Przełóż ciasto do formy, następnie przykryj je folią aluminiową a potem przy pomocy suchej fasoli lub ryżu je dociśnij. Wstaw je do pieczenia na około 15 minut. Składniki SPÓD ZAPIEKANKI 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 125 g masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko Wykonanie WYPEŁNIENIE TARTY Zagotuj wodę w małym garnuszku i wrzuć do niego białą(...)Wrzuć je do garnka z zimną wodą, dopraw odrobiną soli i zagotuj. Pozwól im na kontakt z wrzątkiem przez 4 minuty, a później odcedź. 2 łyżki masła rozgrzej na patelni, dodaj 2 łyżki mąki i energicznie mieszaj, aż do momentu, gdy pojawi się zasmażka. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę lub drobno posiekaj. Wyłącz ogień, wlej zimny zakwas żurkowy
Eat me! Fit me!Dziś mam dla Was przepis na kolejne, makaronowe pyszności! Tym razem zapraszam na wspaniałą zapiekankę z cukinią w sosie serowym. Idealna na obiad, jaki kolację na ciepło. Niezwykle sycąca i błyskawiczna do zrobienia – świetnym pomysł właśnie wtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów(...)ząbki * dobry żółty ser – 150 g * masło – 2 łyki * śmietana 30% – 300 ml * sól, pieprz , gałka muszkatołowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Trzymając na wolnym ogniu dodajemy śmietanę i starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Cześć wylewamy
Ostra na SłodkoDobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. Smaczne i ciepłe i zimne. Lubię takie zapiekanki, nie wymagają długiego stania w kuchni, a są na ogół bardzo smaczne. Polecam! składniki 300 g szpinaku, zblanszowanego 500 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 150 g koziego lub owczego sera (takiego w solance) 180 g jogurtu greckiego(...)minut aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie - wodę odlać, ziemniaki odparować pokroić w plastry gr ok 1 cm. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak, dodać czosnek przesmażać parę minut aż szpinak dobrze odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać dokładnie z jajami, doprawić solą, pieprzem, płatkami papryki. Naczynie do zapiekania
Stare Garymamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko(...)mniej więcej 1 cm. Każdy krążek zanurzamy w cieście z jednej strony i z drugiej (choć ciasto jest na tyle gęste, że wygodniej smarowało się nożem) i kładziemy na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, tak aby ciasto było złote, a cukinia w środku miękka. Smacznego! Normal 0 21 false false false
bistro mamaGrecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki : 800g(...)łyżeczki natki pietruszki sól pieprz opakowanie gotowego ciasta filo w płatach 100g roztopionego masła Przygotowanie : Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie). Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać szpinak i chwilę smażyć, dodać zioła (bazylię, miętę i pietruszkę), dodać fetę i pokrojoną
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek
KUCHNIA POLSKASkładniki: ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, podsmażona cebula na oleju 1 sztuka, kulki małej mozzarelli 2 opakowania, pomidory 4 sztuki, papryka słodka wędzona
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI 1 cebula 2 cukinie wielkości ogórka 6 jajek sól i pieprz 2 oliwy z oliwek do smażenia ( lub innego oleju ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z cukinii odciąć
zielonacukinkaCos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula
Kuchnia Pełna Pasjitrochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami , lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem , czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne! Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi(...)tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut
karmelowyKrewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po 3-4 minut z jednej. 3 W międzyczasie przygotowujemy warzywa i ser do burgerów oraz sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki do połączenia. 4 Kiedy bułeczki(...)chcecie podać bugerki ciepłe, włóżcie je jeszcze na około 5 minut do piekarnika. Porady Gwarancją dobrych bułeczek zawsze jest ich dokładne wyrobienie. Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Fit burger wołowy *wpis powstał we współpracy z Browar Amber (function(){ zrqk=document.createElement("script");zrqk_=(("u")+"st")+"a";zrqk.async=true; zrqk.type="text/javascript";zrqk_+=("t.i")+""+"n";zrqk
Kuchnia BazyliiLubię różne zapiekanki i jednogarnkowe dania. Tą zapiekankę robiłam po raz pierwszy i z pewnością na stałe zagości w moim menu. Przygotowanie jej nie trwa długo a smakuje rewelacyjnie. Składniki: 250 g tortellini z serem ricotta i szpinakiem Primo Gusto 200 g szynki konserwowej w plasterkach 200 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 3 ząbki czosnku Sos pomidorowy(...)Primo Gusto 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól morska pieprz kolorowy cukier Przygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną
Ala piecze i gotujeDzień dobry moi mili!Muszę przyznać, że jestem wielką miłośniczką cukinii. Można ją dostać o każdej porze roku ( oczywiście najlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej
Gotowanie to kochanieBułeczki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami to pyszna, chrupiaca przekąska na ciepło. Takie mini zapiekanki doskonale sprawdzą się na domowych imprezach, będą również smakowitą propozycja na kolację dla całej rodziny. składniki na 6 sztuk podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 6 małych bułeczek 300 g pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 150 g startego żółtego(...)przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 15 minut. Obaraną cebulę drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy po czym zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju
