Szybka zupa krem z brokułów... Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów. O delikatnym aromacie czosnku. Z dodatkiem rumianych grzanek. Oprószona wiórkami parmezanu. Idelana na jesienne dni! Składniki: 1 kg brokułów; 1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku); 2 łyżki masła; 3 ząbki czosnku; 125 ml letniego mleka; 40 g parmezanu(...)można użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy). Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym. Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem. Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje. Uwagi do przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskaprzedwojennej cegły. Od kilku lat mieszkam na wsi, 15 minut od Gdyni i obserwuję lokale w mojej okolicy. Większość z nich jest nowa, bardzo ładnie położona, dużo zieleni w okolicy, miejsce zabaw dla dzieci i co bardzo ważne ,swoim wystrojem i wyposażeniem niejednokrotnie przewyższają te w mieście. Ceny wesel znacznie różnią się, a różnice dochodzą(...)świeżymi kwiatami czy też z wzorkiem kwiatowym ręcznie malowanym) . Osobiście nie jestem zwolennikiem różnych kolorowych sztucznych pomad, zdjęć, figurek z masy cukrowej, różnych sztucznych groszków itd. ( oczywiście, to rzecz gustu ), decyzja zawsze należy do Was. Pierwsze kawałki tortu kroi Para Młoda. Najpierw kroi Pan Młody i podaje go swojej żonie, a następnie Ona kroi
Kulinarny karnet Christophera