pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 50 ml soku pomidorowego Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Całego pomidora miksujemy w blenderze, przekładamy na patelnię i gotujemy aż zgęstnieje. Obrane papierówki bez gniazdek nasiennych i paprykę kroimy w kostkę. Oba rodzaje cebuli również kroimy, ale bardzo drobno. Paprykę, jabłka, cebule, pokrojony drobno ogórek konserwowy(...)słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla, smażonej kiełbasy, czy też jako dodatek do zwykłych kanapek, czy też zapiekanek. The post Relish appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła sól pieprz szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru nadzienie 500 ml mleka
Gotowanie jest łatweSkładniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3
OliveandThymeudek z kurczaka, jednak pie z kurczaka świetnie nadaje się do wykorzystania mięsa z rosołu, z którym często nie wiadomo co zrobić. Takie mięso trzeba równie intensywnie doprawić, aby zapiekanka miała wyrazisty smak. Myślę, że taka pie z kurczaka z porem , to świetny pomysł na rodzinną kolację na ciepło lub sobotni obiad - ciepła i rozgrzewająca, to takie domowe, komfortowe jedzenie(...)mleka lub rosołu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 jajko Jak zrobić pie'a z kurczakiem i porem? Boczek pokroić w niewielką kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy boczek nieco się przyrumieni, dodać pora pokrojonego w cienkie plasterki i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż por zmięknie. Do smażącego się pora
Codzienne Gotowanienieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię nowymi barwami. Z tychże fioletowych batatów przyrządziłam gratin, czyli dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam ją smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami. Jeśli lubicie(...)przygotowania: Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieram i kroję w bardzo cienkie plasterki (za pomocą robota kuchennego). Cebulę i boczek kroję bardzo drobno i na rozgrzanej patelni przesmażam razem, aby cebula się zeszkliła, a tłuszczyk wytopił. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną tłuszczu i układam warstwami plasterki batatów "na zakładkę", na zmianę z boczkiem z cebulką. Śmietankę mieszam
W kuchni Karmel-itkidobra stała się za krótka ;) Na gotowanie też mało czasu, więc jest prosto i z tego co pod ręką akurat jest.Moooni ostatnio poprosiła mnie i przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków. Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki(...)wsypałabym do wody podczas gotowania. Ziemniaki z solą wymieszać i odstawić na kilka minut. Wędzony boczek (lub słoninę) pokroić w średnią kostkę i wytopić lekko na dużej patelni lub w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Ziemniaki odcedzić z wody, która wytworzyła się pod wpływem soli. (W ten sposób ziemniaki pięknie nam się usmażą.) Dorzucamy
Codzienna kuchnia niecodziennaCodziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych
Kuchnia Pełna Pasjifetą i szpinakiem : Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy. Polecam takie połączenie zdecydowanie dla wszystkich(...)sera feta 1 cebula 3 ząbki czosnku Pieprz Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie musimy zeszklić ją na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie do tego dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Na małym ogniu całość gotujemy, aż do momentu odparowania całej wody i zdejmujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJesień rządzi się swoimi prawami. I pogodą również. Na naszym stole też już jesiennie. Zajadamy gorące zupy, treściwe zapiekanki. Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami jak najbardziej pasują do tej jesienno-zimowej kuchni. Na Wigilię będą pysznie smakować z barszczem, a teraz sprawdzą się jako smakowita kolacja albo lunch do pracy. Wyróżnia je dodatek mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu są zdrowsze(...)łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minut. Jeśli będzie za gęste, można dolać wody lub mleka. Patelnię smarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie: kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać kapustę
Obiad gotowydelikatnie słodka, z wyraźną nutą curry i oczywiście z dużą ilością sera:) Danie choć pyszne, niestety nie jest zbyt fotogeniczne;) Choćbym się jak starała, nie potrafię zrobić takim „zapiekankom” z serem dobrego zdjęcia. muszle makaronowe conchiglioni około 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 duże pory 6-8 suszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry(...)móc spróbować je przed odcedzeniem) . Ugotowany makaron odcedzamy, rozkładamy pojedynczo na desce/tacce/talerzach, odstawiamy do przestudzenia. Pory myjemy, kroimy na półplasterki. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pory. Gdy się zeszklą, dodajemy mielone mięso drobiowe i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, wlewamy kremówkę. Doprawiamy przyprawą curry, solą morską oraz świeżo mielonym
Smaki Na Talerzuwszystkich zapiekanek te ziemniaczane lubię zdecydowanie najmniej. Może to dlatego, że generalnie nie przepadam za ziemniakami. Ta zapiekanka jednak wyjątkowo mi smakowała:) ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mały kalafior 1 czerstwa kajzerka 2 żółtka 220 ml mleka 20 g masła + trochę na ziemniaki 20 g mąki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz 1 żółtko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy nieduże klopsiki. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju (mniej więcej po 2-3 minuty z każdej strony). W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie przez około 2-3 minuty. Następnie
Smaki Na TalerzuSkładniki: 250 g makaronu (u mnie świderki Lubella); 125 g wędzonego boczku; 125 ml słodkiej, gęstej smietany 36 % (u mnie Piątnica, do deserów); 100 g sera
Gospodyni MiejskaMoje ostatnie najnowsze odkrycie :) Przepyszna, kremowa i chrupiąca z wierzchu <3 Składniki: 500-600 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa
Malinowo w kuchnikilku warstw ziemniaków, przełożonych szpinakiem i marchewką. Wierzch polałam masą jajeczną, można również posypać samym startym serem. Jeżeli miałabym podsumować kończący się tydzień, to największym odkryciem była dla mnie zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko. A to dlatego, że do tej pory wydawało mi się, że nie lubię akurat tego rodzaju kaszy. Okazało się jednak, że podana w takiej formie(...)masa jajeczna: 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, starty ser (u mnie cheddar) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z marchewką, na to znowu ziemniaki, posypać
zadanie-gotowanie