kiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna i to bardzo :) Salatka warzywna Olivier 2 marchewki2 ziemniaki3-4 ogórki kiszone4 plastry dobrej jakości szynki (kawałek kiełbasy pysznie wędzonej)pół szklanki zielonego groszku (konserwowego lub świeżego)3-4 jajka, ugotowane
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia
Bon Appetit Małgorzatyosób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej: 400 g ryżu arborio 2 pory (zielone części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek
Bon Appetit Małgorzatygorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :) Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego) 2 jajka + 1 białko 1 młoda cukinia słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Bon Appetit Małgorzatypogdotowanych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy
Bon Appetit MałgorzatyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :) Sałatki: Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka z pieczarkami Sałatka jarzynowa Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką Sałatka z szynką Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka
Kuchnia domowa Aniświąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szy nką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkami Sałatka z brokułem, fetą
Kuchnia domowa AniSałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką Sałatka ryżowa z kurczakiem Sałatka szynkowa siostry Anastazji Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka śledziowa z jabłkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Sałatka warstwowa z kalafiorem Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka wielowarzywna z kapustą pekińską Sałatka z arbuza i fety Sałatka z brokułem, fetą
Kuchnia domowa Anirównomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się chrupiący i brązowy. Podawać z zielonym groszkiem. Smacznego Uwagi: W oryginalnym przepisie podano 50 g boczku, dałam 2x tyle, tak samo z czosnkiem
Stare GaryNIEzwyczajna sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem, ogórkiem kiszonym i serem kozim w jogurtowo-majonezowym sosie, z dobrym smakiem i charakterem :) Zaserwowana w cykoriowych łódeczkach, przez co sprawdzi się na różnego typu imprezach, gdyż jest wygodna do trzymania, idealna na dwa małe kęsy, no i wygląda apetyczniej niż 'wymemłana' sałatka podana w misie (głównie dotyczy to sałatek majonezowych)! Jeżeli więc zostały
Kraina Miodem Płynącawymieszaj całość. Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj. Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce. Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy. Spulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj
Kredowe MenuBeverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została wydana w języku
Chilli Czosnek i OliwaSzpinak,groszek zielony,maliny i jagody zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyjadaczy: - 2 szklanki suchego ryżu - ok. litr bulionu, rosołu - 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę - mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki - dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior) - 2-3 łyżki masła - ok 50 g parmezanu Składniki są tylko sugestią, risotto może być bezmięsne, można dodać zupełnie inne warzywa, dobrze na smak robi też
Z butelką mleczka w tleŚledzik nie musi być wcale nudny a może być pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki: 1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wody Wykonanie: Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy
Z Majeczką w kuchniinspirować się pomysłami Jamiego Olivera . Kocham tego chłopaka i jego bałaganiarski styl, bo ze mnie też żadna Martha Stewart. Potrzebujesz: porcję łososia ze skórą cukinię paprykę groszek zielony (np. mrożony) kilka ziemniaków fasolkę szparagową lub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić? 1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo
Matka Żywicielkaczują się wśród ryb :) Składniki: dzwonka świeżego karpia , 3 marchewki , 2 pietruszki , kawałek selera , mała cebula , 4 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , sól, zielony groszek. Z karpia wybrać większe dzwonka, które mają mniej drobnych ości. Ugotować je na parze - najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku. (Do wody
Codzienna kuchnia niecodziennaWstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec przez około 40 minut aż do pojawienia się złotej chrupiacej skórki. Podawać z gotowanymi warzywami może to być np groszek zielony. SMACZNEGO
