nietuzinkowy patent na wykorzystanie kalafiora. Jest zdrowe i pyszne. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Danie nazwaliśmy shakshuka, bo sposób wykonania jest podobny jak w klasycznej zapiekance z jajek i sosu pomidorowego. My całość zrobiliśmy na kuchence, ale, jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, to po wybiciu jajek wstaw je pod grill w piekarniku i zapiecz. Spróbuj też naszego(...)łyżka masła 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na rozgrzany tłuszcz cukinię. Smaż mieszając, aż się podpiecze i zrobi brązowa. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Krok 2 Połóż na patelni łyżkę masła, kiedy się
Niedzielny kucharzskładników. Moimi ulubionymi są właśnie kabanosy z kurczaka i polędwica wędzona z kurczaka. Idealnie doprawione, delikatne i niesamowicie smaczne mięso! Kabanosy z kurczaka są świetnym dodatkiem do omletów i zapiekanek, ale też stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Polędwica stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do kanapek! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * jajka – 3 szt * mleko 3,2% – 3 łyżki(...)łyżce masła podsmażamy posiekaną dymkę, dodajemy pokrojone w kawałki kabanosy z kurczaka i świeży szpinak – chwilę podsmażamy. W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy patelnię z dodatkami i delikatnie potrząsając smażymy ok. 5-7 minut na wolnym ogniu pod pokrywką. Podajemy na gorąco! Smacznego! Ps. omlet możecie wzbogacić też innymi dodatkami! Świetnym pomysłem będzie dodanie
Ostra na SłodkoZdrowa, wolna od glutenu, z minimalną ilości węglowodanów lasagnia z cukinii. Pożywna, ale też lekka, pełna warzyw zapiekanka. I przy tym bardzo smaczna. Czas : 40 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 Przepis pochodzi z bloga skinnytaste.com Składniki: 250 g mielonego indyka lub mięsa wołowo-wieprzowego 2 duże lub 3 małe cukinie 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem(...)szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj do niego cebulę. Smaż 2-3 minuty aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj mięso, podkręć temperaturę i smaż mieszając i rozdrabniając grudki mielonki na mniejsze kawałki
Niedzielny kucharzśrednim ogniu, co chwilę mieszając. 5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy. 6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go. 7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego(...)tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? Smacznego! A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis: Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Artykuł Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku pochodzi
Okiem Blondynki by McBlondiśrednim ogniu, co chwilę mieszając. 5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy. 6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go. 7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego(...)tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? Smacznego! A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis: Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Artykuł Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku pochodzi
Okiem Blondynki by McBlondioliwek. U nas tego nie ma, ale przeglądając zdjęcia ze swojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat grecki, zrobiłam przepyszną zapiekankę – prasopitę. Ten placek zazwyczaj przygotowuje się z nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking(...)ricotty • 2 jajka • sól, pieprz • 5 arkuszy ciasta filo • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry (część białą i jasnozieloną). 2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć pokrojone pory, aż zmiękną i się zezłocą. 3. Przełożyć je do miski i ostudzić. 4. Do chłodnych porów dodać obydwa rodzaje sera i jajka. Masę dokładnie
W mojej kuchniPrzepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :)) Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad. Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki(...)wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda
Walijskie PichceniePrzepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki". Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta(...)Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym
Aga w kuchniDo przygotowania potrzebujemy: Łopatka wieprzowa- 400g Kapusta kiszona- 350g Ser żółty- 180g Papryka czarowna- 160g Cebula- 160g Pieczarki- 130g Śmietana 30%- 120g Smalec- 120g Majonez- 80g
serzmiesemDo przygotowania potrzebujemy: Brukselki– 400g Cebula czerwona- 100g Ser cheddar- 250g Śmietana 36%- 200g Boczek plastry- 100g Musztarda Dijon- 15g Sól, czosnek w proszku, pieprz cayene
serzmiesemskładniki: 1000 g ziemniaków 2-3 ogórki kiszone 1 duża papryka 2 średnie cebule 250 g kiełbasy 2 pomidory 200-250 g sera żółtego (ulubionego do
Domowy Smak Jedzenia20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1
Gotowanie jest łatwePrzepis na naleśniki "zaserwowała" koleżanka na zajęciach kulinarnych w szkole. Później zaginął i choć nie raz próbowałam sobie przypomnieć składniki, to nigdy nie odważyłam się ich
Kuchnia w czekoladzieProste i szybkie danie, nie byłam pewna czy polewa serowa wyjdzie, ale spełniła moje oczekiwania i z czystym sumieniem polecam ;) Składniki: 450g szpinaku mrożonego 60g makaronu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzimną wodą, odstaw na godzinę. Wyjmij je, pokrój i przełóż do rondla wraz z wodą, w której stały. Dodaj dodatkowo szklankę wody i gotuj przez około 20 minut. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę, wsyp mąkę i zrób zasmażkę (intensywnie mieszaj, aż mąka się zarumieni) . Wlej szklankę zimnej wody, wymieszaj, następnie przełóż do rondla z grzybami. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj(...)można dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy gęsty, kremowy, bez żadnych grudek. Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich) , zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni. Dania z suszonymi grzybami: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na rybne dania… Tatar z łososia z majonezem Tatar z łososia
