Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1
kuchnia doskinietuzinkowy patent na wykorzystanie kalafiora. Jest zdrowe i pyszne. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Danie nazwaliśmy shakshuka, bo sposób wykonania jest podobny jak w klasycznej zapiekance z jajek i sosu pomidorowego. My całość zrobiliśmy na kuchence, ale, jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, to po wybiciu jajek wstaw je pod grill w piekarniku i zapiecz. Spróbuj też naszego(...)łyżka masła 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na rozgrzany tłuszcz cukinię. Smaż mieszając, aż się podpiecze i zrobi brązowa. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Krok 2 Połóż na patelni łyżkę masła, kiedy się
Niedzielny kucharzskładników. Moimi ulubionymi są właśnie kabanosy z kurczaka i polędwica wędzona z kurczaka. Idealnie doprawione, delikatne i niesamowicie smaczne mięso! Kabanosy z kurczaka są świetnym dodatkiem do omletów i zapiekanek, ale też stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Polędwica stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do kanapek! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * jajka – 3 szt * mleko 3,2% – 3 łyżki(...)łyżce masła podsmażamy posiekaną dymkę, dodajemy pokrojone w kawałki kabanosy z kurczaka i świeży szpinak – chwilę podsmażamy. W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy patelnię z dodatkami i delikatnie potrząsając smażymy ok. 5-7 minut na wolnym ogniu pod pokrywką. Podajemy na gorąco! Smacznego! Ps. omlet możecie wzbogacić też innymi dodatkami! Świetnym pomysłem będzie dodanie
Ostra na SłodkoZdrowa, wolna od glutenu, z minimalną ilości węglowodanów lasagnia z cukinii. Pożywna, ale też lekka, pełna warzyw zapiekanka. I przy tym bardzo smaczna. Czas : 40 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 Przepis pochodzi z bloga skinnytaste.com Składniki: 250 g mielonego indyka lub mięsa wołowo-wieprzowego 2 duże lub 3 małe cukinie 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem(...)szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj do niego cebulę. Smaż 2-3 minuty aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj mięso, podkręć temperaturę i smaż mieszając i rozdrabniając grudki mielonki na mniejsze kawałki
Niedzielny kucharzśrednim ogniu, co chwilę mieszając. 5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy. 6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go. 7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego(...)tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? Smacznego! A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis: Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Artykuł Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku pochodzi
Okiem Blondynki by McBlondiśrednim ogniu, co chwilę mieszając. 5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy. 6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go. 7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego(...)tylko podać i rozkoszować się jego smakiem Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto? Lubicie tego typu dania? A może wolicie klasyczne risotto? Smacznego! A gdybyście mieli ochotę na zapiekankę, polecam ten przepis: Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Artykuł Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – przepis krok po kroku pochodzi
Okiem Blondynki by McBlondioliwek. U nas tego nie ma, ale przeglądając zdjęcia ze swojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat grecki, zrobiłam przepyszną zapiekankę – prasopitę. Ten placek zazwyczaj przygotowuje się z nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking(...)ricotty • 2 jajka • sól, pieprz • 5 arkuszy ciasta filo • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry (część białą i jasnozieloną). 2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć pokrojone pory, aż zmiękną i się zezłocą. 3. Przełożyć je do miski i ostudzić. 4. Do chłodnych porów dodać obydwa rodzaje sera i jajka. Masę dokładnie
W mojej kuchniPrzepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :)) Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad. Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki(...)wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda
Walijskie PichceniePrzepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki". Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta(...)Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym
Aga w kuchniDo przygotowania potrzebujemy: Łopatka wieprzowa- 400g Kapusta kiszona- 350g Ser żółty- 180g Papryka czarowna- 160g Cebula- 160g Pieczarki- 130g Śmietana 30%- 120g Smalec- 120g Majonez- 80g
serzmiesemDo przygotowania potrzebujemy: Brukselki– 400g Cebula czerwona- 100g Ser cheddar- 250g Śmietana 36%- 200g Boczek plastry- 100g Musztarda Dijon- 15g Sól, czosnek w proszku, pieprz cayene
serzmiesemskładniki: 1000 g ziemniaków 2-3 ogórki kiszone 1 duża papryka 2 średnie cebule 250 g kiełbasy 2 pomidory 200-250 g sera żółtego (ulubionego do
Domowy Smak Jedzenia20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1
Gotowanie jest łatwePrzepis na naleśniki "zaserwowała" koleżanka na zajęciach kulinarnych w szkole. Później zaginął i choć nie raz próbowałam sobie przypomnieć składniki, to nigdy nie odważyłam się ich
Kuchnia w czekoladzie