zielonacukinkasyta i śmiało może służyć jako obiad. Ja dzisiaj więcej już nic nie gotuję, za gorąco Składniki: 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie ) 10 dag zielonego groszku 1 mały kalafior 1 jędrny pomidor 1 duży młody ziemniak świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego
pieprzny smaczekupodobań możemy dodać do tego jeszcze swoje ulubione warzywa i będzie jeszcze smaczniej ! Składniki: 200g ryżu długoziarnistego 150 g kiełbasy np.podwawelskiej 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy pół puszki zielonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę
Z Majeczką w kuchnimoim domu wzięcie mają wszelkie kasze, więc często przyrządzam także kuskus. Składniki: 300g kuskusu garśc fasolki szparagowej garść zielonego groszku szklanka marchewki pokrojonej w kostkę szklanka bulionu 4 różyczki brokuła 1/2 kg piersi z kurczaka śmietana 12% szklanka sól,pieprz kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Kuskus zalewamy wrzącą
Z Majeczką w kuchniDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 100 g fasoli 100 g zielonego groszku 100 g fasolki szparagowej 300 g karkówki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki szklanka czerwonego wina wytrawnego kilka kropli tabasco liść laurowy
Niezły MłynekJednym słowem wiejska kurka. Kilka kurek. Moje nogi z kurczaka podzieliłam na dwie części. Zostały zamarynowane w brytfannie Toscana od Florina . Składniki -nogi z kurczaka -ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony lub z puszki -włoszczyzna mrożona + marchewka pokrojona w słupki -bazylia -oliwa z oliwek -sok z cytryny -sól -sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ -ocet winny z czerwonego wina
Z Kuchni Do Kuchniwysiłek opłaca się ... A potrzebowałam do niej :(nie podaję ilość bo zależy od tego, ile chcemy uzyskać sałatki) marchewkę pietruszkę seler seler naciowy (jeśli lubimy) por zielony groszek kukurydza kawałek kalafiora seler konserwowy (ze słoika) dobre ogórki kiszone jaja jabłko zielenina: szczypiorek, natka pietruszki majonez lyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: jest dziecinnie proste :) Marchew, seler, pietruszkę
Walijskie Pichceniechilli szczypior czosnek łyżka masła kukurydza mini kolby, 4 szt. warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora opcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy wg preferencji, ja kroiłam w plastry: Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli: Szczypior: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę
Taste Of My Daymasło do smażenia pesto z rukoli: 50g liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu, 1 średni ząbek czosnku pokrojony w plasterki, 1/4 szklanki zielonego groszku odsączonego z zalewy 15g uprażonych ziaren słonecznika, 15 uprażonych płatków migdałów , 1/4 szklani oliwy sól, pieprz, odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę. Dodajemy
Symfonia SmakówPyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka 150 g marchwi mini lub 1 duża marchew szklanka mrożonego zielonego groszku ok. 150 g dyni, np. Hokaido 1/2 selera 2-3 ząbki czosnku 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio 1 łyżka ziół do pizzy sól
Czerwień i błękitprzypraw i warta polecenia .......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand: nie zawiera soli i glutaminianu sodu, produkt naturalny - skład: papryczki chilli, kurkuma, curry, skórka z cytryny, groszek zielony, kolendra, kminek - opakowanie: 60 gram
W Mojej Kuchni Lubiękolorową kompozycję.Łatwy i pyszny przepis...imponujący wynik. Jednym słowem, udowadniam dzisiaj, że warzywa mogą być równie satysfakcjonujące jak mięso. Składniki; 50 dkg marchewki, 50 dkg selera, 50 dkg zielonego groszku, 4 jajka, 2 białka, 6 łyżek śmietany 18 %, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, pieprz biały, ostra papryka, sezam, Wykonanie; Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy
Anioły w kuchniwywaru po gotowaniu 1 białko do sklarowania 1 łyżeczka żelatyny Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. PS. Oczywiście wywaru przy gotowaniu pozostałości po trzech karpiach jest więcej
Kulinarny karnet Christopherafricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka
Kulinarny karnet ChristopheraSoup with bunny. Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz 2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości
Kulinarny karnet ChristopheraKremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa
głodny alergikdostępne, wykonanie super łatwe:), macie ochotę ?, to zabieramy się za szybką sałatkę z pieczarek. Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 kg filety z łososia, 1 kg filety z pstrąga, 1 kostka warzywna, 4 łyżki żelatyny, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2 papryki, natka pietruszki. Przygotowanie: Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około
Aga w kuchniNajpierw zacznijmy co to jest minestrone. Najlepiej Wam to wytłumaczy ...Wikipedia ! Minestrone - zupa na bazie warzyw , głównie cukinii , fasolki szparagowej, marchwi , zielonego groszku oraz szpinaku . Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem , ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej
Z Kuchni Do Kuchnimięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego
Blondynka Gotujeoliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Blondynka GotujePoniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M): 1/2 szkl. suchego kuskusu; 1 pojedyncza pierś kurczaka; marchewka; pietruszka; seler - kawałek (może być naciowy); 1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem
MiksturownikPrzepis znalazłam w gazetce Kauflandu , ale jeszcze przerobiłam go na swoje potrzeby:) Składniki : 3 średnie pomidory 2 jajka na jajecznicę 1 mała cebulka zielony groszek do dekoracji - jeśli mamy odrobina startego żółtego sera Przygotowanie : Pomidory umyć i wydrążyć środki Cebulkę obrać i pokroić drobno , przesmażyć na maśle, by stała się szklista Wbić jajka , posolić i wymieszać
Proste Potrawyskładniki : 1 podwójny filet z kurczaka 1 zielona papryczka szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego, jeśli konserwowy to dodać go w ostatniej chwili 1 duża cebula 1 duża marchew 25 dag pieczarek 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek keczupu pomidorowego o ostrym smaku sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra Przygotowanie: Umyte mięso
Proste Potrawyząbek przetartego czosnku, i pokrojona dymkę i bazylię. Doprawiamy do smaku Caprese: Pomidory kroimy w plasterki tak jak i mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym. Pure z groszku: Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku. Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;) Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykałatwo zdominować delikatny smak szparagów. Wystarczyła 1/4 ząbka, aby jego smak przebijał się delikatnie w tle, a smak sosu zyskał głębi. Smak szparagów kojarzy mi się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:) Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody
Chilli Czosnek i Oliwawięc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można
Chilli Czosnek i Oliwajakoś zupełnie zapomniałam o blogu i fotkę zrobiłam dosłownie w ostatniej chwili. SAŁATKA ZAPAŁECZKA 20 dag dobrej, suchej kiełbasy 20 dag twardego sera ok. 1/2 puszki kukurydzy lub zielonego groszku papryka konserwowa po ok. łyżce musztardy i ketchupu majonez Kukurydzę/groszek i paprykę dobrze odsączamy. Kiełbasę, ser i paprykę kroimy w zapałeczki/słupki/patyczki (jak zwał, tak zwał). Musztardę
Co w głowie piszczytalarki. Do galatu z zimnych nóżek nie dodajemy żelatyny, gdyż zawierają dużo kolagenu i doskonale żelują wywar. W szklanych miseczkach dno obsypujemy pieprzem, nakładamy plasterki marchewki, możemy dodać zielony groszek, pokrojone mięso wieprzowe i zalewamy wywarem. Gdy ostygną wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać. Podaję z cytryną lub octem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem. Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku i łyżką czerwonego kawioru. Autorem przepisu jest Konrad Birek szef kuchni ASS. The post Łosoś w sosie ogórkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyglądzie tyle, nie chciałabym tu stworzyć poematu na temat firmy. Skupię się teraz na wrażeniach z użytkowania woka. Pierwszym daniem jakie wykonałam w woku był Gulasz z zielonym groszkiem, rozmarynem i miętą . Podczas gotowania uśmiechałam się pod nosem. Dlaczego? W przepisie napisane było tak:"(...) obtoczone mięso obsmażamy. Wlewamy niewielką ilość wody i odskrobujemy to co nam przywarło, a potem
Blondynka GotujeTylko makaron trzyma fason ;) Trochę wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola) przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą
bastalenaPiekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min. Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem
bastalenajeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam! Wierzch: 3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną , zieloną i pomarańczową) mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzy przyprawy (wg uznania) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu warzywnego oliwa do smażenia Zaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami
bastalenamoże spektakularny pod względem kulinarnym. Zamieszczam go raczej jako ciekawostkę kulinarną. Smażony wieloryb z warzywami mięso z wieloryba cebula 1 łyżka oliwy mąka do obtoczenia pieprz ryż marchew groszek zielony kukurydza kminek 1 szklanka rosołu warzywnego Mięso z wieloryba miałam okazję jeść już 2 razy. Jak dla mnie z wyglądu, konsystencji i trochę smaku przypomina wątrobę wieprzową. Dlatego
bastalenadojrzały 60 melon 60 morele z puszki 60 ananas z puszki 65 rodzynki 65 daktyle suszone 70 arbuz 75 Warzywa: ziemniaki 70 - 90 kukurydza 70 burak 64 dynia 75 groszek zielony 40 fasola kolorowa 45 rzepa Indeks glikemiczny - określa szybkość ciśnienia krwi w organizmie po spożyciu danego produktu
Truskawkowa Fiestatego mięsa podaję jeszcze sałatę ze śmietaną bądź gotowany kalafior. Pyszności! Składniki : * 2 polędwiczki wieprzowe - około 350g * sól, pieprz * łyżeczka mąki pełnoziarnistej * cebula * mała czerwona papryka * pół szklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez
Magiczne Życie Martyząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri razem z ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy, to koniecznie je wyjmijcie) kawałek imbiru (ok. 5 cm) 2 marchewki 0,5 puszki zielonego groszku (lub odpowiednią ilość mrożonego) 100 g minikolb kukurydzy z zalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
Ratunku obiadSkładniki: 300-400 g mięsa - filet z kurczaka papryka żółta - średnia wielkość 1 mała cukinia 1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej
kolorowotorcikowopostanowiłam, że podstawowy przepis wzbogacę o kilka plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć
Pasja Smakuniej pieczarki i chrupiący por. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut
Pasja Smakugotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce. Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam po przepis. Składniki: 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 Jaja 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku, 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać
Mia Cucina SofietaDzisiaj pomysł na pyszna potrawkę z kurczaka. Ja wykorzystałam mięso z udek. Jest smaczniejsze niż z piersi kurczaka. Polecam spróbować. Można dodać jeszcze konserwowy zielony groszek. U mnie potrawka została podana z ryżem i posypana natką pietruszki. Składniki : * 600g mięsa z kurczaka * duża marchewka * duża cebula * pół litra rosołu * łyżka maki pszennej * łyżka jogurtu naturalnego
Magiczne Życie Martystyl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem. Jest tu tyle, że głowa mała! Ale o dziwo, smakuje wspaniale. KURCZAK W NIETYPOWYM SOSIE. (autorski;) pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów
W kuchni Karmel-itkizanieczyszczeń. Znowu podgrzewam bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna. mięso z rosołu marchew z rosołu puszka zielonego groszku 5 jajek puszka kukurydzy Jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą i obieram. Kukurydzę i groszek odsączam z zalewy,marchewkę kroję w plasterki, a mięso oddzielam od kości
W kuchni Karmel-itkipochłonięta myślami, stoję po środku ulicy i czekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki 300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego
W kuchni Karmel-itkisię cyferka roku, jesteśmy znów o rok starsi, o rok bardziej doświadczeni i obyci w świecie. SAŁATKA JARZYNOWA Z SURIMI. /przepis własny/ 300g paluszków surimi puszka kukurydzy konserwowej puszka zielonego groszku konserwowego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 ogórków konserwowych 12 pieczarek marynowanych pęczek posiekanej pietruszki łyżka musztardy 5 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary 2-3 łyżki jogurtu naturalnego Paluszki surimi
