Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.SKŁADNIKI1 duży bakłażan2 małe cukinie2 łyżki oliwy z oliweksos pomidorowy2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku1 puszka krojonych pomidorów2 łyżki(...)startego seraPRZYGOTOWANIEBakłażana i cukinię kroję w centymetrowe plastry, smaruję z obu stron oliwa, solę, pieprze i griluję w piekarniku po 10 minut z każdej strony. Sos pomidorowy:W głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat
Magiczna kuchnia DariiUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki(...)masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier
Ala piecze i gotujeRano ptaki wydawały się przekrzykiwać pracującego dzięcioła. Niemal wszyscy mijani ludzie zwracali na niego uwagę. Niektórzy próbowali namierzyć go wzrokiem. Dźwięk uderzeń o drewno niósł się
Weekendy w domu i ogrodziewziął na klatę ten fakt. Już dawno chciałam zrobić rybę w ten sposób, padło na dorsza. Pamiętajcie, żeby nie przesmażyć ryby, musi być jędrna i soczysta. Do dorsza, zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną ze śmietaną i parmezanem. Biję się trochę z myślami, bo chcę się z Wami podzielić przepisem, ale niestety zdjęcie wyszło kijowe. Popracuję trochę nad nim, może coś(...)dyni, ząbek czosnku i oliwę miksujemy w blenderze, doprawiamy solą, dodajemy starty na najmniejszych oczkach ser. Osuszonego dorsza dzielimy na 3 porcje, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego z masłem, najpierw wrzucamy plasterki cytryny, po minucie dorzucamy kawałki dorsza. Smażymy na sporym ogniu, odwracając je od czasu do czasu. Ja je smażyłam około
Kardamonovyłyżki oliwy i obsmażamy mięso na złoty kolor. Obsmażone części z królika przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy, kroimy w kostkę, na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso przekładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu aż się zeszklą, następnie dodajemy do królika. Mięso zalewamy jedną szklanką bulionu drobiowego, dodajemy po pół łyżeczki(...)zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Królik w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuLekka zapiekanka z rybą, koprem włoskim, ziemniakami które zostały z obiadu poprzedniego i groszku mrożonego. Na ten świeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować. 30 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dag filetu z dorsza 1 fenkuł 4 łyżki sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego(...)odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę, dodaję pokrojony fenkuł bez zielonych części. Chwile dusze na patelni i doprawiam. Groszek przelewam gorącą wodą. Na ziemniaki wykładam fenkuł, potem wylewam masę śmietanową
wesoła kuchniaprawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Następny przepis z tym pysznym warzywem będzie na zapiekanki i mufiny. A dzisiaj fryty, takie grube, jak je jedzą z ziemniaków Belgowie czy Anglicy...Zapraszam. Składniki: 500 g obranej dyni hokaido 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku(...)wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić dyniowe słupki. Smażyć najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki
Gosia gotujeDanie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu
Kuchnia domowa AniOmlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do
Kuchnia Pełna PasjiKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskidoszła, również pod przykryciem. 4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. 5. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. 6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarle jarzynowym. 7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Kiedy te nieco się podsmażą, dodajemy cukinię i całość przez chwilę dusimy. 8. Na koniec, dodajemy ugotowaną(...)odejdzie głodny od stołu Smacznego! A Wy, jakie kolorowe dania lubicie najbardziej? A jeśli szukacie innych pomysłów na dania z kaszy jaglanej, polecam: Kopytka jaglane z czarnuszką Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami Artykuł Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiBardzo smakowita zapiekanka, której głównym składnikiem są bakłażany. Najlepsza jest prosto z piekarnika, z ciągnącym się serem:) Zapiekanka z bakłażanem Składniki: 2 bakłażany (ok 700g) 1 duża cebula 1 marchew 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 18% 100g żółtego sera kilka pędów szczypiorku pęczek koperku lub pietruszki olej sol pieprz tymianek bazylia papryka słodka(...)pomidorowy, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (ok 10 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami. Bakłażany osączyć na papierowym ręczniku, smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu) z obu stron, aż będą miękkie. Śmietanę doprawić do smaku, dodać posiekany koperek Dno żaroodpornego naczynia (u mnie ok 18x25cm) posmarować olejem. Wyłożyć cienką warstwę bakłażanów, połowę
Obiad gotowyrzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka cukru Garść świeżej kolendry Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę(...)czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki przejdą smakami. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – zapiekanka z ryżem . Artykuł Klasyczne chili con carne pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale PysznieRysku pozostały 22 dni Dzisiaj bardziej kolacyjno - obiadowo. Bardzo lubię ryby. Często jest tak, że ryba zrobiona inaczej niż klasycznie (panierka na patelni lub piekarnik) traci swój smak. Jest to przecież niezwykle delikatne mięso...dlatego w kwestii rybnej jestem tradycjonalistka, jednak ten przepis mnie urzekł - czosnek, pietruszka i mleko... to musi być pyszne! I tak też jest. Ryba wychodzi niezwykle(...)masła * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1/4 łyżeczki białego pieprzu (dałam zwykły) * 200 ml mleka * sól Do dzieła!!! Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie (użyłam formy do zapiekanek), przykryć wiórkami masła i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. I tutaj ja wprowadziłam małe zmiany - dzwonki ryby obtoczyłam w mące i delikatnie podsmażyłam na oleju słonecznikowym z masłem, ułożyłam je w formie
sierotka maRysia w kuchni