Kulinarny S.O.S.całej rodziny. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na spaghetti, koniecznie przygotujcie to danie. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Smacznego:) Przepis na zapiekankę z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą: 250 g makaronu spaghetti, 6 małych kiełbasek, duża czerwona papryka, por lub duża cebula, 2 duże ząbki czosnku, 500 g pieczarek, 3 czubate łyżki koncentratu(...)pokroić na średniej wielkości kawałki, pieczarki pokroić w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kiełbasę z warzywami do zarumienienia i miękkości, doprawić solą i pieprzem, odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć drobno posiekany czosnek, dodać koncentrat, zalać płynem i doprawić do smaku. Gotować około 10 minut lub do zgęstnienia
Lekcje w kuchnirodzajami musztardy. Do tego pyszna surówka z rzepy, selera i jabłka. A... koniecznie spróbujcie też z jajkiem sadzonym na wierzchu swojej porcji zapiekanki. No pycha! :) Składniki: (4-5 porcji) Zapiekanka: 6 ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/4 łyżeczki(...)rzepa 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany sól, pieprz Ziemniaki ugotuj do miękkości i odcedź. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i oliwę. Usmaż cebulkę razem z czosnkiem na małym ogniu, aż się przyrumieni. Do ciepłych ziemniaków wlej mleko i śmietanę. Dodaj curry, gałkę, obie musztardy. Ugnieć
Delicious Placeserowym. Z ich dodatkiem można przygotowywać różnego rodzaju sałatki lub podawać je na ciepło. Ja natomiast zrobiłam z ich udziałem pyszną zapiekankę. Wykorzystałam do niej tortellini z mięsnym nadzieniem. Zapiekanka jest pyszna i sycąca, sprawdzi się jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250 g) 100 g wędzonego boczku lub szynki(...)Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. 3. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojony boczek (jeżeli mamy szynkę to podsmażyć ją na łyżce oleju), następnie dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć do odparowania płynu
Danka Pichciprzypomina to śniadanie z dzieciństwa ilekroć myślę o szakszuce. Czym jest ta cała szakszuka? Jeśli śledzicie konta kulinarne na Instagramie, to z pewnością nie raz widzieliście szakszukę. Jest to zapiekanka na bazie pomidorów, cebuli i przypraw z wbitymi w dołeczki między warzywa jajkami, zapieczona w piekarniku. Przepis przywędrował do nas z Tunezji i na stałe rozgościł się na śniadaniowych stołach(...)Zazwyczaj z rana nie mam ochoty na palące przełyk dania, z reguły rozpoczynam dzień spokojnie, zatem moja wersja jest bardzo łagodna. A, byłabym zapomniała. Do przygotowania szakszuki potrzebna jest patelnia, którą można włożyć do piekarnika (moja ma odpinaną rączkę). Składniki na 1 porcję : duży pomidor malinowy (ok. 250g) 2 jajka niewielka czerwona cebula mały ząbek czosnku pół cukinii
DietologLubicie zapiekanki? My bardzo, zawsze można wyczarować coś pysznego i przy okazji pozbyć się resztek (posprzątać lodówkę). Tym razem na życzenie syna zapiekanka z pulpecikami drobiowymi. Razowy makaron, papryka żółta, rukola i cukinia. Do tego pokrojona kulka mozzarelli. To wszystko zapieczone. Smaczne było :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makronu razowego u mnie penne 400 g mięsa mielonego(...)Makaron gotujemy al'dente. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ketchup, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy ręcznie i formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. 2 Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kotkę, rukolę myjemy. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ciut oleju kokosowego, następnie połowę makaronu, papryki, cukinii i pulpecików. Następnie drugą część
kruche babeczkimałej papryczki chili 1/5 łyżeczki kminu rzymskiego (utartego w moździerzu) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki około 3 łyżek oliwy z oliwek szczypta cukru sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę podsmażać. Następnie dodać drobniutko posiekane chili, oregano, słodką paprykę(...)paprykę i dusić kolejne 5-7 minut. Potem dodać odsączona fasolę, wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić solą. Smacznego To też może Cię zainteresować: Naleśniki zapiekane po meksykańsku Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku Fajita z kurczakiem Salsa fresca, pico de gallo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakząbki czosnku ok 200-250 g makaronu 1 "kopiasta" łyżka masła 1 "kopiasta" łyżka mąki pszennej ok 300 ml mleka 100 g cheddara + dowolna ilość do posypania zapiekanki posiekana natka pietruszki masło klarowane do smażenia 1-2 łyżki musztardy francuskiej trochę oliwy/dobrego oleju dobra sól, pieprz (moz-że być biały) gałka muszkatołowa, również najlepiej świeżo starta Przygotowanie Piekarnik(...)stan miękkości :) Teraz czas na sos beszamelowy- składniki podałam trochę "na oko", więc nie trzymajcie się przepisu zbyt sciśle- jeśli trzeba dodajcie więcej masła, mąki lub mleka. Roztopcie na patelni masło, dodajcie mąkę i mieszając smażcie kilka minut- mąka powinna rozpuścić się w maśle, ale nie powinna zbyt mocno zmienić koloru. Teraz czas na mleko- dolewajcie je cały czas mieszając
OliveandThymepołączenie kapusty z ryżem i śmietaną jest rewelacyjne. Objadałam się tą zapiekanką przez dwa dni. Gorąco polecam ją na jesienne kolacje dla większej grupy głodomorów. Jednocześnie muszę dodać, że zapiekanka z kiszonej kapusty nie zalicza się do dań lekkich, jest dość tłusta ze względu na dużą ilość użytej do jej przyrządzenia śmietany, a także mięsa i kiełbasy. Mimo tego jest(...)mięsa mielonego (mieszanego) 150g pikantnej kiełbasy (użyłam chorizo) 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) 300ml śmietany sól, pieprz masło Przygotowanie : Kapustę opłukać, w razie potrzeby nieco posiekać. Na patelni roztopić 2 łyżki masła i przesmażyć na nim kiszoną kapustę, do czasu aż zmięknie, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody lub soku z kiszonej kapusty. W garnku roztopić
Codzienne Gotowanie