zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:126/201)

Tarta z boczniakiem na grzybowym spodzie 158

ciasto kruche 125 g margaryny 2 szkl maki 2 jajka 1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) pół łyżeczki soli

Gotowanie jest łatwe
Zapiekana cukinia z fetą pod pierzynką 143

Kolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Trochę go zmodyfikowałam. To dodałam, tam odjęłam. Każdy powinien dopasowywać danie do własnych upodobań. Myślę, że wyszło pysznie. Już

Smaki Ewy
Domowa pizza 283

Nadmiar zajęć, a w zasadzie za krótka doba często zmusza nas do szybkich obiadów, jednakże równie smacznych:) Coś dla miłośników domowych fast foodów.  Składniki na

Kuchnia Pełna Pasji
Makaron penne z tuńczykiem i curry 247

Makaron penne z tuńczykiem i curry...Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem.Dobrze przyprawione curry.Z kawałeczkami tuńczyka.Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską.Zapraszam!Składniki:Puszka

Gospodyni Miejska
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 168

Obiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone naleśniki z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 157

miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całą patelnię i smażyć z obu stron. Farsz: W wysokim i wąskim garnku zagotować wodę, dodać do niej 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Szparagi umyć(...)gotującej się wody. Gotować 7 minut, po czym odcedzić z wody. Szpinak odmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Następnie polać oliwą i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piersi smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego mięsa dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę

Passions hobbies life
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 164

się ciepłych i konkretnych dań. A co może być lepszego w takiej sytuacji niż domowa zapiekanka - kwintesencja comfort food? Moja dzisiejsza propozycja do ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem z dodatkiem mlecznego sosu serowego. Brzmi dobrze? Gwarantuję, że tak samo smakuje. Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: 1 kg ziemniaków dobrych do pieczenia 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy(...)obficie posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minut, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia z wody. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę kilka minut, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać mięso. Rozbijając drewnianą łyżka, smażyć ok 10 minut, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę i groszek, wymieszać i smażyć kolejne

Smaczny zeszyt
Zapiekane tortille z warzywami 164

pszennych placków, wypakowanych soczystymi warzywami i zapieczonymi pod prostym sosem pomidorowym. Zawsze przygotowuję tę zapiekankę w dużym naczyniu, na dwa dni, bo można łatwo ją odgrzać – dzielimy pozostałą zapiekankę na porcje, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folia aluminiową i podgrzewamy w ciepłym piekarniku – jak dla mnie na drugi dzień smakuje nawet lepiej, bo tortille stają się wtedy całkowicie nasączone(...)oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru   Cukinię i paprykę dokładnie myjemy, po czym kroimy w drobną kostkę. Cebulę także szatkujemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę – szklimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 7-8 minut. Następnie, dodajemy do niej paprykę i wszystko razem smażymy kolejne

Smaczna Strona
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą 236

Ziemniaki często kojarzą nam się jako dodatek do wszelakich dań bądź jako składnik zapiekanek. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam nieco inne danie z ziemniakami w roli głównej. Od dziecka ziemniaki towarzyszyły mi i kojarzyły się z jesiennymi wykopkami - ktoś jeszcze pamięta te czasy na wsi? Dzisiaj wspominam je z sentymentem. Wystarczy tych wspomnień i wróćmy do dania. Ziemniaki można śmiało faszerować(...)szczypiorek  pieprz do smaku  Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy.  Kurczaka kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki. Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej, następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy, podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu. Uzyskanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lasagne bolognese ze szpinakiem 321

mięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-) SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne Na warstwę mięsną 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) oliwa(...)pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu

Passions hobbies life
Zapiekanka z cukinii i ryżu 177

brązowym.  Pisałam w tym moim poście, że na "lunch" w pracy jem często to, co zostało mi z drugiego dnia z obiadu, Tak właśnie było z tą zapiekanką. Dzień wcześniej porcja zjedzona w domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale(...)ryż, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy warzywnym wywarem i gotujemy do miękkości, często mieszając. W czasie, kiedy ryż się gotuje, myjemy cukinię i kroimy na dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy plastry cukinii. Najlepiej to zrobić na 2-3 razy, tzn. pokrojoną cukinię podzielić na trzy porcję i każdą podsmażyć osobno. Ugotowany ryż mieszamy razem

bistro mama
Zapiekane roladki 135

Propozycja na zapiekankę warzywną   Składniki 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej) 1/2 pęczka marchwi 1 pęczek cebulki dymki 1 fenkuł (koper włoski) sól 1 cebula 250 g wędzonego boczku 100 ml śmietany 100 ml mleka 200 g serka topionego gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Przygotowanie   Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki(...)durszlak i osączyłem. Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem. Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z kaszy gryczanej 113

  Składniki: 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g cukinii 1 cebula 250 g sera feta 1 jajko 30 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 1/2

Qchnia po prostu
Frittata z cukinią i szparagami 142

Składniki: 2 nieduże cukinie 1 pęczek szparagów 5 jajek 1 cebula 90 g sera feta  120 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego

Qchnia po prostu
Tort nalesnikowy bolognese 125

W domu padło hasło "zjadłabym naleśniki", więc się pytam "z czym?". "Wymyśl coś" odpowiedziała córka.. no to wymyśliłam. Tort

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania