osoby lub dwie bardzo głodne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny . Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego z puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu CZAS(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut pod przykryciem, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawiamy na bok. 2. Do miski
Tajskie smakiklopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania) Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy (według uznania) oraz bułkę tartą i wszystko(...)marchewkę i smażyłam przez 5-7 min. Następnie dodałam klopsiki i smażyłam kolejne 5 min. (dobrze, aby wszystkie składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez 30-40 min. pod przykryciem (i 5 min. bez przykrycia
bastalenamoja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne 2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy(...)wody wkładamy pokrojone dość drobno ziemniaki i pokrojony buraczek, czosnek i cebulę, dokładamy 2 listki laurowe i kilka ziaren pieprzu, gotujemy Gdy ziemniaki są lekko podgotowane dokładamy groszek mrożony i łyżkę suszonych warzyw, gotujemy około 5-10 min Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę
Proste Potrawyszczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr 7) 1 ząbek startego czosnku 8) parę kropel octu winnego białego 9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu) Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody(...)jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia. Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy. Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada: Składniki ciasta: 1) 2 jajko 2) 1 szklanka mleka 3) 1 szklanka oliwa
Smaki Brazyliiplasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony 0,5 szklanki kukurydza konserwowa 0,5 puszki (lub słoik z mieszanką tych warzyw) korniszony niekoniecznie (oliwki czarne, kalafior, brokuły) niekoniecznie przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, pietruszka, liść laurowy(...)twardo jajeczka przepiórcze, oczywiście pod warunkiem, że nie masz na nie uczulenia. Przygotowanie: Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę
głodny alergikpozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie. Składniki: 3 udka kurze 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól morska z pieprzem młynek Kamis 3 litry wody 3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Składniki: Udka myjemy(...)pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w krążki, układamy na dnie małej salaterki lub szklaneczki, na to wysypujemy warstwę zielonego groszku. Mięso obieramy, wykładamy na groszek, zalewamy rosołem. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem pojemnik oblewamy gorącą wodą, odwracamy do góry dnem na talerz, podajemy. AGAR ZE SKLEPU SKWORCU.PL Agar jest wykorzystywany
Z Majeczką w kuchniłyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko(...)Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę), na koniec plasterki żółtego sera i posypujemy oregano. Pieczemy 15 min w 200 stopniach
Aga w kuchniwyrazistym smakiem. Nietuzinkowe dopełnienie ulubionej sałatki :) Składniki na porcję 1-osobową: 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) - może być zarówno rozdrobniony jak i w kawałkach 2 łyżki zielonego groszku (50g) - u mnie młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki
Grunt to przepis!zamrazarce.Pogoda w tym roku opoznila jednak wszystkie zbiory.Najwazniejsze jest,zeby zdazyc przed kwitnieniem rosliny,a nawet troche wczesniej.Pozniej listki juz zolkna a lubczyk traci powoli cenne wlasciwosci i piekne zielone liscie. Lubczyk ogrodowy (Levisiticum) to gatunek byliny nalezacy do selerowatych.Pochodzi z Afganistanu i Iranu.Roslina o charakterystycznym zapachu okreslanego jako "maggi".Jako bylina jest roslina wieloletnia i osiaga wielkosc(...)ZASTOSOWANIE W KUCHNI : W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie lubczyku bedzie mial niezrownany aromat.Swietnie komponuje sie z wszystkimi potrawami zawierajacymi ziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najprostszy na świecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa - koniecznie zacznijcie od tego przepisu! Szparagi to delikatne warzywo o subtelnym smaku, który można porównać do zielonego groszku. Nie ma potrzeby tłamsić go nadmiarem dodatków, gdyż sam w sobie jest niezwykle atrakcyjny - nie bez powodu najwięksi szefowie kuchni i eksperci kulinarni zachwycają się smakiem szparagów. Jednak kluczem(...)przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto z targu , Jodi Liano i Tasha Deserio na 2 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas na aromatyzowanie oliwy 1 godz. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy extra virgin 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu* sól świeżo starty parmezan Przygotowanie: W miseczce lub słoiczku wymieszaj oliwę i posiekany rozmaryn. Przykryj i odstaw na co najmniej
Chilli Czosnek i Oliwaładny różowy :) 6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami, to po prostu mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy majonez i przyprawy wedle uznania. Smacznego!!! Inne sałatki śledziowe na blogu: ...z zielonym groszkiem ... z jabłkiem ... z pieczarkami ... z buraczkami
Kuchnia domowa Anikiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna i to bardzo :) Salatka warzywna Olivier 2 marchewki2 ziemniaki3-4 ogórki kiszone4 plastry dobrej jakości szynki (kawałek kiełbasy pysznie wędzonej)pół szklanki zielonego groszku (konserwowego lub świeżego)3-4 jajka, ugotowane
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia
Bon Appetit Małgorzatyosób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej: 400 g ryżu arborio 2 pory (zielone części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek
Bon Appetit Małgorzatygorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :) Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego) 2 jajka + 1 białko 1 młoda cukinia słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Bon Appetit Małgorzaty