ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:186/603)

Kurczak na butelce 336

Składniki : kurczak około 1,5 kg przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca butelka jasnego piwa 3-4 ząbki czosnku ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą 2 ząbki pokrojonego(...)pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem z jego

Proste Potrawy
KRUPNIK 131

Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała cebula 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych(...)pokroić warzywa w drobną kostkę. Podsmażyłam warzywa na maśle. Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni. Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom.  Przełożyłam je do garnka.  Po około 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłam solą i gotowałam przez kolejne 5 minut.  Kolej na kaszę.  Mieszałam

potrawyregionalne
Ciasteczka z ziemniakami 116

Składniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć(...)drobnych oczkach. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, przetarte ziemniaki, jajka, skórkę z cytryny i rozdrobnione masło. Wszystko szybko zagniatamy. Formujemy kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1h. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 200 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Babeczki ziemniaczane 146

obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około 15 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g  ugotowanych ziemniaków 3 jajka 70g żółtego sera 2 malutkie cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: jogurt grecki(...)łyżką masła na złoty kolor. Do ziemniaków dodajemy przyprawy (uważamy z solą, jeśli ziemniaki były wystarczająco słone to można sól pominąć), mleko i masło, a całość zagniatamy na puree. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. W formie do muffinek umieszczamy papilotki i nakładamy ciasto, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i zielonym

Kolizje Smaków
Kartoflanka z pieczonym jabłkiem i fenkułem 141

Zaskakująco smaczna zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem, fenkułem i czosnkiem, przygotowana według przepisu zwyciężczyni programu „MasterChef” – Dominiki Wójciak. Dla miłośników ziemniaków prawdziwa petarda J SKŁADNIKI: 2 winne jabłka 1 bulwa kopru włoskiego 2 duże ząbki czosnku olej sól kolorowy świeżo mielony pieprz suszony tymianek 1 mała cebula 6 średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE(...)czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki i mieszając smażyć

Kuchenne zapiski Edyty
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 316

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku

codojedzenia
Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków 149

pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego

Stare Gary
BATATY NADZIEWANE RYŻEM I ŻURAWINĄ 209

Egzotyczne i pachnące danie z – coraz popularniejszych w Polsce... Artykuł BATATY NADZIEWANE RYŻEM I ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pieczone ziemniaczki 351

Złote pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem.  Składniki: kilka ziemniaków oliwa 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony papryka suszona - ewentualnie sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.  Przełożyć do miski, skropić oliwą i dodać czosnek oraz łyżeczke rozmarynu. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika

wyzwania kuchenne
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 183

grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i piec przez kolejne 5 minut.  Podpieczone ciasto wystudzić.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.Cebule obrać, pkroić w pióra.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około(...)śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku.Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku.Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z polędwiczką w sosie szpinakowym 469

ziemniaki, w których brakowało mi chrupkości i smaku. Dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję zapiekanki ze złotymi, chrupiącymi ziemniaczkami ;) Zachęcam do spróbowania :) Składniki: polędwiczka wieprzowa pół słoiczka pomidorów suszonych kilogram ziemniaków 150g rozdrobnionego szpinaku 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła łyżka mąki 1,5 szklanki bulionu czosnek przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól musztarda do marynaty Polędwiczkę wieprzową marynujemy jeden dzień wcześniej(...)Zostawiamy na noc.Następnego dnia mięso kroimy na plastry i podsmażamy. Po podsmażeniu kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, przyprawy i mieszamy.Ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki i pieczemy w 180 stopniach, na termoobiegu, aż lekko się zarumienią.Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy bulion. Gotujemy kilka minut, mieszając. Dodajemy śmietanę

Czerwona Porzeczka
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 124

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika – lekki i pyszny, doskonały na obiad. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiona koperkiem, rozmarynem, masłem i białym winem ryba rozpływa się w ustach, a to głównie dzięki upieczeniu jej w torebce z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w takim papilocie piecze się we własnych sokach – dzięki temu(...)Cytrynę kroimy w plastry. Z końcówek wyciskamy sok do środka ryby, resztę plasterków układamy na wierzchu. Na dużej blasze (od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia (nie odcinamy od rolki). Układamy na nim ryby oraz ziemniaki. Posypujemy wszystko gruboziarnistą solą i pieprzem. Można posypać listkami z gałązki rozmarynu. Skrapiamy białym winem. Rozwijamy więcej papieru, aż nakryje całość. Odrywamy. Zwijamy wszystkie brzegi

Poezja smaku
Zapiekanka szpinakowa z jajkami 78

składniki 500 g świeżego szpinaku 600 g ziemniaków 250 ml śmietany kremówki 30% 4-5 jajek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 50 g żółtego sera w kostce czubek łyżeczki gałki muszkatołowej czubek łyżeczki imbiru szczypta chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia i natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej(...)masłem, wyłożyć plastry ziemniaków, oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie rozprowadzić przygotowany wcześniej szpinak. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 10 minut . Zapiekankę wyjąć z piekarnika, łyżką zrobić wgłębienia w szpinaku i ziemniakach, wbić w nie jajka. Omijając żółtka, na powierzchni zapiekanki rozsypać starty na dużych oczkach żółty ser. Naczynie przykryć pokrywką lub papierem

niecodziennikpary
Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta) 132

minut. A questo punto aggiungete l'erba cipollina tritata e lasciate raffreddare. W misce ubijamy jaja ze  śmietaną. Dodajemy starty parmezan, doprawiamy sol ą  i pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Mieszamy z podsmażonym boczkiem. **** In una ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato. Aggiustate(...)Versate le patate nella padella con la pancetta, mescolate bene il tutto. Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 24 cm.  Na ciasto wykładamy ziemniaki z boczkiem. Na wierzch tarty wylewamy masę jajeczną.  **** Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo rotondo di 24 cm di diametro.  Sistemate

La grande e la piccola cuoca
Gratin-francuska zapiekanka z ziemniaków 112

część jest po prostu surowa). Do śmietany dodaj przyprawy. Ziemniaki włóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalej śmietanką. Całość posyp tartym serem. Piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni (najlepiej sprawdzać widelcem, czy ziemniaki są już miękkie). Możesz podać ją np. z brukselką z kawałkami przesmażonego boczku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania