Kapustę (małą) dzielimy na ósemkę układamy na foli aluminiowej, każdą oddzielnie, skrapiamy olejem, dodajemy tymianek, oprószamy solą i pieprzem. Szczelnie zawijamy w folię. Układamy obok ziemniaków na blasze. Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 40 min. Ziemniaki przed podaniem solimy i posypujemy mieloną papryką wędzoną. W tym czasie przygotowujemy kotleciki: Oczyszczonego, osuszonego kurczaka, miksujemy lub mielimy
Moniki Smakołykidobrze wymieszać z olejem ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, każdy ziemniak posmarować marynatą, resztę marynaty wylać na ziemniaki piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec z 30 minut - ziemniaki są pyszne, aromatyczne, chrupiące ismakują z maślanką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięziemniakach. Następnie rozłożyć pozostałe ziemniaki. W dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe. Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem. To było pycha
Kuchnia PokoleńMoje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób(...)stopni. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka z obu stron, aż się zarumieni (ok. 4 minuty z każdej strony). Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut. 4. Ziemniaki kroimy w plastry, a następnie w słupki. Wrzucamy je do zimnej osolonej wody na kilka minut (3-4) i przecedzamy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy ziemniaki, a gdy ponownie się
Tajskie smakiPrzed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Pieczone piersi z kurczaka: Piersi dobrze osuszyć i ponacinać. Cebulę i czosnek pokroić i w każde nacięcię w piersi powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam(...)pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone suszone pomidory. Polać olejem ze słoika po suszonych pomidorach i wymieszać. Gotowa potrawa: Na talerz wykładać kolejno: surówkę, pokrojoną pierś z kurczaka, ziemniaki i polać sosem. Smacznego
W kuchni u Monikiwejście na bloga. Całkiem o nich zapomniałam- nie wiem dlaczego, bo były przepyszne. Mimo, że na blogu są już dwa przepisy na pieczonego pstrąga, to ten zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Może z miłości do ziemniaków? :) Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - 7 niewielkich ziemniaków - duża czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miękkiego masła(...)nawet przede wszystkim w środku)solą i pieprzem, polewam sokiem z cytryny. Masło mieszam z posiekanym koperkiem, wkładam do każdej z ryb. Gdy ziemniaki są już miękkie układam na nich pstrągi i piekę jeszcze 10-15 minut. Smacznego
Cook&Lovechęci na spotkania z przyjaciółmi są. Czas odpalić grilla i wrzucic na ruszt to co lubimy najbardziej. Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. W ziołach siła :) Składniki: 1kg piersi z kurczaka 2 duże papryki czerwone 2 duże cebule duża cukinia 5 łyżek oliwy łyżeczka oregano łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka ziół
ChilliJemyPomysł na obiad, który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy sposób będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, ponieważ podczas pieczenia - jest polewany piwem. Zachęcam Was do przygotowania takiego kurczaka, ponieważ jest niesamowicie smaczny i ma nietuzinkową formę podania 😋 Składniki na porcję dla 4-5 osób(...)butelkę i wbić na nią kurczaka (spójrz na zdjęcie powyżej) . Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 60 minut, co jakiś czas mięso podlewając odlanym piwem. W międzyczasie marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Młodą cukinię umyć, odkroić z niej końcówki, przekroić ją na pół i pokroić
Ugotowaćkuminu – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/3 łyżeczki chilli – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – sól oraz pieprz do podania ulubione pieczone warzywa – u mnie: ziemniak, marchew, cukinia i papryka Przygotowanie: Mięso mielone z indyka przełóż do dużej miski. Następnie dodajemy garść drobno posiekanej pietruszki oraz świeżej mięty (można zastąpić suszonymi). Następnie(...)obracając. Możemy je również je upiec w piekarniku w 220 stopniach również przez około 10-12 minut. Gotowe kofty podajemy np z pieczonymi warzywami pokrojonymi w paseczki U mnie są to cukinia, marchew, ziemniak i papryka :). Smacznego! Artykuł Kofty z indyka i warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEprzygotowanie jest mnóstwo. Ja zapraszam dzisiaj na ziemniaki zapiekane z cebulą. Taka zapiekanka jest świetnym dodatkiem do kotletów grzybowych lub grzybów w śmietanie, a także pieczonych ryb i mięs. Zachęcam do spróbowania, bo ziemniaki wcale nie tuczą tak bardzo, jak niektórzy straszą. W tej wersji uznałabym,że są tak po środku - nie dietetyczne,ale też nie są przesadnie tłuste(...)masła. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków. Na ziemniakach warstwę cebuli. Oprószyć solą, pieprzem, gałką, posypać natką pietruszki. Ułożyć kolejne warstwy w ten sam sposób. Zakończyć ziemniakami. Zalać bulionem posypać strużnynami masła. Piec w 190°C (termoobieg 170°C) około 50 minut. Przed podaniem posypać resztą natki pietruszki. Smacznego
Pełny talerzdokładnie miksujemy. Solimy i dodajemy pieprz. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy żaroodpornej układamy połowę ziemniaczanych plastrów, na to całe mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Następnie przykrywamy górę zapiekanki startym serem i pieczemy kolejnych 10 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszapatelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę.W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka(...)smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem .Wyjąć naczynie z jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się chrupiący
Stare Garyusmażyłam na minimalnej ilości tłuszczu. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i dużo warzyw. Pycha! Przepis na 2 porcje. 250 g filetów z kurczaka 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 1 duży pomidor 1 papryka 1 cebula 100g sera feta dobrej jakości ketchup przyprawa kebab/gyros olej sól(...)czosnkowy: 250ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie frytki. Wlewamy 1 łyżeczkę oleju, solimy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut. 2. Filet z kurczaka drobno siekamy, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, posypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni
Szefowa kuchniblaszkę, co jest nieuniknione ;) Wracając do marynaty, tu całym sekretem jest świeży tymianek, jeśli zastąpisz go suszonym to już nie będzie to samo (sprawdzałam). Pierś podałam z pieczonymi warzywami, Młody ziemniaki, a ja swoje ulubione marchewki ;) Do tego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula(...)łyżki miodu ( u mnie miód gryczany ) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego tymianku (same listki) pieprz sól (u mnie różowa himalajska ) Dodatkowo: pieczone ziemniaczki, np. ziemniaczki niedźwiedzie frytki z warzyw ( u mnie marchewka, tym razem zamiast w słupki pokroiłam warzywa w talarki) ulubiona sałatka Sposób przygotowania: U mnie bywa różnie. Czasami marynuję mięso
Blondynka Gotujeprawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną
Kuchnia Pokoleńpiekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek(...)szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały
Stare Gary