Do przygotowania potrzebujemy: Spód Mięso wp/woł- 400g Cebula- 57g Marchew- 25g Koncentrat- 15g Sos worceshire- 15g Czosnek-2g Gram masala- 2g sól i piperz Góra
serzmiesemzimną wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy ok. 4 minuty cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, podsmażamy 2 minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy(...)pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. Podajemy np. z sosem śmietanowo-koperkowym. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
CzarnawisienkaChoć kaszę jaglaną najczęściej kojarzymy ze słodkimi posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki na obiad 😉 Kotleciki z kaszy jaglanej(...)miękkiego masła, 2 łyżki oleju, bułkę tartą do panierowania (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić np. panierką z ciecierzycy), natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchej patelni upraż sezam. 2. Kaszę przesyp na sito, przelej najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. 3. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody, do wrzącej wody
Z notatnika dietetykaObiad dla wnuka i babci. Postanowiłam zrobić coś ciekawego i kolorowego. Bardzo nam smakowało. Przygotowanie makaronu – do dużego garnka wlać wodę, lekko osolić. Do wrzącej
Kuchnia Pokoleńpół opakowania makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy szczypta wędzonej papryki sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia
Gotowanie jest łatwenudne zwykłe łazanki :) Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy(...)kubeczka słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki
Gotowanie...to proste !Leczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe
kuchnia doskiZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i żółtym serem to przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni. Świetny pomysł na codzienny obiad. Składniki: 500 gr. mięsa mielonego wieprzowego 300gr. sosu pomidorowego 300gr. makaron rurki czosnek cebula ser żółty do zapiekania ( np gouda, edamski ) olej sól pieprz oregano bazylia pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki(...)Przygotowanie: Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić a nast ę pnie odstawić do wystygni ę cia. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną pióra cebulę i czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mi ę so zbrązowieje wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy przyprawami ( sól, pieprz, oregano
Smaczne PotrawySzybka, sycąca i smaczna zapiekanka. Moja córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy. Składniki: 6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach. 3 jajka 400 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 100 g żóltego sera 2 łyżki(...)posiekanego koperku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz papryka ostra papryka słodka Wykonanie: Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka po czym dodać pieczarki . Smażyć do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno ułożyć plastry ziemniaków, a następnie
O kuchni z uczuciemMożna by powiedzieć, że zapiekanka postna - bez mięsa. Ale i takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu. 1 kg ziemniaków 3 jajka Sól Pieprz Tymianek 3 łyżki śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g sera Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie. Następnie kroimy(...)kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka rozbijamy i mieszamy ze śmietaną. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami ze śmietaną. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200*C. Pod koniec posypujemy startym serem
VioletoweKucharzeniechleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli. Jak lubicie bakłażana to na pewno ta pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta(...)pęczek) 3 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’) sól, pieprz do smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe 1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki
UgotujmyTo.pltakże moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami , makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki: 450 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 100 g grzybów(...)mleka 1 łyżka masła, rozpuszczona i chłodzona posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając
karmelowydaniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany(...)mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli nie mamy termometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli wrzucony kawałek panierowanego bakłażana zacznie od razu
Moja Delicjatego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g) 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano sól Przygotowanie zapiekanki z bakłażana: Z bakłażanów odkroić oba końce. Umyć, osuszyć. Obrać ze skóry zostawiając 1 cm paski w 2 cm odstępach (pozostawianie fragmentów skóry bakłażana pomoże utrzymywać kształt) . Następnie pokroić bakłażany wzdłuż(...)mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli nie mamy termometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli wrzucony kawałek panierowanego bakłażana zacznie od razu