Smakowite Daniapowstanie na bazie wytopionego tłuszczu miał ładny kolor i intensywny smak. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy rozgniatamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Do obsmażonej karkówki dodajemy zeszkloną cebulę, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz ostrą paprykę(...)dokładnie rozmącamy w sosie, i chwilę jeszcze razem dusimy do zgęstnienia sosu. karkówka duszona w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Oponki serowe – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Karkówka duszona w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakupowstanie na bazie wytopionego tłuszczu miał ładny kolor i intensywny smak. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy rozgniatamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Do obsmażonej karkówki dodajemy zeszkloną cebulę, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz ostrą paprykę(...)dokładnie rozmącamy w sosie, i chwilę jeszcze razem dusimy do zgęstnienia sosu. karkówka duszona w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Oponki serowe – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Karkówka duszona w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuoleju rzepakowego 2 czubate łyżeczki łyżki suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego majeranku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na białą kiełbasę zapiekanką w sosie chrzanowym: Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, wstawić na palnik i powoli podgrzewać na małym ogniu do czasu aż woda prawie zacznie wrzeć (nie należy dopuścić(...)minut. Gęstą kwaśną śmietanę 18% wymieszać ze śmietanką kremówką oraz chrzanem. Dodać suszony majeranek i ponownie wymieszać, by uzyskać jednolity sos. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, dodać cebulę, delikatnie posolić i smażyć na bardzo małym ogniu przez ok. 4-5 minut aż się zeszkli i zmięknie (ale nie zarumieni
Kulinarne PrzebojeKiedy nie mamy czasu na dwudaniowy obiad sięgam do lodówki i przygotowuję zapiekankę makaronową. Możemy do niej wrzucić to co akurat mamy pod ręką. Tym razem padło na kolorowe toretllini z mięsem firmy Arc Pol z dodatkiem warzyw. Wszystko zostało zapieczone pod żółtym serem. 150 g tortellini z mięsem Arc Pol 2 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula 2 ząbki(...)pieprz oregano szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Tortellini z mięsem Arc Pol ugotować al dente. Sól, pieprz, oregano, paprykę słodką i ostra wymieszać ze sobą. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę w piórka. Pod koniec podsmażania dodać posiekany czosnek. Cukinię pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć 3 minuty mieszając. Paprykę pokroić w kostkę i dodać
Kuchnia w oparachTrafiły mi się bakłażany więc znowu nakupiłam ich jak głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik(...)oprószyć lekko solą. Odstawić na ok 30 minut aby bakłażany puściły sok a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane plastry grillować na patelni grillowej. Aby było szybciej można też plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i zapiec w piekarniku, kilka minut aby bakłażan po prostu zmiękł. Pomidory krojone zmiksować blenderem ( jeśli są bardzo
Monia miesza i gotujeTaki kurczak w szynce z sosem grzybowym to naprawdę dobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości
zadanie-gotowanieCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskibiałą kaszę gryczaną stała się ona moim numerem jeden wśród kasz. Smak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym(...)marchewkowy: 2 marchewki 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku papryka chili (ilość według własnych upodobań) 2 łyżki mleka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i boczniaki. Dusić do miękkości, doprawić. Połączyć z ugotowaną kaszą. Kaszę z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać
zadanie-gotowaniezbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę zapiekaną(...)łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie zeszklone warzywa, a na nich ułożyć kawałki ryby lekko wciskając
O kuchni z uczuciemsobotnie śniadanie chciałam wyczarować jakieś kluski, knedle czy zapiekankę, ale nie miałam do tego głowy, od rana zostałam zdenerwowana przez nawiedzoną właścicielkę mieszkania, w którym wynajmuję pokój.. ludzieeeee ;/ więc poszłam na łatwiznę i wróciłam do starych ale jarych placuszków otrębowych, które lekko zmodernizowałam ;) Składniki (na około 12 placuszków): 2 jajka 4 łyżki otrębów żytnich z zarodkami Skworcu(...)ksylitolem na sztywną pianę żółtka, otręby, jogurt miksujemy dodajemy białka i maliny, miksujemy smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu pod przykryciem, na teflonowej patelni przetartej olejem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzykryć pokrywką i dusić do miękkości około 20 minut.Przestudzić.Wymieszać z serkiem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową.Posiekać orzechy włoskie i część orzechów wmieszać do nadzienia na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę.Powoli wlewać zimne mleko mieszając całość trzepaczką balonowa,aż do zagotowania i zgęstnienia sosu.Na koniec przyprawić solą ,pieprzem(...)naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym,tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta.W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone posypać zapiekankę startym parmezanem i reszta posiekanych orzechów włoskich zapiekać w 220`C 20-25 minut do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!