Naleśniki zapiekane z szynką, serem i warzywami Prosty, szybki i pyszny obiad! Składniki: 6-7 naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia 10dkg szynki 1
Blog z ApetytemMam ten przepis od mamy mojej synowej. Już dawno mi to danie polecała. Bardzo dobre w smaku, delikatna rybka. Co ważne tania rybka. Płaty flondry umyć
Kuchnia PokoleńSkładniki: 250 g krótkiego makaronu (u mnie casarecce); 2 łyżki masła klarowanego; 2 łyżki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 200 g sera taleggio (waga po obraniu ze
Gospodyni MiejskaLumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i
Monia miesza i gotujeZapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit - Natalia Gacka, jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szpinak od niedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie
Moja Galeria SmakuZupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych
Kuchnia Pełna PasjiKolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki
Kuchnia Pełna Pasjibazie mleka kokosowego i masła z orzeszków ziemnych – to on okazał się spoiwem, który doskonale podkręcił całe danie. Inny plus? Jeżeli lubisz brokuły zapiekane w żółtym serze, ta zapiekanka z pewnością jest dla Ciebie, ponieważ w trakcie pieczenia sos gęstnieje i ściśle otula zielone różyczki, co w całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele(...)ziemniaków. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 8-10 minut, aż lekko zmiękną. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posikana cebulę i chili, podduś je przez 2 minuty na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki sosu: melko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy i całość dokładnie zamieszaj
Roślinna - blog wegańskitrakcie przygotowywania pot ściekał mi po plecach, przeklinałam sama siebie, że mam głupie pomysły, ale w momencie pierwszego kęsa, zapomniałam o upale i rozkoszowałam się wyborną zapiekaną. Sama zapiekanka wyszła na bogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko obsypane grubą warstwą żółtego sera i polane sosem beszamelowym . Przepysznie, polecam serdecznie. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)plastry, podsmażyć, lekko posolić i popieprzyć. Przełożyć do cukinii. Paprykę wydrążyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, lekko osolić i przełożyć do pozostałych warzyw. Warzywa wymieszać. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni, dodać mięso i krótko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, bazylię, oregano, posolić do smaku i popieprzyć. Smażyć do zagotowania się sosu. Przygotować sos beszamelowy . Duże naczynie
na moim stole...dania na bazie makaronu, dlatego zawsze mam kilka paczek penne, świderek lub kokardek w kuchennych szafkach. Z makaronu można przygotować nie tylko pyszne propozycje na obiad, ale też najróżniejsze zapiekanki na przyjęcia lub proste sałatki. Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą(...)opakowaniu. Pomidory kroimy w większą a la kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki, warto wówczas sparzyć pomidory, aby ułatwić obieranie). Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przez chwilę czosnek, po czym dodajemy nasze pokrojone pomidory. Rada: Jeśli mamy tuńczyka w oleju odsączamy go i wykorzystujemy olej do podsmażenia składników. Chwilę smażymy, co jakiś czas
Słodkie okruszkiciasto 2 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli kurki 1
Gotowanie jest łatweMakaronowe zapiekanki nie muszą być zawsze podawane w tradycyjny sposób, w naczyniu żaroodpornym. Dzisiaj postanowiłam przygotować małe babeczki makaronowe z warzywami. I podać je w papilotkach. Jako muffinki/babeczki. Danie łatwe w przygotowaniu. Pyszne. Lekkie. Zdrowe. Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów. #lubelloveinspiracje #lubella Zapraszam! Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron(...)Paprykę pokroić w kostkę. Cukinię i bakłażana obrać, również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodać posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym. Delikatnie przełożyć
TrufelkowoSkładniki: 250 g makaronu penne; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 125 g wędzonego boczku; 125 g sera gorgonzola; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/2
Gospodyni MiejskaDziś coś z kuchni sezonowej z racji tego, że od jakiegoś czasu można już dostać świeżą cukinię. Składniki: 800 g młodej cukinii 1 cebula 2 ząbki
Kuchnia domowa Anizatopione w słodkiej śmietance. Potraficie sobie wyobrazić ten smak? Ja nie muszę sobie wyobrażać, ja już wiem, ze jest pyszna. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Zapiekankę tą można przygotować dla dzieci - niejadków, zaciekawione tajemniczą zawartością dyni, z pewnością będą chciały spałaszować pyszne jej nadzienie. Nawet mój roczny berbeć próbował dostać się do jej środka(...)minut. Z dyni do zapiekania ścinamy górę i wydrążamy środek, wewnętrzne ścianki dyni nacieramy oliwą i przyprawiamy tak samo jak dynię powyżej. Orzechy podsmażamy na suchej patelni, na średnim ogniu przez około 10 minut. Ser kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajkami, lekko solimy i pieprzymy
Jadło i czytadłoPikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi warzywami: cukinia i pomidor, Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu. forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam
w mojej kuchniwrażenia" , bo teraz wychodzi jej to mistrzowsko! Naprawdę, zupełnie się przy tej musace nie zorientowałem;);) Dzisiaj, choć dalej jadam buły na meczach (i czasem robię je w domu), hasło zapiekanka wywołuje u mnie nieco inne skojarzenia. Na przykład takie, jak to proste i wyśmienite danie z bakłażanów. Nie jest to oczywiście kanoniczna wersja imam bayildi jeśli chodzi o formę(...)łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu oliwa sól 50 g sera bałkańskiego 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Bakłażany pokroić wzdłuż na 1/2 cm plastry. Podsmażyć partiami na patelni do lekkiego zbrązowienia. Dolewać co jakiś czas oliwy, bo bardzo ją chłoną. Podsmażone bakłażany odłożyć przełożone ręcznikami papierowymi dla odsączenia tłuszczu. Paprykę opiec w piekarniku i po wystudzeniu w zamkniętym
zadanie-gotowaniePropozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ). Składniki 800 g filetów miruny pół średniego selera 2 średnie marchewki
R'n'G KitchenPyszna odskocznia od tradycyjnych mielonych. Kotlety z pieczarkami pieczone w pysznym sosie pomidorowym i posypane żółtym serem. Składniki: 400 g mięsa mielonego 400 g pieczarek kajzerka
e-PrzepisyKulinarnepamiętam kiedy ostatnio robiłem zapiekankę makaronową. To było tak dawno temu, że bałem się, czy wyjdzie...wyszła! I to tyle jej się zrobiło, że chyba nie sposób ją przejeść w dwa dni. Czego użyłem? -500 gram mielonej na moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane(...)masła szklimy cebulę, dorzucamy pieczarki, solimy i dodajemy pieprzu ziołowego; smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy i doprawiamy spora ilością lubczyku i papryki, dodajemy dwie szczypty czosnku niedźwiedziego oraz trochę pieprzu. Dodajemy cukinię i smażymy na dużym ogniu
BaRepasKażdy z nas lubi naleśniki na słodko. Dziś przygotowałam dla Was naleśniki w wersji wytrawnej. Dzięki temu, że je zapiekłam stały się bardzo chrupiące i smaczne
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie w poniedziałek ! Mamy nadzieję, że weekend nie zmęczył Was zbyt mocno temperaturami ? Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie. Wspaniale
vegetaniePropozycja dla miłośników brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków. Składniki: brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki
Kuchnia Pełna Pasji