ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:134/603)

Hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo. Do zrobienia na jednej patelni. PRZEPIS 82

kolejne 5 minut, często, ale delikatnie mieszając. Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki. Rada: kurczaka podaliśmy z gotowaną soczewicą, ale równie dobrze mogą być to gotowane, pieczone lub smażone ziemniaki czy ryż. Polecamy też nasz przepis na hiszpańską fasolkę: Fasolka espaniolka. Przepis na fasolkę z hiszpańską kiełbasą chorizo i papryką Artykuł Hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy

Kulinarna Polska
Kurczak z piekarnika w greckim stylu 41

obiad serwuje sobie coś z grecką nutą. Kurczak z piekarnika, z fetą, oliwkami, soczystymi pomidorami, oliwą, ziołami to przepyszne jednogarnkowe danie, którego zaletą jest też to, że pieczemy je z ziemniakami i mamy pełen obiad w prosty sposób. Takie obiady to ja lubię, a greckie smaki tym bardziej. Musicie wypróbować. Składniki (na 2 duże porcje): 4 podudzia z kurczaka około

Smaczna Strona
Kurczak duszony z warzywami 45

Kawałki kurczaka pieczone razem z ziemniakami, marchewką, fasolką szparagową z dodatkiem przypraw. KURCZAK DUSZONY Z WARZYWAMI SKŁADNIKI około 1,5 kilograma podudzi z kurczaka; 500 gramów żółtej fasolki szparagowej; 3-4 marchewki; 3-4 ziemniaki; 2 kalarepy; 1-2 duże cebule; suszone oregano; suszony tymianek; ziele angielskie; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na kurczaka duszonego z warzywami

Kuchnia Tomka
Świąteczna gęś wg Jamiego Olivera 130

łyżki brązowego cukru 3 łyżki soli himalajskiej lub morskiej Sos do pieczonej gęsi: sos powstały podczas pieczenia gęsi 1 l rosołu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Świąteczna przyprawa do mięsa: Do młynka wsypać wszystkie składniki, drobno zmielić. Pieczona gęś: Gęś umyć, osuszyć, usunąć zbędny tłuszcz i skórę. Natrzeć wewnątrz(...)godziny przed pieczeniem. Obrać i umyć marchewki, pietruszkę i seler, pokroić je na mniejsze kawałki. Wykonanie Na dużą i głęboką blachę (najlepiej z kratką do pieczenia mięsa) przełożyć gęś piersią do góry, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 o C . Piec z termoobiegiem 30 minut . Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 o C , piec 4-4,5 godziny

niecodziennikpary
Kotlety drobiowe (mielone) 98

smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.   Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).     Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę

Kulinarny S.O.S.
Surówka z cykorii 108

wersje, które serwuję do mięs: z posiekanym porem z tartą marchewką z majonezem i musztardą. Surówkę, podobnie jak surówka z pora czy surówka z marchewki podaję do pieczonego drobiu i ziemniaków. Tak smakuje najlepiej! POLECAM SKŁADNIKI: 2 cykorie 1 duże jabłko 3 łyżeczki majonezu lub wg uznania sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka cukru pudru kilka kropel soku

Zasmakuj Kuchni
Piyaz - turecka sałatka z fasolki i pomidorów... 149

znalazł słoiczek przygotowanego sosu, dodany do reszty w ostatniej chwili.  Przepis z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków na przykład) 400g puszka białej fasolki (u mnie - 'butter beans', czyli swojski 'Jasio') 1/2 średniej, czerwonej cebuli 2 łyżki posiekane natki pietruszki garść (jakieś 8 sztuk) pomidorków koktajlowych

Lejdi of the house
Hummus z musztardą i dymką (Hummus ai cipollotti) 155

dymk ą , zmodyfikowan ą  wersj ę  tradycyjnego hummusu z dodatkiem tahin y.  Hummus jest niezwykle aromatyczny, kremowy, znakomity jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw lub ziemniaków. S ł odki smak dymki idealnie łączy  si ę  z wyrazistym smakiem musztardy, aromatycznym kurkumy, cytryny i czosnku. Przyznam szczerze, że ta niespotykana kompozycja smaków bardzo

La grande e la piccola cuoca
Botwina pieczona z ziemniakami i fetą 223

Botwina pieczona z młodymi ziemniakami z dodatkiem sera feta, to super szybki, prosty i pyszny obiad. Taki wiosenny obiad bez mięsa upieczesz w jednym naczyniu. To idealny pomysł na posiłek dla zabieganych. Jeśli szukasz klasycznych przepisów na botwinę, to koniecznie sprawdź mój przepis na botwinkę zabielaną z kurczakiem

AniaGotuje.pl
Mizeria 105

mogę. U mnie mizeria, klasyczna ze śmietaną, domowa, lekko doprawiona, gdzie sól i pieprz przełamuje delikatny cukier puder. Dla mnie zrównoważona wersja, najlepsza. Podaję do dań z ziemniaków i mięs, pieczonych, smażonych, duszonych. Wspaniała domowa mizeria, jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Składniki: 2 ogórki węże kubek, 200 ml śmietany 18%, lżejsza wersja na jogurcie sól, pieprz większa szczypta

Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 219

Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Pieczone chipsy z marchwi i buraka (Chips di carote e barbabietole al forno) 124

Jeżeli jesteście znudzeni popularnymi chipsami z ziemniaka, proponuję Wam pieczone chipsy z buraka i marchwi, chrupiące, aromatyczne i ciut zdrowsze od tych smażonych. Do tego s ą  proste i szybkie w przygotowaniu i tak samo szybko znikają ;) Smacznego! SKŁADNIKI 3 buraki 4 marchewki curcuma, papryka, rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek  **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Kartofel salad 135

Składniki: ziemniaki, najlepsze są odmiany kleiste cebula (najlepiej dymka) ocet, sól cukier, pieprz majonez opcjonalnie: ogórki konserwowe jajka na twardo Ziemniaki gotujemy, dodajemy posiekane pozostałe składniki

Olga Piecze i Gotuje
Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku 184

Bardzo ciekawa propozycja na dorsza bałtyckiego. Gotowany w przyprawach, a następnie pieczony z groszkiem, ziemniakami i pysznym serem Roquefort :-) Czas przygotowywania:  90 minut Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Karkówka w sosie pomidorowym. 248

Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około  1,5 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.  Danie dobrze smakuje z dodatkiem prostego sosu czosnkowego: 2 łyżki jogurtu + 2 łyżki majonezu + 2 łyżki startego cheddara + 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku + szczypta

zadanie-gotowanie