Magda Zapiekanka makaronowa zawsze jest udana jeśli dodajemy do niej pysznego sera. A co jeśli dodamy do niej aż 3 rodzaje sera, pieczarki i kruszonkę z orzechami włoskimi? Wyjdzie nam istna bomba smakowa, do tego najlepszy wege obiad w życiu, który znika z talerzy w zawrotnym tempie. Zestaw smakowy jest tak pyszny, że trzeba się mieć na baczności(...)zjeść już połowy makaronu na etapie doprawiania go na patelni…ja czasem przegrywam w tym momencie i przytomnieje dopiero po 4 widelcu. Warto się powstrzymać, bo kruszonka dodaje jeszcze więcej aromatu do całości. Mniam! Składniki (na 2 duże porcje): 100g drobnego makaronu 250g drobnych pieczarek 1 duża cebula 50g sera Lazur pół szklanki tartego parmezanu 100g sera Camembert
Smaczna Stronaindyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30 min. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy połowę posiekanej cebuli, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy już cebula się zeszkli na patelnię wykładamy posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem
Markowy smakGrecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki. Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta(...)czosnku 100 g masła oliwa sól, pieprz sezam biały Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie
wyzwania kuchenneindyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30 min. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy połowę posiekanej cebuli, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy już cebula się zeszkli na patelnię wykładamy posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem
Markowy smakPotrawka z kurczaka to danie, które robię od czasu do czasu z mięsa rosołowego. Podawałam już kilka sposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu Kotlety , krokiety czy zapiekanka . Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję. Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego(...)łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny 1 duża cebula 2 średnie marchewki 200 ml śmietany słodkiej koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć mieszając. Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone na mniejsze kawałki, zalać bulionem i dusić
O kuchni z uczuciemdnem i zostawiamy do ostygnięcia. w razie gdyby się nie zamknęły można je spasteryzować. I tu rada: doskonały manewr to dodać do każdego słoiczka pół łyżeczki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika. Podbije to jeszcze bardziej aromat naszego wyrobu. Zapewniam, że pomidory te są o niebo lepsze niż te kupne. Zero sztucznych konserwantów w zamian za pełnię smaku. Może(...)zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemuOliwki po odsączeniu z zalewy przekroiłam na połówki. Makaron ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie. Czas gotowania wg zaleceń producenta. Odcedziłam i przełożyłam do miski. 2 łyżki masła rozgrzałam na patelni. Wrzuciłam pieczarki i smażyłam chwilę na średnim ogniu. Oprószyłam pieprzem i dodałam do makaronu razem z dwiema łyżkami masła. Do makaronu wsypałam również starty ser i wszystko razem wymieszałam(...)serem. Rozłożyłam na nim oliwki i paprykę. Przykryłam plastrami sera. Następnie druga warstwa makaronu, oliwki i papryka, potem plastry sera. A na wierzchu rozłożyłam wiórki masła. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Kiedy ser zaczął się topić, wyłączyłam piekarnik a zapiekankę obsypałam posiekaną natką pietruszki. Bardzo smaczna zapiekanka. Składniki w niej zawarte dokładnie wmieszały
Kuchnia u Krysipośpiechu zapomniałam dodać ser.. mimo tego zapiekanka i tak była pyszna... :-). Można również wykorzystać ziemniaki, które pozostaną nam z poprzedniego dnia. Z podanych ilości wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków(...)praskę lub podusić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy wykorzystujemy ziemniaki z poprzedniego dnia wówczas najlepiej lekko je podgrzać, a dopiero potem dokładnie podusić lub przecisnąć przez praskę Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego
Smaczne Zdrowepieczywem, ryżem lub makaronem. Może być bardziej lub mniej pikantne – dopraw zgodnie ze swoim gustem Polecam dania: ** Smażone kulki ziemniaczane ** Soczewicę z warzywami ** Fasolkę po bretońsku ** Zapiekankę z cukinią (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) duża świeża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 płaskie(...)papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne (ostrość dostosuj do gustu) sól 2 łyżki oleju 200 g gęstej śmietany 18% opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji Na dużej głębszej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Mieszając, drewnianą łopatką rozbijaj grudki mięsa. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę, następnie wlej 1/2 szklanki wody
Kulinarny S.O.S.[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 1200 g ziemniaków 300 g kiełbasy 3 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki
Domowy Smak JedzeniaPowód jest jeden, ostatnio nie mam siły na nic, gotowanie to czynność ostateczna... ale jest! Zapiekanka z cukinii, sosu pomidorowego i makaronu a wszystko zwieńcza oscypek :) Polecam! Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 1-2 cukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka(...)plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy je lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy minutę. Posypujemy papryką, chili i szczyptą soli, smażymy dalszą minutę. Wrzucamy pomidory i przecier. Mieszamy i dusimy ok 5 minut. Łączymy z makaronem
Dzieje kuchennej Wiewióry(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g ryżu 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 250 g sera żółtego ketchup 1 przyprawa gyros 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaRzadko robię zapiekanki, bo troszkę przy nich roboty. Przepis znalazłam u Patrycji, polecam.Składniki (na 4 porcje):1 szklanka ryżu2-3 łyżki oleju300 ml wody 1 pierś z kurczaka1 nieduży brokułprzyprawa do gyrosa100 g śmietany3 jajka50 g tartego żółtego serasól, pieprzgałka muszkatołowaSposób wykonania:1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros. Następnie kroimy w kosteczkę.2. Brokuła dzielimy na różyczki(...)gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo.3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany zimną wodą ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy ok 15 minut, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy patelnię z ryżem na ciepłym palniku jeszcze na 10 minut.4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku
Kuchnia domowa AniIdealna zapiekanka dla zwolenników kuchni włoskiej. Można śmiało powiedzieć, że to taka zmieniona wersja lasagne. Za to jaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu na bogato(...)mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) Pozostałe: 18 płatów makaronu lasagne olej rzepakowy 2 kulki mozzarelli 100 g żółtego sera WYKONANIE Warstwa mięsno- makaronowa: Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, polać całość oliwą, posypać solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu do czasu. Do usmażonego mięsa dodać pomidory
Passions hobbies lifeszybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki(...)osób: 500 g pieczarek 2 łyżki masła, oleju lub oliwy sól i pieprz Pieczarki opłucz i osusz. Przekrój na pół lub na ćwiartki. W rondlu lub na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki i duś pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie zmiękną i puszczą sok. Na koniec dopraw solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz
Kulinarne S.O.S.