Moja Delicjanadziewa się bardzo łatwo, szczególnie w porównaniu do rurek canneloni . A efekt - goście na pewno będą zachwyceni tak podanym makaronem! Już od pewnego czasu chciałam przygotować tego typu zapiekankę, bo zachwycał mnie je wygląd. Możliwości smakowych jest wiele (choćby klasycznie - muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym), jednak zdecydowałam się na bardziej oryginalną wersję wykorzystującą królującą obecnie na targowiskach dynię(...)solą i pieprzem i wymieszaj, aby kawałeczki dyni obtoczyły się w przyprawach. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 10-20 minut, aż dynia będzie miękka. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią szpinak razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Smaż, aż szpinak zwiędnie, następnie zdejmij z ognia i odczekaj, aż trochę przestygnie. Teraz odciśnij szpinak
Chilli Czosnek i Oliwadwie-trzy łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Śmietankę 30% przelewamy do miski, dolewamy 100ml wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, przelewamy na patelnię z zeszkloną cebulą. Do sosu dodajemy jeszcze po dwie łyżki kwaśnej śmietany 18% i tartego chrzanu, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5min, aż sos zacznie gęstnieć(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170 o C i pieczemy bez przykrycia przez około 25min. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Placek po zbójnicku – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakucałości (trwa to około 5 minut). Odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podsmażyć cebulę a następnie dodać kiełbasę. Po usmażeniu odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do nich sporą ilość soli(...)wyłożyć podsmażone pieczarki i 1/3 startego sera. Następnie poukładać drugą część ziemniaków, na nie cebulę z kiełbasą i drugą część sera. Na końcu rozłożyć ostatnią część ziemniaków. Zapiekankę zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą sera. Włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekać aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni (około 30-40 minut
My simple kitchenKrewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grube plasterki. Kawałki karkówki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć z obu stron plasterki mięsa. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć cebule. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość posolić i smażyć, aż do lekkiego skurczenia się pieczarek. Podsmażone warzywa wyłożyć na karkówkę. Ogórki pokroić(...)Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem zalać mięso wraz z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec 1,5 godziny (pod przykryciem, aż do miękkości mięsa). "Składanie" zapiekanki: - podsmażone mięso, - pieczarki wraz z cebulą - ogórki kiszone i sos pomidorowy
UgotowaćAromatyczna zapiekanka makaronowa, czyli zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki (3 duże porcje): 2 średnie cebule 4 duże ząbki czosnku 8 łyżek oliwy extra vergine 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 duże garście siekanych liści bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 kulki mozzarelli 300 g makaronu penne Wykonanie(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na 5 łyżkach oliwy. Cebula powinna się zeszklić. Cebulę odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Sos przykrywamy
Smak mojego domujest idealną propozycją na chłodne, deszczowe dni, których ostatnio jest dość dużo. Zrobiłam jedną porcję, ale szybko musiałam przygotować kolejną, bo moje pociechy bardzo lubią jabłka, więc i ta zapiekanka przypadła im do gustu Spróbujcie i Wy. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej(...)słodkie jabłka 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego cynamon 1 łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (najlepiej al dente). Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy gaz i wrzucamy nasze jabłka. Całość posypujemy cynamonem (ilość wg uznania, pod koniec smażenia można spróbować smak). Jabłka w cynamonie smażymy około 3-4 minuty
Słodkie okruszkiSmaczna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 bakłażany 200g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody olej do smażenia natka sól pieprz ½ szklanki wody Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach(...)pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Zostawić w solonej wodzie na około 20 min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć bakłażany z obu stron. Obrać i umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć
Tureckie Przepisyprzepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną wystarczy nie dodawać papryczek. Domowy ketchup z pomidorów Składniki(...)ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki cukru 4 łyżeczki musztardy 2 łyżki octu Domowy ketchup z pomidorów - składniki Wykonanie: Pomidory kroimy w kostkę i dusimy na patelni partiami aż się rozpadną i miąższ odejdzie od skórki. Następnie przecieramy je przez sitko. I tak całe 5 kg. Im większe sitko tym szybciej pójdzie przecieranie. Cebulę siekamy w drobną
Pyza i Surówkakozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami z jej zapiekanki. Składniki: Na spód: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli Ciasto należy szybko zagnieść i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować(...)zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku kozi ser biały sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu, aby wytopił się tłuszcz. Można dodać odrobinę oleju. Dodać szparagi. Podsmażać chwilkę wszystko razem, aby szparagi troszkę zmiękły (będzie je łatwiej układać na kruchym cieście
Kulinarne Inspiracje