bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża lub 2-3 małe- cebula 4-5- dynia hakkaido 1 średnia- serek mascarpone 150- 200g- pieprz czarny, do smaku(...)domowa vegeta- 2-3 łyżki masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od FresanoWYKONANIE:Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :)ZIARNA "PIEKŁO - NIEBO" OD ZIARENKOWA
Wypisz Wymalujkąski z kurczaka znikną, jako pierwsze z imprezowego stołu – niesamowicie wciągają Smacznego! Zobacz też: Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Przepisy na pierś z kurczaka Przepis na pieczone nuggetsy z kurczaka Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 30 minut Składniki podwójna pierś z kurczaka 0,5 szklanki mleka 2 jajka szklanka mąki łyżeczka soli łyżeczka chili łyżka ostrej(...)płatkach. 4 Tak przygotowane nuggetsy rozkładamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia w termoobiegu, temperaturze 180 stopni. 5 Podajemy z ulubionym sosem. Można je potraktować także jako obiad, podając je z ziemniakami i surówką. Artykuł Nuggetsy z kurczaka – pieczone pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliikoperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 minut w 180oC aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzić, przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco drobniej). Dodać
Czerwień i błękitpapryką, ta będzie najlepsza. Możecie poszukać chorizo albo innej kiełbasy, która przypomina naszą swojską kiełbasę ale ma w sobie dodatkowo paprykę. W trakcie pieczenia kiełbasa puszcza tłuszcz i wszystkie smaki w nim zawarte. Podkreślą one smak ziemniaków po upieczeniu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama(...)będziecie w stanie takiej kupić to w ostateczności możecie dodać kiełbasę zwyczajną. Przed dodaniem jej do zapiekani podsmażyłabym ją. Forma do pieczenia, której użyłam była żaroodporna i miała wymiary 23 na 23 centymetrów. Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekane ziemniaki z czosnkiem i jogurtem. The post Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą appeared first on MeCooks
mecooksPieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne(...)białym pieprzem, dodać tymianek, czosnek w plasterkach oraz cytrynę. Wszystko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz oliwą. Rybę wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut tak, aby jej nie wysuszyć. Ziemniaki ugotować z sol ą i gałką muszkatołową (20 minut), odcedzić, dodać mleko, parmezan, masło. Ubić na puszystą masę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę
Wino Francja KuchniaDziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto(...)raczej miał zwolenników tego typu kuchni. Składniki: 6 średnich ziemniaków ok. 2 garści mąki pszennej 1 duże żółtko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa połowa porcji tapenady dwie garści startego parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) (przepis na 2-3 porcje) Ziemniaki dokładnie myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny
KardamonovyBuraczki nie obrane i ziemniaki obrane skropić olejem lub oliwą z oliwek i zawinąć każde warzywo oddzielnie ( buraczki razem i ziemniaki razem) przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w 190 st. Po tym czasie wbić nóż w warzywa, które powinny być miękkie jeśli nie dostawić na kolejne minuty. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej pokrojone(...)wcześniej obrane buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić
Kubki smakuprzyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Podajemy z ulubioną surówką . Do dania możemy użyć zwykłych ziemniaków
Bajeczna Kuchniadoprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do zapiekania ułożyć plasterki ziemniaków tak aby zachodziły na siebie i wlać część śmietany. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i zalać śmietaną. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach C około 1 godziny. Odkryć folię i sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak posypać je startym serem i ponownie zapiec
O kuchni z uczuciemspód ułożyć plastry sera żółtego. Na ser wyłożyć ziemniaki , na ziemniaki ułożyć kurczaka wymieszanego z cebulą i pieczarkami.Wierzch zalać roztrzepanymi i posolonymi jajkami. 5. Piec w temp .180 st około 45 minut aż ziemniaki zmiękną
Sama słodycz i szczypta chiliRyba z pesto? Czemu nie! Do tego młode ziemniaki z koperkiem. To dietetyczne, a zarazem wyraziste smaki, bo nikt nie powiedział, że dieta - matki karmiącej, czy matki odchudzającej się, czy też matki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku. Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych(...)blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę oliwy. 4. Wyłożyć pesto na wierzch ryby, zawinąć folię i piec przez około 20 minut. 5. Obrane ziemniaki wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - po około 15 minutach gotowania powinny być akurat. 6. Wyłożyć na talerz, ziemniaki posypać koperkiem. Daj znać co myślisz o moich
Matka ŻywicielkaDziś naszła mnie ochota na mięsny obiad. Tak więc przygotowałem pieczeń z warzywami do tego również ziemniaki po szwedzku na które przepis już jutro .Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, Sól pieprz, Olej z oliwek, Cukinia, Oregano Przygotowanie:Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną w kostkę cukinie . Cebule i czosnek drobno kroimy(...)dodajemy do mięsa i przyprawiamy oregano solą i pieprzem. Układamy w foremce połowę naszego mięsa na to warstwa naszej obsmażonej cukinii i reszta mięsa pieczemy 40 minut w temperaturze 180' C .Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły
cookplprawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos – 50 g * mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g * proszek do pieczenia(...)łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy
Ostra na Słodkoprawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos – 50 g * mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g * proszek do pieczenia(...)łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy
Ostra na Słodkojest tradycyjnym przepisem kuchni żydowskiej jednak ja go lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał być boczek ale nie miałam) - duża cebula - sól -pieprz -gałka muszkatołowa Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą
Lubczyk i Wanilia