W kuchni Karmel-itkiteraz jeszcze bardziej :D Jako dodatek do omletu sprawdziły się świetnie bo były cienkie i nie potrzebowały długiej obróbki - można przecież jeść je nawet na surowo. Smakują wtedy jak zielony groszek, są chrupiące i pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół. składniki: 5-6 płatów śledziowych 3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków 1 cebula 5-6 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić
Monia miesza i gotujejajka 100 g panierki Panko Szczypta pieprzu cayenne 1/3 szklanki mleka mąka Sól Pieprz Olej do smażenia Sos: 450g mieszanki mrożonych lub świeżych warzyw: kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka 5 ząbków czosnku (ja miałam bardzo duże, takie podwójne nawet niż normalne) albo 1 mała główka czosnku 50-55 g masła (ja dałam 82%) 500 ml bulionu Sól Pieprz
Fabryka pomysłówwielkiego ptaka. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu, 1 l bulionu, 450 g mrożonego groszku, 4 liście zielonego jarmużu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 1/2 serka mascarpone, 600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą), 1/2 pikantnej papryczki, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, 1/3 łyżeczka suszonego tymianku, sól(...)gęsi. Przygotowanie: Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie). Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę przekrojoną na pół. Usunąć papryczkę, dodać mrożony groszek, bulion, bazylię i tymianek, gotować 7 minut. W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski. Do zupy dodać porwane lisie jarmużu (tylko miękkie części bez nerwów), g otować 3 minuty
SzczyptaSmaQDziś pierwszy Dzień Wiosny, więc wpis obowiązkowi musi być wiosenny i zielony ! A skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem ryżu i kawałka mięsa będzie jak znalazł na lekki obiad, lunch czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Natomiast, jeśli chcielibyście zjeść coś konkretniejszego, a nie będzie się Wam chciało(...)tracić czasu na przeglądanie stron różnych restauracji. Wiosenna sałatka z groszkiem Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 200 g mrożonego groszku 3 cienkie kotlety schabu wieprzowego 1/2 zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego koperku oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy
Kulinarne przygody Gatitydzieciństwem. Z beztroskim czasem zabaw, bieganiem po podwórku, czy przedszkolem. My mamy kilka takich dań np. zielona fasolka kojarzy nam się z wakacjami u babci na działce, a mizeria na słodko z latem nad jeziorem. Przedszkole natomiast kojarzy nam się z marchewką z groszkiem. Długo szukałyśmy przepisu, który będzie idealnie oddawał smak dzieciństwa. W końcu udało się nam go znaleźć
Kolizje Smakówzajmie dłużej niż kwadrans, a zawiera wszystkie niezbędne wartości odżywcze! :) Składniki: 4 gotowe placki do tortilli lub zrobione własnoręcznie według tego przepisu 150g wędzonego łososia groszek mix sałat (np. ze szpinakiem) zielony ogórek inne ulubione warzywa sos koperkowy lub sos czosnkowy Tortille smażymy lub odgrzewamy. Smarujemy placek sosem i układamy na środku sałatę, gorszek, warzywa i łososia. Zawijamy placek: najpierw
Kolizje Smakówrównie dobrze... Dziś wegetariańska wariacja Tortilli... Składniki: 4 porcje 3/4 cukinii 250 gram pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy typu Warzywko 500 gram ziemniaków papryka zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek szklanka śmietany sól,pieprz 150 gram żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki(...)maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni (ja użyłam naczynia żaroodpornego), dodajemy część usmażonej cukinii oraz pieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek kukurydzę oraz fasole następnie znowu ziemniaki i pozostałą część pieczarek oraz cukinii. Do miski wbijamy jajka oraz śmietanę wszystko razem energicznie mieszamy, dodajemy starty żółty ser, pokrojona drobno papryczkę
NaKońcuJęzykaDzisiaj bardzo fajny, prosty i szybki przepis na gulasz z kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Danie idealne, kiedy nie mamy czasu, a potrzebujemy posiłku dla
Kolizje SmakówJesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj
Kolizje Smakówliście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka
Brzuszki ŁakomczuszkiNa naszym blogu pojawił się już przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam tan przepis z delikatną modyfikacją, a mianowicie dodatkiem imbiru i
Kolizje Smaków