pierwszy krem z buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu. składniki: ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych 1 cebula 1 marchewka 2 średnie ziemniaki 1 kwaskowe jabłko ok 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól sok z cytryny Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się(...)upiekły. Owinąć folią i piec do miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę
Monia miesza i gotujefolią aluminiową i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni. 6. Wyciągamy zapiekankę z piekarnika, ściągamy folię i rozkładamy starty żółty ser. 7. Zapiekankę pieczemy jeszcze około 30-40 minut w zależności od ziemniaków aż będą miękkie. 8. Zapiekankę wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy z dowolną surówką. Rada: Składniki do marynaty dajemy w dowolnych ilościach. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkigałązki świeżego rozmarynu 200 ml mleka kokosowego* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Purée ziemniaczane: 600 g ziemniaków 3 łyżki śmietanki kokosowej* szczypta gałki muszkatołowej sól Pieczone warzywa: kilka pietruszek kilka marchewek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli * PRZYGOTOWANIE Sos kurkowy Kurki delikatnie obierz i przepłucz(...)odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku. Purée ziemniaczane Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź i następnie dodaj kokosową śmietankę. Miksuj blenderem na purée. Przypraw gałką muszkatołową do smaku. Gotowe purée rozsmaruj na talerzu. Pieczone warzywa Marchew i pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob i umyj. Włóż do naczynia żaroodpornego
Food SquareDzisiaj stwierdziłam, że mam ochotę na coś pieczonego, ale i wiosennego. Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie(...)Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy na małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem i w drugiej kolejności w doprawionej ziołami bułce tartej. Mięso i ziemniaki wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy warzywa. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Podajemy polaną sosem. Pycha
ChilliJemyTalarki uwielbiam, ale rzadko przygotowuje je samodzielnie, ponieważ rozrzutnośc nie leży w mojej naturze - marnotrastwo oleju! Przygotowanie domowych talarków jest bardzo proste. Wersje dietetyczną - talarki pieczone w piekarniku znajdziesz tutaj . Składniki: ziemniaki olej - 0,5-1l sól Wykonanie: obrane ziemniaki pokroić w około 0,6 mm talarki. Osuszyć w papierowym ręczniku rozgrzać w garnku olej. Wrzucić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi przepadają. Polecam! To mój czwarty przepis w ramach(...)dokładnie ze sobą, najlepiej wlać do małego słoiczka i potrząsać nim energicznie. Doprawić solą i pieprzem i wylać sos na warzywa. Wymieszać z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypać sezamem i pestkami dyni. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieznajdą się jacyś wielbiciele frytek? Ja przyznaję, że frytki uwielbiam… ale, nie te smażone. Najbardziej lubię wersję pieczoną, grubo ciachaną, z ulubionymi przyprawami i świetnymi dipami w wersji FIT. Takie frytki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, grilla, czy na imprezę. Powiem Wam szczerze, że czasami mam tak dużego lenia, że takie frytki nie stanowią tylko dodatku(...)łyżeczki chili – sól, pieprz *opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Ziemniaki kroimy na grubsze słupki i umieszczamy w dużej misce. W miseczce łączymy olej, wodę oraz przyprawy i przelewamy do miski z ziemniakami, dokładnie mieszkamy. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w 240 stopniach, aż będą chrupiące. DIP ZIOŁOWY
Be Fit Be Strongziemniaki na jak najcieńsze plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka, a w trakcie pieczenia pozostaną w całości. Dno rzymskiego garnka lekko polać oliwą lub masłem. Ułożyć ziemniaki obok siebie, najlepiej w jednej warstwie. Posypać solą, pieprzem, polać masłem lub oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki Naczynie przykryć
Stare Garychwilkę. Jest to świetny pomysł na rodzinny obiad, gdyż roladki świetnie się prezentują, a wyglądają i smakują jakby ich przygotowanie zabierało dużo czasu. Podczas ich pieczenia, bez pośpiechu możemy ugotować ryż, kaszę, czy ziemniaki oraz przygotować smaczną surówkę. Poza tym przygotowanie roladek nie wymaga ogromnej ilości tłuszczu, nadmiar tłuszczu z mięsa wytapia się podczas pieczenia, pozostawiając mięsko soczyste i kruchutkie
Be Fit Be StrongOprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę.Smacznego
Kuchnia domowa Animięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, papryką i wlac na zapiekankę. Piec w 180 stopniach do momentu aż ziemniaki będą miękkie i zapiekanka lekko przyrumieniona. schab zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciempółcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut(...)ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą
MarciochaKucharzyTeż dają radę. Składniki: 8 dużych ziemniaków 2 średnie kiełbasy 2 cebule 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę i cebule również kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie nakładamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy, doprawiamy solą i pieprzem(...)dokładamy liście laurowe. Powtarzamy warstwy, aż do skończenia składników, całość polewamy 1 łyżką oleju. Pieczemy pod przykryciem, w 200 stopniach około 1,5 godziny, do miękkości ziemniaków. Artykuł Pieczonki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypolać marynatą, położyć kawałeczki masła posypać po wierzchu startym żółtym serem, na serze poukładać wcześniej ugotowane podudzia w rosole, natrzeć je marynatą, nałożyć po kawałeczku masła piec w 200 C około 40 minut - ziemniaki są pyszne, ser ciągnący, kurczak chrupiący..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępyszne i aromatyczne. Proste w przygotowaniu. One się pieką - ty odpoczywasz. Składniki: 6 sporych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę Marynata: 100 ml bulionu sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku jeśli lubisz
AZgotuj!dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości(...)bardzo cienkie plasterki przy pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki były otoczone oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut. Na patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym
Stare Gary