Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 150 g boczku wędzonego 40 g startego parmezanu(...)posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować przez 3-4 minuty i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na ciepłą patelnię i wytopić tłuszcz. Następnie boczek przełożyć na talerzyk, a do tłuszczu dodać łyżkę mąki (gdyby boczek był bardzo chudy to można dodać łyżkę masła) i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać śmietankę
Danka PichciGrillowane tosty z mięsem :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam. Ja w zeszłym sezonie grillowym miałam okazję zajadać się nimi na pikniku u znajomych. Tak
Kuchnia z widokiem na ogródmojej działce powoli startuje sezon na cukinie. Zastanawiałam się dzisiaj co by tu z niej zrobić na obiad:) Padło na zapiekankę. Cukinia nie jest w niej postacią pierwszoplanową. Wtapia się w pomidorowe tło wraz z makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory(...)pieprz oregano bazylia Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 3. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem. Dusimy do momentu zeszklenia. 4. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone. Dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy do momentu uzyskania
la cuchararozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz, a na górze położyć lubczyk, pieczarkę i pomidorka. Smacznego! Gouda to jeden(...)nielicznymi oczkami o średnicy ziarna. Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Źródło: KLIK Wysoka jakość w poręcznej formie Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij
ClauditteMissCooking1,2 kg ziemniaków, 700 g chorizo wędzonego pikantnego, 2 cebule, oliwa, sól Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej
królestwo garówładnie, ale nie lubię pracować z czymś, czego nie znam, bo nie wiem tak do końca jak to się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę.Czego użyję:-pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek(...)Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Odstawiamy do innego naczynia.Na tłuszczu z kiełbasy szklimy cebulę, po minucie dodajemy posiekany, zgnieciony w garści por. Dorzucamy zgnieciony nożem, a potem posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino
BaRepasdawno nie jadłam soczewicy!Uwielbiam ją w każdej postaci.A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety!Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew(...)pęczek* mąka – ok.3-4 łyżki* jajko – 1 szt* sól, pieprz , papryka – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę
Ostra na Słodkopolecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju(...)przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby zapiekanka się ładnie zrumieniła. Zapraszam na stronę producenta
kolorowotorcikowoCiekawa jestem jakie miny mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3 kulek mozzarelli 150 g tartego parmezanu 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry(...)około 0,5 cm Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut by puściły gorzki sok. Po tym czasie opłukujemy ze soli, smarujemy delikatnie oliwą i smażymy każdy plaster na patelni grillowej z dwóch stron. Trzeba uważać by bakłażany się nie rozpadły, ponieważ będą jeszcze zapiekane. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Szalotkę należy zeszklić
Przysmaki Karolkipokrywki. Rozwiązanie z folią, o ile wykonane uważnie, jest szczelniejsze od pokrywki. Nie mniej jednak jeden lub dwa razy w czasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku. Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem. Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem(...)łyżek oleju rzepakowego i nieco wody. Brytfannę starannie wykładamy na dnie i na bokach dużymi luźnymi liśćmi kapusty. Boczek i kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej na średnim ogniu „na sucho” patelni – od 5 do 10 minut, aż wytopi się tłuszcz i zależnie od tego jak mocno podsmażone nam odpowiadają. Warzywa oraz boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej
Kulinarna Pokusaposiłek, zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu. W dodatku można tym samym trochę wyczyścić lodówkę, bo do zapiekanki da się wrzucić w zasadzie wszystko. Dzisiejsza propozycja to zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i lunch do pracy. Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 130 g makaronu krótkiego (u mnie(...)oraz szczyptą tymianku i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy cukinię, paprykę i cebulę w niezbyt grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Chilli bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw wrzucamy cebulę z chilli. Szklimy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek oraz kurczaka. Kiedy mięso się zetnie (nie musi być mocno przyrumienione), to dodajemy paprykę
Analiza SmakuDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskibeszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 2 szkl mleka świeżo starta gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Szpinak opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i ją zeszklić. Dodać stopniowo szpinak i dusić ok 10 minut. Pod koniec dodać sól, pieprz i czosnek. Przygotować naczynie żaroodporne - nasmarować oliwą lub masłem. Piekarnik(...)ktoś woli można je dodać po upieczeniu dania. Gotową lasagne piec ok 35 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odczekać jeszcze 5 minut, aby nasza zapiekanka makaronowa się "zeszła". Smacznego
TrufelkowoBakłażany myjemy, odcinamy im końce, a warzywa kroimy wzdłuż na plastry, grubości około 5-8mm. Lepiej kupować małe, młode bakłażany. Nie mają w sobie goryczki. Rozgrzewamy na patelni 3-5 łyżek oleju, mocno, aż prawie zacznie dymić. Smażymy plastry bakłażana z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Naszykujcie się na to, że bakłażan wypije przy smażeniu sporo oleju. Starajcie się(...)mnie to była porcja łyżki wazowej), znowu układamy plastry bakłażana, znowu mięso… Ostatnią warstwą może być i bakłażan, i mięso. Nie ma to znaczenia, bo w przeciwieństwie do włoskich zapiekanek pieczonych pod beszamelem, beszamel do moussaki jest trochę inny i nie spływa do wszystkich warstw, ale ma przykryć i zasklepić naczynie od góry. Szykujemy go dokładnie tak jak tradycyjny, tylko
