zielony groszek - 418 przepisów (strona:6/28)

Risotto ze szparagami 119

miało być coś zupełnie innego ale najważniejsze, że efekt końcowy zadowolił nasze podniebienia i tylko to się liczy:) Do tego risotta oprócz grillowanych szparagów dodałam też wędzonego boczku i zielonego groszku a także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami Risotto ze szparagami – składniki: szklanka ryżu arborio pęczek szparagów 1 cebula(...)boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (rozmrożonego) skórka otarta z jednej cytryny kilka listków mięty 1-2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka serka kremowego 1 litr gorącego bulionu oliwa, pieprz mielony 1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni grillowej aż zwiotczeją. Po wystudzeniu pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cytrynę umyć i sparzyć i skórkę zetrzeć na tarce

UgotujmyTo.pl
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 189

dźwiękiem fortepianu w tle poczułam się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest do końca udana, ale zdecydowanie wygrał tu smak! Ziemniaczki gartine były miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie(...)szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;)  Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser

Sajkofanka smaku
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 205

wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka  szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki) 15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda) szklanka bulionu warzywnego łyżka oliwy Wykonanie:  do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony(...)ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 171

lekki omlet , jaki przygotowałam niedawno na sobotnie śniadanie z jednych z ostatnich tegorocznych szparagów . Nie przejmujcie się, jeżeli nie dostaniecie już szparagów - omlet będzie równie świetny z dodatkiem zielonego groszku . Zapraszam! Przepis zaczerpnęłam ze "Smaków południowej Italii" Marleny de Blasi. Ta książka jest niezrównana jeżeli chodzi o kuchnię południowych Włoch. Wciąż mnie zadziwia, jak ciekawe i nietuzinkowe przepisy mogę(...)jeden gryz. Frittata ze szparagami i miętą - przepis porcja dla 2-4 osób Składniki: 1 pęczek cienkich zielonych szparagów, pozbawionych końcówek łodyg i pociętych na 5-centymetrowe kawałki (alternatywnie zielony groszek) 6 dużych jajek 1 łyżka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego długodojrzewającego 1/2 szklanki świeżych liści mięty, połowa poszarpana, połowa zostawiona w całości

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe frytki po wiedeńsku 297

najlepsze i tak są te domowe :)  Składniki na 2/3 porcje: 0,5 kg ziemniaków 150 g żółtego sera 5 dużych pieczarek 4 łyżki zielonego groszku z puszki 4 łyżki kukurydzy z puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka w proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą(...)będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 190

owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała  c ierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A  neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości.  A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku(...)opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki 1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) ) 200 g sera gorgonzola  100 ml śmietanki kremówki (30 %) 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 garść orzechów włoskich ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy 1 ząbek czosnku 1 kiść winogrona sól do gotowania makaronu pieprz olej do smażenia Gotujemy makaron w lekko osolonym

Bon Appetit Małgorzaty
Blyskawiczna czerwien 245

czosnku 1 lyzka suszonego oregano 1 lyzeczka papryki w proszku 1 lyzeczka pieprzu cayenne 2 szklanki bulionu 0,5 szklanki sosu pomidorowego 1 woreczek ryzu 125g 0,5 szklanki zielonego groszku mrozonego sol, pieprz olej do smazenia wykonanie: Czerwona papryke i cebule kroimy w kostke. Siekamy czosnek. Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostke sredniej wielkosci. Lekko solimy(...)dusimy wszystko przez okolo 25 minut. W tym czasie ryz powinien zrobic sie miekki. Calosc mieszamy co jakis czas i uzupelniamy odparowane plyny reszta bulionu. Na koniec dorzucamy zielony groszek i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Przysmaki Karolki
Brazylijski ryż po grecku 263

pół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy 2 marchewki pół czerwonej papryki mała puszka zielonego groszku rodzynki (w takiej samej ilości jak groszek) Przygotowanie:  Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę cebulę(...)jest już prawie ugotowana, dodajemy paprykę do garnka i gotujemy jeszcze10 minut. Bierzemy miskę i przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy ugotowaną marchewkę i paprykę a na samym końcu rodzynki i zielony groszek. Mieszamy i gotowe. Ryz możemy jeść sam albo jako dodatek do mięsa

Smaki Brazylii
Kurczak curry z jogurtem 345

podudzia z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr 3 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego) 150 g marchewki 200 ml jogurtu naturalnego 5 g cynamonu mielonego 5 g ziaren kolendry 200 ml śmietany 12% 15 g curry mielonego sok z 1 cytryny lub limonki olej do smażenia Kurczak curry z jogurtem(...)samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut. Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 148

ziołową gąbką z sosem koperkowym Osoba towarzysząca ;) Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam : Filet z sandacza z sosem rabarbarowym Osoba towarzysząca ;) Filet z bażanta na purée z zielonego groszku z sosem foie gras Nasza oferta wyglądała tak : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/restauracja-grodek-1/38634992?utm_source=customhub&utm_campaign=restauracja&utm_medium=krakow i był to wariant nr.2 czyli : 144,99 zł zamiast 260 zł za kolację z lampką wina(...)delikatny , a owoc miękki , a zarazem chrupiący. Super pomysł! Bażant poezja! Mięso bardzo delikatne ,absolutnie nie przesuszone i wręcz rozpływające się w ustach. W połączeniu z purre z zielonego groszku ( które z całą pewnością spróbujemy zrobić w domu! ) i sosem foie gras stworzyło danie , które z całą pewnością zachwyciłoby nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Podsumowując : Porcje

Ostra na Słodko
Wielkanocna galaretka z kurczaka. 255

Easter jelly with chicken. Składniki. 4 szt. udziec z kurczaka 2 liść laurowy 5 szt. ziele angielskie 2 marchewki 20 dag groszek zielony  2 kostki bulion warzywny pieprz biały mielony 8 łyżeczek żelatyny 1 białko do sklarowania jajka przepiórcze Wykonanie. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć  i przestudzić. Pokroić na małe(...)kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować  białkiem i pozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować  3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać. Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku

Kulinarny karnet Christophera
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 257

radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany  2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam(...)marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min.  razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku

bastalena
Stek wołowy 276

zawsze wychodzi mi tak jak lubię najbardziej czyli połkrwiście. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) ok. 300 gram steku z roztbefu 1 duży ziemniak 2 łyżki stołowe groszku zielonego z puszki świeżo mielony pieprz sól morska świeży rozmaryn 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka natki pietruszki WYKONANIE Masło czosnkowe: Masło rozgniatamy(...)boków. Smażymy stek ok. 3 minut na drugiej stronie. Zdejmujemy mięso na talerz by odpoczęło. Na patelnię po smażeniu mięsa dolewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego wrzucamy ugotowanego ziemniaka, zielony groszek i podsmażamy przez ok. 3 minuty. Z każdej strony oprószamy mięso solą morską. Na wierzchu mięsa kładziemy masło czosnkowe. Kroimy stek w cienkie plasterki. Podajemy je z groszkiem i ziemniakiem

OstryKęs
Spring rolls'y 411

dowolnie transportować? Naszym rozwiązaniem są spring rolls’y... sałatka zawinięta w papier ryżowy.  Zielone pyszności, które można zajadać w dowolnym miejscu :)  Składniki: Papier ryżowy Mix sałat Papryka Groszek Zielony ogórek Ok. 200g gotowanego kurczaka Oliwa Bazylia, oregano Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Zielony ogórek obieramy i kroimy w słupki. Kurczaka również kroimy w paseczki. Groszek odsączamy(...)zalewy. Papier ryżowy namaczamy przez chwilkę w ciepłej wodzie. Następnie możemy końcówki zawinąć dookoła szczypiorku, ale nie musimy, jeśli go nie mamy. Na środek podłużnie układamy sałatę, zielony ogórek, paprykę, kurczaka, groszek i to na co mamy ochotę. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oliwy, możemy doprawić bazylią i oregano. Papier zawijamy w ruloniki. Potrawę możemy zjeść od razu po przygotowaniu maczając

Kolizje Smaków
Makaron penne z groszkiem i cebulą 203

lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego groszku 2 cebule 3 ząbki czosnku 200g ugotowanego kurczaka Opakowanie śmietany 18% 200g żółtego sera Oliwa Oregano, sól, pieprz Makaron penne Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni

Kolizje Smaków