dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do warzyw dobrze jest dodać szklankę wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy(...)pietruszka 2 łyżki masła 2 duże łyżki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz. Rozgrzej mocno patelnię, wysyp na nią cieciorkę, praż przez 3-4 minuty, mieszając, żeby cieciorka nie przypaliła się. Posól, a następnie zdejmij z patelni. Krok 2 W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj
Niedzielny kucharzChyba każdy czsami ma taki bardziej leniwy dzień, kiedy nie chce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest
kuchnia doskizrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi(...)polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na pyszną i sycącą zapiekankę z makaronem, kurczakiem i kalafiorem w sosie serowym. Składniki: 200 g makaronu penne 300 g piersi z kurczaka niewielki kalafior duża kula sera mozzarella 180 ml śmietany 30% 200 g sera żółtego 2 ząbki czosnku oregano, cząber sól, pieprz Przyprawy do kurczaka: pieprz ziołowy, papryka ostra,przyprawa do drobiu, sól, pieprz) Przygotowanie Makaron gotujemy(...)wodzie. Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozpadał się. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i podsmażamy na patelni. W rondelku podgrzewamy śmietanę, kiedy się zagotuje dodajemy ser mozzarella porwany na kawałki i połowę startego sera żółtego. Gotujemy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron, kalafior i kurczaka przekładamy
e-PrzepisyKulinarnecebuli, czosnku i oregano, dobrze wymieszać, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie mocno rozgrzać suchą patelnię grillową. Plastry bakłażanów opiec partiami na patelni grillowej z obu stron, aż będą lekko zwęglone. Gotowe odkładać na bok. Gdy sos pomidorowy jest gotowy doprawić go ostrożnie solą, pieprzem i małą ilością octu winnego(...)warstwie bakłażanów położyć sos pomidorowy i posypać parmezanem i mozzarellą jeżeli używamy. Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być
Stare Garyprzykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w ciut zdrowszej wersji i do jej wykonania użyłam chudego mięsa z indyka oraz dodałam dodatkową szpinakową warstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :) SKŁADNIKI (4 porcje) warstwa mięsna 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor(...)mleka 1 łyżka masła 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać
DefinicjaSmakuObiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki(...)obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym
MarciochaKucharzyZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem(ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy)Składniki:(na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm)- 2 kg ziemniaków- 05, kg pieczarek- 4 piersi z kurczaka- 3 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprzSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej(...)Sposób przygotowania:1.Nieobrane ziemniaki gotujemy przez ok. 10 minut. Tak aby była al dente.Obieramy cebule i kroimy je w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy na większe części. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i pieczarki, dusimy składnik pod przykryciem. Po paru minutach doprawiamy je pieprzem i solą, a następnie gdy pieczarki wypuszczą już wodę dodajemy śmietanę i dokładnie
Gotuj Z Muzykąświecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona(...)czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml czerwonego wina Sól, pieprz, tymianek, kurkuma Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie
Kolizje SmakówGenialny pomysł na przekąskę lub obiad,fajnie smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem,robi się je bardzo szybko a za to smakują wyjątkowo. Głównym składnikiem
Swojskie jedzonkoBardzo dobre danie i szybkie w przygotowaniu. Następne danie Madziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy
Kuchnia PokoleńKolejne bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej, lub zostawić sobie z poprzedniego dnia. Polecam :) Składniki ( dla 2 osób ) - ugotowane ziemniaki ok.4-5
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 1 brokuł, 250 g makaronu świder, 400 ml kremówki, 2 piersi kurczaka, 100 g fety, 50 g brie, 30 g goudy, 1 ząbek czosnku, sól
Aga w kuchnispicchi d'aglio 3 rametti di timo olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę razem z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy passatę pomidorową oraz 3 gałązki tymianku; doprawiamy solą(...)smarujemy oliw ą , następnie wylewamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, który dokładnie rozprowadzamy. Muszle napełniamy farszem, układamy w formie jedna obok drugiej. Wierzch zapiekanki pokrywamy resztkami sosu, dekorujemy kawałkami ricotty i posypujemy startym parmezanem. Muszle zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Una volta che il sugo sarà pronto, versate
La grande e la piccola cuocaPyszna i pożywna, smakowicie przyprawiona zupa z batatami i ciecierzycą zabierze Was w podróż do Maroka Polecam! Fanom batatów polecam zupę krem z batatów i buraków , zapiekankę z batatów . Zachęcam do wypróbowania sera żółtego z batatów . Pyszny jest też tort batatowo-bananowy i fit brownie . Polecam również babeczki z kremem z batatów . Składniki: 2 niewielkie bataty 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy(...)łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej mielonej sól i pieprz czarny mielony (do smaku) płatki chilli lub mielona papryka chilli (opcjonalnie) natka pietruszki lub świeża kolendra (opcjonalnie) Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone w kostkę bataty i marchewki. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy
Lamarida.plduże cukinie, dobrym pomysłem będzie wydrążenie z nich gniazd nasiennych przy pomocy łyżki. Co zrobić, żeby placki z cukinii się nie rozpadały? Jeśli placki z cukinii rozpadają się na patelni lub masz problem z ich obróceniem, najprawdopodobniej w masie znajduje się zbyt dużo wody. Aby tego uniknąć, cukinię należy bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli starte(...)się do placków z cukinii? W przypadku tego przepisu bardzo dobrze sprawdzają się sery o wyrazistym aromacie. Nie mogą być zbyt tłuste, gdyż wówczas placki mogą się rozpaść na patelni. Poza cheddarem i parmezanem możesz wykorzystać na przykład goudę lub twardą mozzarellę. Ciekawe efekty możesz uzyskać sięgając po sery wędzone np. oscypek. Należy jednak uważać z ich ilością, bo mogą
okolicepalnika.plduże cukinie, dobrym pomysłem będzie wydrążenie z nich gniazd nasiennych przy pomocy łyżki. Co zrobić, żeby placki z cukinii się nie rozpadały? Jeśli placki z cukinii rozpadają się na patelni lub masz problem z ich obróceniem, najprawdopodobniej w masie znajduje się zbyt dużo wody. Aby tego uniknąć, cukinię należy bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli starte(...)się do placków z cukinii? W przypadku tego przepisu bardzo dobrze sprawdzają się sery o wyrazistym aromacie. Nie mogą być zbyt tłuste, gdyż wówczas placki mogą się rozpaść na patelni. Poza cheddarem i parmezanem możesz wykorzystać na przykład goudę lub twardą mozzarellę. Ciekawe efekty możesz uzyskać sięgając po sery wędzone np. oscypek. Należy jednak uważać z ich ilością, bo mogą
okolicepalnika.plBardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i serami. Fajnego posmaku dają zapieczone pomidorki koktajlowe i chrupiąca papryka. 300 g filetu z piersi kurczaka 250 g makaronu świderki pełnoziarnistego Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych Sos: 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku 50 g sera gorgonzola(...)żółtego sera Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwona papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy z oliwek. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kosteczkę, pomidorki na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną oraz
VioletoweKucharzeniecukinii to na trochę o nich zapominam. Bakłażany podobnie jak cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można je smażyć, dusić, grillować i zapiekać. Dziś polecam pyszną musakę czyli sycącą zapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego. składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano(...)Następnie pokrojone bakłażany oprószyć delikatnie solą i odstawić na kilkanaście minut aby puściły sok. Potem plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ugrillować na patelni grillowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć
Monia miesza i gotujenawet on nagrzewa powietrze. Ale... wczoraj postanowiłam zrobić znaleziony w kalendarzu przepis na zapiekankę. Miałam akurat jedna dużą cukinię- dar od Mamy R.:-). i została ona przerobiona na zapiekankę idealną na letnie wieczory. Skonsumowana została na ławce przed domem, wszyscy twierdzili, że smakowała :-). Minusem była jedynie potrzeba użycia piekarnika - jak gorąco było w kuchni ufff. Penne ziemniaczane z cukinią(...)paczka makaronu penne * zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ja dałam prowansalskie * 2 łyżki oliwy * 1 kulka mozzarelli * sól. pieprz, cukier Cukinię pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Warzywa smażyć aż cukinia będzie jędrna ale miękka (ok 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i cukrem(1/2 łyżeczki). Odstawić. Ugotować makaron o 2 minuty krócej niż podane
sierotka maRysia w kuchniminut. Zalewamy bulionem i czekamy aż dynia zmięknie wtedy dodajemy pomidory - chwilę razem gotujemy. Dodajemy pietruszkę i wszytko razem miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki: 3-4 drożdżówki z dowolnym nadzieniem - ja miałam miks smaków 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru + 4 łyżki łyżka(...)dowolne ulubione bakalie - u mnie rodzynki, żurawina - polecam dodać orzech włoskie Do dzieła!!! Drożdżówki rwiemy lub kroimy na drobne kawałki i układamy w wysmarowanej masłem blasze lub formie do zapiekanek. Posypujemy je bakaliami Jajka, żółtka i 1/3 szklanki cukru ubijamy aż powstanie puszysta, jasno żółta masa - dodajemy śmietanę, mleko i cynamon - dokładnie mieszamy. Powstałą masą zalewamy drożdżówki delikatnie je ugniatając
sierotka maRysia w kuchnibakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta(...)masła - 50 g mąki - 300 ml mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 żółtko Składniki na 4 osoby. Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron albo wrzucamy na blachę do piekarnika. Przygotowane warzywa przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka
Kuchenne WariacjeKasza jaglana do niedawna kojarzyła mi się raczej ze słodką strona kuchni. Dziś przedstawiam ją w wersji obiadowej. Zapiekanka wyszła tak smaczna, że nie obyło się bez dokładek. :-) Porcja jest spora i na pewno naje się nią cała rodzina. Polecam solidnie doprawić kurczaka, będzie świetnie pasował do delikatnej w smaku kaszy. 2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy, u mnie przyprawa(...)sojowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny opakowanie sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku olej sól, pieprz 1. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, po czym dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy skórkę otartą z cytryny i szczypiorek. Przyprawiamy solą
Szefowa kuchni