Karo in the Kitcheninstrukcji na opakowaniu. W trakcie kiedy gotuje się makaron, w miseczce wymieszaj: obraną i pokrojoną na pół brukselkę, z oliwą z oliwek i syropem klonowym. Całość przesmaż na patelni przez 3 -5 minut, dodaj 150 ml wody i podgotuj całość pod przykryciem przez 7 -8 minut, tak aby brukselka zmiękła. Zdejmij pokrywkę i gotuj dalej, aby cała woda(...)pesto, wymieszaj. Makaron nakładaj na talerze, pokrusz ser na wierzch i dodaj brukselkę. Gotowe! Jest pyszne! POLECAM RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY: 1. Szybka, prosta i obłędna w smaku ziemniaczana zapiekanka francuska 2. Risotto z szafranem i parmezanem 3. Ravioli ze szpinakiem i serkiem kozim 4. Indyk z ananasem i mleczkiem kokosowym. 5. Risotto z ośmiornicą 6. Krewetki w sosie kokosowym
SMYKWKUCHNIwarstwa na bazie jajka, kaszki kukurydzianej i mąki. Danie jeszcze bardziej zimowe a nie wiosenne- ale co robić jak wiosna nie chce przyjść. Posmakuje nie tylko seryjnym mięsożercom. Zapiekanka chilli con carne pod kukurydzianą warstwą Składniki: 1 kg mięsa wołowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce mielonego kminku rzymskiego, słodkiej(...)czerwonej fasoli Masa na wierzch: 1 jajko 150 ml jogurtu naturalnego, 50 ml wody ½ szklanki mąki ¾ szklanki kaszki kukurydzianej, pół łyżeczki soli szczypta cukru Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać posiekany czosnek, chwile podsmażyć, wsypać przyprawy. Paprykę pokroić w kostkę, dodać na patelnię, smażyć 3 minuty, dodać mięso – smażyć kolejne 10 minut
Smaczny zeszytkolację? Jeśli jesteście fanami zapiekanek, to mam dla Was pyszny przepis. U mnie w domu zapiekanki są zawsze mile widziane! zapiekanka z tortellini zapiekanka z tortellini Jak zrobić taką zapiekankę krok po kroku pokazałam w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI: 250 gr. tortellini (serowe lub mięsne) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 puszka pomidorów w kawałkach(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 100 gr. żółtego sera 1 kulka mozzarelli 100 gr. parmezanu WYKONANIE: tortelli gotujemy tak jak to zaleca producent na opakowaniu. Odcedzamy. na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, posiekane 3 ząbki czosnku, startą marchewkę, pomidory w kawałkach z puszki, 3/4 szkl. przecieru pomidorowego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę bazylii, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu
RITA food channelpomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. ZAPIEKANKI a'la TACOS Składniki: (na 4 kokilki tk. 2 porcje) 200 g mielonej wołowiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 3/4 szklanki kukurydzy(...)pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy w platerki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy do miski. Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przecisniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane
Bon appetit mon amieZapiekanka z tortellini z dodatkiem szynki, pieczarek i pomidorów, posypane serem i zapieczone. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można ją przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem
Kulinarne Fantazje Mariolidłuższej nieobecności powracam :) Proponuje suer dodatek do obiadów, zapiekanka nada się zarówno jako samodzielne danie jak i jako dobry smaczny i zdrowy dodatek do obiadu Składniki 1 brokuł (500 g) 2 spore marchewki 1 cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 jajka 100- 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka papryka(...)ostra olej Brokuły gotujemy w garnku około 7 min od momentu jak woda zacznie wrzeć. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. W między czasie kroimy cebule w kostkę i dorzucamy do marchewki jak ta zacznie się już robić lekko miękka. Pieczarki kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię. Na samym
Piekielna Kuchnia Patigrubszych plastrów polędwicy nad ogniem wędzonej Hańderek sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1/2 szklanki ser żółtego startego do brokułów 1/2 szklanki sera startego do posypania zapiekanki Beszamel : 1 łyżka kopiasta masła 1 łyżka maki 1,5 do 2 szklanek mleka sól, pieprz, szczypta chili i gałki muszkatołowej 3 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie : Brokuła myjemy i dzielimy(...)wody kukurydzę, ugotowanego i odsączonego z wody brokuła, starty żółty ser, pokrojoną w grubszą kostkę polędwicę i mieszamy.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gęsta masa, następnie wlewamy zimne mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki, beszamel ma mieć konsystencję nie za gęstego sosu.Na
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna zapiekanka z dużą ilością sera i mocno doprawionym kurczakiem. Smakuje świetnie, można ją przygotować dzień wcześniej a tylko zapiec przed samym obiadem. Składniki: 400g makaronu świderki podwójna pierś z kurczaka 200g mozzarelli 200g śmietany 18% 100ml wody 100g sera żółtego cheddar 1 papryka czerwona 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki natki z pietruszki przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka(...)słodka, curry oliwa Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i przyprawiamy (sól, pieprz, curry, papryka słodka). Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Makaron gotujemy na pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach
Gotowanie i blogowanieRyż jest świetnym składnikiem do zapiekanek jak i potrawek przygotowywanych na ciepło. Dzisiaj chciałam zaprosić na taką potrawkę która świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na stole. Kiedy przygotowałam ją pierwszy raz cała rodzina była zachwycona jej smakiem. Ryż z kurczakiem w sosie sojowym i roszponką SKŁADNIKI: 130 g fileta z kurczaka 50 g ryżu garść sałaty roszponka(...)łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w paseczki wrzucamy na rozgrzaną patelnie teflonowa i przesmażamy raz z przyprawą, po kilku minutach kiedy mamy kurczaka podpieczonego zalewamy go sosem sojowym przesmażamy i podlewamy woda około 100 ml - podduszamy do całkowitego odparowania. Ryż przekładamy do miski
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami. Składniki: 4 parówki około 1 kg ziemniaków 2 duże cebule(...)Następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiedy będą gotowe odlewamy wodę i odstawiamy je do wystygnięcia. Parówki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut. Kolejno dorzucamy do nich cebulę i dalej smażymy do zarumienienia. Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno
Symfonia smakowa