosie szpinakowym 474

ziemniaki, w których brakowało mi chrupkości i smaku. Dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję zapiekanki ze złotymi, chrupiącymi ziemniaczkami ;) Zachęcam do spróbowania :) Składniki: polędwiczka wieprzowa pół słoiczka pomidorów suszonych kilogram ziemniaków 150g rozdrobnionego szpinaku 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła łyżka mąki 1,5 szklanki bulionu czosnek przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól musztarda do marynaty Polędwiczkę wieprzową marynujemy jeden dzień wcześniej(...)Zostawiamy na noc.Następnego dnia mięso kroimy na plastry i podsmażamy. Po podsmażeniu kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, przyprawy i mieszamy.Ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki i pieczemy w 180 stopniach, na termoobiegu, aż lekko się zarumienią.Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy bulion. Gotujemy kilka minut, mieszając. Dodajemy śmietanę

Czerwona Porzeczka