fetą i szpinakiem : Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy. Polecam takie połączenie zdecydowanie dla wszystkich(...)sera feta 1 cebula 3 ząbki czosnku Pieprz Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie musimy zeszklić ją na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie do tego dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Na małym ogniu całość gotujemy, aż do momentu odparowania całej wody i zdejmujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJesień rządzi się swoimi prawami. I pogodą również. Na naszym stole też już jesiennie. Zajadamy gorące zupy, treściwe zapiekanki. Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami jak najbardziej pasują do tej jesienno-zimowej kuchni. Na Wigilię będą pysznie smakować z barszczem, a teraz sprawdzą się jako smakowita kolacja albo lunch do pracy. Wyróżnia je dodatek mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu są zdrowsze(...)łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minut. Jeśli będzie za gęste, można dolać wody lub mleka. Patelnię smarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie: kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać kapustę
Obiad gotowydelikatnie słodka, z wyraźną nutą curry i oczywiście z dużą ilością sera:) Danie choć pyszne, niestety nie jest zbyt fotogeniczne;) Choćbym się jak starała, nie potrafię zrobić takim „zapiekankom” z serem dobrego zdjęcia. muszle makaronowe conchiglioni około 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 duże pory 6-8 suszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry(...)móc spróbować je przed odcedzeniem) . Ugotowany makaron odcedzamy, rozkładamy pojedynczo na desce/tacce/talerzach, odstawiamy do przestudzenia. Pory myjemy, kroimy na półplasterki. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pory. Gdy się zeszklą, dodajemy mielone mięso drobiowe i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, wlewamy kremówkę. Doprawiamy przyprawą curry, solą morską oraz świeżo mielonym
Smaki Na Talerzuwszystkich zapiekanek te ziemniaczane lubię zdecydowanie najmniej. Może to dlatego, że generalnie nie przepadam za ziemniakami. Ta zapiekanka jednak wyjątkowo mi smakowała:) ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mały kalafior 1 czerstwa kajzerka 2 żółtka 220 ml mleka 20 g masła + trochę na ziemniaki 20 g mąki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz 1 żółtko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju (mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony). W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie przez około 2-3 minuty. Następnie
Smaki Na TalerzuSkładniki: 250 g makaronu (u mnie świderki Lubella); 125 g wędzonego boczku; 125 ml słodkiej, gęstej smietany 36 % (u mnie Piątnica, do deserów); 100 g sera
Gospodyni MiejskaMoje ostatnie najnowsze odkrycie :) Przepyszna, kremowa i chrupiąca z wierzchu <3 Składniki: 500-600 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa
Malinowo w kuchnikilku warstw ziemniaków, przełożonych szpinakiem i marchewką. Wierzch polałam masą jajeczną, można również posypać samym startym serem. Jeżeli miałabym podsumować kończący się tydzień, to największym odkryciem była dla mnie zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko. A to dlatego, że do tej pory wydawało mi się, że nie lubię akurat tego rodzaju kaszy. Okazało się jednak, że podana w takiej formie(...)masa jajeczna: 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, starty ser (u mnie cheddar) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z marchewką, na to znowu ziemniaki, posypać
zadanie-gotowanieSkładniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz
Weganka gotujeTrochę roboty było trzeba ale wyszła pysznaaaaa <3 Składniki (na około 3 porcje)/całość około 1251 kcal/: 400g mielonej piersi z kurczaka 400g czerwonej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSpaghetti carbonara...Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem.W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.Aksamitny i wyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki
Gospodyni MiejskaZapiekanka jesienna grzybowa z ryżem który został od poprzedniego obiadu. Dzięki temu zrobiłam ją bardzo szybko, i wykorzystałam resztki. Jaka jest w smaku? Obłędna, lekko serowa, mocno grzybowa pachnie lasem. Mega dobra na ciepło i na zimno. 1 woreczek ryżu ugotowany 1 cebula 40 dkg podgrzybków 100 g sera żółtego startego 200 g śmietany gęstej 18 % sól, pieprz(...)łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż wykorzystałam ugotowany z poprzedniego obiadu. Tak zwany recykling kuchenny. Cebulę, czosnek kroję drobno. Przesmażam na patelni na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam ale chwilę bo kurczak będzie jeszcze pieczony. Przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojone grzyby. Do grzybów przestudzonych dodaję , ryż, jajko
wesoła kuchniaPyszna zapiekanka na ryżowo kapuścianym podłożu, która po zapieczeniu rozpływa się w ustach. W zasadzie mogłam ją nazwać gołąbkową, gdyby nie ser, który zapewnia jej włosko - górski klimat. Musicie tego spróbować! Nie wiecie skąd wziąć górskie serki? Zapraszam do jedynego w swoim rodzaju Kuby, który prowadzi sklep Wyroby Naturalne :) Potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego ryżu 5 liści kapusty pekińskiej(...)Naturalne Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i wykładamy dno ceramicznej formy lub naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i ją chwilę podsmażamy z niewielkim dodatkiem soli. Na patelnię do cebulki dorzucamy zmielone mięso i podsmażamy całość tak długo
MamaOskarkaJesienią w mojej kuchni króluje tak zwany comfort food. Rozgrzewające, kolorowe, poprawiające nastrój dania. Dyniowe mac’n’cheese, lasagne z ciągnącym się serem, czy chociażby pikantne zapiekanki przyrządzam o tej porze roku dosyć często. Jednak równie często staram się, aby te dania były jak najbardziej zdrowe. Jednym z moich faworytów w ostatnim czasie są dyniowe bezglutenowe gofry(...)mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 3 kopiaste łyżki puree z dynii 2 łyżki maślanki sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki sezamu odrobina oleju do natłuszczenia patelni sałatka na ciepło: pół czerwonej papryki mała cukinia mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka oleju z chili dressing: łyżka soku z cytryny łyżka oleju z chili
Mienta blogZapiekanki :) Częto je robię. Są bardzo proste w przygotowaniu, składniki nie są wyszukane, nie są drogie a ich smak..mniamm uszczęśliwi każdego łasucha. Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak. Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw. Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem(...)papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Cukinie i pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju rzepakowy lub kokosowy, przekładam warzywa, dodaję kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę. Duszę ok 2-3 minutt a następnie dodaję przecier pomidorowy, doprawiam i duszę jeszcze
Gotowanie Patki