Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam przepyszną zapiekankę, która doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów
Kolizje Smakówujrzałam jakże pomarańczowych marchewek. Hmm, bingo! Paczę na Młodego, na marchewki, znowu na Młodego i tak wyszło z tego, to puree. Dwukolorowe. Zakręcone jak Mama. 6 średnich marchewek 300g groszku zielonego 2-3 łyżki masła szczypta soli W osobnych naczyniach ugotowałam marchew i groszek, lekko posolone. Miękkie przełożyłam do dwóch miseczek, do każdej dodałam po 1-1,5 łyżki masła
bastalenaRyż do obiadu to świetna rzecz, jednak sam ryż z czasem staje się nudny. Dzisiaj moja propozycja na ryż z zielonym groszkiem, odrobiną masła i cebulką. Próbowaliście takiego połączenia czy wolicie zwykły ryż ugotowany na sypko? Składniki : * 2 torebki ugotowanego ryżu * 2 łyżki masła * mała cebula * 250g zielonego mrożonego groszku * sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę, dodać
Magiczne Życie Martyparku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram w kolory. Moim gotowaniem odpędzam jesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty. Kalafior i curry. Kalafior z curry składniki: 1 kalafior 2 dymki ze szczypiorem 2 łyżki przyprawy curry 100g mrożonego groszku 50ml bulionu warzywnego 150ml śmietany 80g orzechów nerkowca sol, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia kilka listków(...)się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz szczypior. Gotujemy przez 10 minut. Dokładamy podgotowanego kalafiora i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą. Na suchej patelni prażymy orzechy. Posypujemy nimi gotowa potrawę. Smacznego
Przysmaki KarolkiPrzepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku Bardzo smaczny dodatek ! składniki 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,) 4 plasterki cienko pokrojonego boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz
Stare Garypłatków. Plus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam(...)niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu
bastalenadosc proste hiszpanska tortille. Pamietam gdy pierwszy raz jadlam ten ziemniaczany placek. Moj dziesiejszy byl rownie smaczny jak ten sprzed lat. skladniki: okolo 220 g ziemniakow mini puszka groszku zielonego lub 3 duze lyzki 4 suszone pomidory 6 jajek natka pietruszki sol, pieprz czarny olej do smazenia okolo 3 lyzki Ziemniaki nalezy obrac, pokroic w plastry i podgotowac okolo
Przysmaki Karolkioczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :) Składniki : 180g mięsa mielonego 4 płaty makaronu lasagne 1/2 puszki małej groszku zielonego 1/2 cebuli 4 suszone pomidory 150g startej mozzarelli 5 łyżek przecieru pomidorowego Przyprawy : bazylia oregano pieprz czarny czosnek w płatkach Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem. Do mięsa(...)żeby łatwiej można było wyjąć. Kładziemy 1 płat makaronu, później łyżką nakładamy warstwę mięsa z przyprawami, staramy się żeby był równomiernie rozłożony po całym płacie, kładziemy na wierzch groszek na całym mięsie i posypujemy startym serem mozzarella, przykrywamy kolejnym płatem i czynność powtarzamy, ostatni 4 płat posypujemy tylko serem. Włączamy parowar na 25 minut. Po parowaniu, wyjąłem
Parowar Facetadzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście(...)pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa z ziołami gotujemy do miękkości, ale żeby pozostały lekko al. dente. Kilka minut przed końcem dodajemy groszek, bób i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykiswój ulubiony zestaw :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka zielonego groszku 60g startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz doprowadzamy do wrzenia, solimy
Kolizje Smakównajlepsza oczywiscie salatke jarzynowa. Skladniki: 3-4 ziemniaki 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 maly seler 1 cebula 1 kwasne jablko 4 ogorki konserwowe 3 jajka mala puszka zielonego groszku mala puszka kukurydzy 4-5 lyzek majonezu 1 lyzka musztardy sol,pieprz grzybki marynowane (opcjonalnie) Wykonanie: Warzywa wyszorowac ,umyc i ugotowac w calosci ,w lupinach w nieosolonej wodzie,wystudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się do kuchni i w zaledwie 20 minut przygotowałam prosty obiad. Polecam takie danie dla tych co nie mają sił lub czasu na dłuższe gotowanie. Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem składniki: ulubiony makaron - u mnie świderki 150 g wędzonego boczku 1 duża cebula 200 g mrożonego groszku 200 ml śmietany świeżo mielony czarny pieprz wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym
Przysmaki Karolkijest bardzo trawiaste. Viki zaś stwierdziła, że Ona nie jest królikiem żeby jeść takie coś. A jednak wszyscy tartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku
Przysmaki Karolkiaromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie: Na 2 lyzkach oliwy
Przysmaki Karolkilodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz 1 duży por (bez zielonych liści) 200g zielonego groszku (mrożonego) 200g kukurydzy (z puszki) 1 łyżka masła Pora pokroiłam w krążki i podsmażyłam na maśle. Groszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna 2 jajka
bastalena