zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:119/201)

Lasagne drobiowa 134

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1

Bullio
Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem 144

Bardzo lubię fasolkę szparagową pod każdą postacią. Dzisiaj zrobiłam zapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu

O kuchni z uczuciem
Tortille z kurczakiem, serem i pieczarkami 220

Bogato nadziane placki tortilli z soczystym kurczakiem, pieczarkami i zapieczonym serem. Chrupkości nadają świeże warzywa. 4 placki tortilli śr. 30 cm 400 g fileta z piersi

VioletoweKucharzenie
Lasagne drobiowa 175

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1

Bullio
Lasagne drobiowa 642

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1

Bullio
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 225

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3

Kuchnia domowa Ani
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 242

Nie jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak

Smakowity Blog Kulinarny
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 151

półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z kurkami, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę masła. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwile dusimy, aby odparować płyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając(...)tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty

vegetanie
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 143

nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami(...)oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez

PatiGotuje
Babka ziemniaczana z boczkiem 491

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie mocno rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy plastry boczku, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Zmniejszamy ogień i na tłuszczu z boczku smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Przekładamy(...)serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg z funkcją grilla, żeby ser ładnie się zarumienił). Wyciągamy i pozostawiamy na 20 minut, aby zapiekanka "odpoczęła". 3. Zapiekankę kroimy na 6 równych części, przekładamy na talerze. Podajemy ze śmietaną. Smacznego

My Culinary Art
Moussaka (Musaka) 177

Smaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu(...)masła 2 łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 30 minut na durszlak. Osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni. Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso

wyzwania kuchenne
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 162

Wołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego z dodatkiem boczniaków. O makaronie będzie. Jeżeli czytaliście poprzedni post, wiecie, że jajek mi zabrakło, więc makaron gotowy będzie...a szkoda. Czego użyłem? -300 gram wołowiny na moich oczach u rzeźnika zmielonej -kilka dużych(...)płyn się zredukuje dorzucamy wołowinę. Doprawiamy ją sporą ilością oregano, czosnkiem niedźwiedzim, cebulą suszoną, szczyptą soli i pieprzem. Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na masło rozgrzane na osobnej patelni, po dwóch minutach solimy. Podsmażamy jeszcze minutkę. Uważam, że im mniej doprawione boczniaki, tym lepsze, dlatego tylko używam soli. Makaron gotujemy na ząb. Po odcedzeniu NIE zalewamy go zimną wodą, skrapiamy

BaRepas
Moussaka bez mięsa 235

Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.SKŁADNIKI1 duży bakłażan2 małe cukinie2 łyżki oliwy z oliweksos pomidorowy2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku1 puszka krojonych pomidorów2 łyżki(...)startego seraPRZYGOTOWANIEBakłażana i cukinię kroję w centymetrowe plastry, smaruję z obu stron oliwa, solę, pieprze i griluję w piekarniku po 10 minut z każdej strony. Sos pomidorowy:W głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat

Magiczna kuchnia Darii
Zapiekanka mięsno makaronowa 654

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki(...)masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć  i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier

Ala piecze i gotuje
Zielona leniwa zapiekanka z porami 144

Rano ptaki wydawały się przekrzykiwać pracującego dzięcioła. Niemal wszyscy mijani ludzie zwracali na niego uwagę. Niektórzy próbowali namierzyć go wzrokiem. Dźwięk uderzeń o drewno niósł się

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania