Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;) Składniki na 3-4 osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki 1. Ziemniaki(...)lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte ) 3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cała woda odparuje z patelni. Gotowe pieczarki przekładamy
Gotowanie...to proste !Propozycja na bardzo syty obiad ala zapiekankę. Użyłam makaronu muszelek i zrobiłam farsz meksykański. Całość obsypana ciągnącym się serem ! SKŁADNIKI: Farsz: mięso mielone 0.5 kg. czosnek 2 ząbki cebula 1 szt. przyprawa do mięs 1 łyżka papryczka chili 1 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda(...)łyżki pieprz 1 szczypta natka pietruszki 3 łyżki ser żółty 100 gram METODA: Mięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać. Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć. Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Makaron muszelki ugotować
Kuchnia Paulettesostatnio dość często pojawia się w niej ciecierzyca lub soczewica. Tym razem zainspirowałam się przepisem na potrawkę z bloga UgotujmyTo . Swoją przygodę z batatami rozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki ( klik ), teraz postanowiłam wykorzystać je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Wprowadziłam małe zmiany, a mianowicie doprawiłam(...)kolendry szczypta cukru ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę słodką i ostrą oraz kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Bataty obrać
Fabryka pomysłówspodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła. Odstawiamy do przestygnięcia. Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy
Ostra na SłodkoPyszna lazania, drugie podejście myślę że udane:)składniki:18-20 płatów makaronu na lazanię700 g mięsa mielonego3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio 1 mozzarella
Monia miesza i gotujeDziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz
kuchnia doskiniezliczona ilość. Dla tych co chcą odejść od bolońskiej klasyki polecam zieloną rewolucję – warstwa groszku, niekoniecznie muszą być z boczkiem, kolejna ze szpinakiem i płaty cukinii, które działają zapiekankę co oszczędza ilość zużytych makaronowych płatów. Wszystko scala oczywiście kremowy beszamel i ciągnąca się mozzarella. Takiemu zestawieniu nie można się oprzeć. Składniki (na 4 porcje): 9 płatów lazanii 1 średnia(...)łyżki oleju Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500ml mleka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na niego boczek i smażymy na złocisto od czasu do czasu mieszając. W tym czasie siekamy na drobno cebulę. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i smażymy
Smaczna Stronaszybko, a bardzo smacznie. Zapiekanka kebab - gyros popularna ostatnio, nie dziwię się, bo jest rewelacyjna. Moje dziecko jadło ją nie dość, że na obiad, to jeszcze na kolację, tak mu posmakowała. Przepis znalazłam tutaj - klik . Polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dnia Wam życzę :-))) Zapraszam do przeczytania mojego pierwszego wywiadu, poniżej link :-)))) http://gotujmy.pl/bloger-tygodnia-kruche-babeczki,artykuly-bloger-tygodnia-artykul,20065.html Składniki: 2 średnie filety z kurczaka(...)gyros czerwona cebula 1 kopiata łyżka majonezu 2 kopiate łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia 20 dkg startej mozzarelli 1. Filety kroję w drobną kostkę, tak samo cebulę. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju kokosowego i podsmażam kurczaka i cebulę, pod koniec smażenia dodaję przyprawę (ile kto lubi). 2. W międzyczasie gotuję makaron. 3. Paprykę kroję w kostkę, ogórki
kruche babeczkiwiecie bardzo lubię zapiekanki makaronowe. Wystarczy do nich kilka składników by wyczarować coś pysznego i za każdym razem innego. Dzisiaj postanowiłam urozmaicić ją pulpecikami, natomiast do samej zapiekanki dałam dość sporo warzyw, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać
Fabryka pomysłówciasto 1 szkl mąki pszennej, 0.5 szkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta sody nadzienie 1 op szpinaku świeżego 200 g 1
Gotowanie jest łatweMuffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam
Kuchnia z widokiem na ogródKolejne plony z ogródka mojej babci ;) Składniki: około 500g fasolki szparagowej 1 słoik koncentratu pomidorowego ser żółty chudy do posypania góry 0,5-1 łyżeczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam zapiekanki, ale najbardziej lubię takie z ziemniakami. Dziś zrobiłam przepyszną z mięsem, szpinakiem i serem, mąż powiedział, że lepszej od tej to chyba nie jadł. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki: ziemniaki - 950 g ser żółty gouda - 150 g papryka słodka sól pieprz 1. warstwa: szpinak mrożony - 190 g ser półtłusty biały(...)natka pietruszki - 1/2 pęczka Vegeta Natur do mięsa mielonego - 1,5 łyżeczki sól i pieprz Dodatkowo : ser mozzarella 150 g tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. warstwa: Rozgrzać olej na patelni wrzucić szpinak, mieszając doprowadzić do rozmrożenia się szpinaku i odparowania wody, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i biały ser, dokładnie wymieszać. 2. warstwa: Cebulę
Kuchnia DanusiPieczywo czosnkowe z żółtym serem to błyskawiczna i ciesząca się ogromną popularnością przekąska. Możemy ją zrobić dosłownie w kilka chwil, a jesteśmy pewni, że wszystko potrzebne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czasami mamy ochote zjeść coś pysznego i zazwyczaj jest to coś niezdrowego, ale jak widać po odrobinie wysiłku otrzymujemy smaczą, zdrową zapiekankę w której główna rolę gra kasza jaglana, znana i ceniona ze swoich właściwości odżywczych jak i leczniczych. Postawiłam na nią gdyż cenie sobie jej smak, jest moja ulubiona kaszą i w przepisach daje mi poczucie, że jednak zajadam(...)plastrach olej do smazenia sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek (jesli lubimy) papryka ostra, 1. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, nastepnie otwieramy woreczki i studzimy. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz kiełbaskę (zostawiamy sobie z 4-5 plasterków). Do tego dodajemy fasolkę z całą zawartościa puszki i przyprawiamy całość, gałką, solą, majerankiem, pieprzem oraz papryka ostrą. Foremkę wykładamy papierem
Gotowanie...to proste !