Zapiekanka Włoska z mozzarellą 218Zapiekanka Włoska z mozzarellą Dziś zapiekanka z ryżem, kurczakiem oraz pieczarkami w pysznym sosie włoskim. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 brokuł · ½ kg pieczarek · 2 torebki ryżu · Pomysł na kurczaka(...)osolonej wodzie. 3. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 5. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na drugiej patelni. 6. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz sola. 7. Ryż po ugotowaniu przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. 8. Na ryżu układamy pieczarki
Kulinarna Chwila
FLAN Z CUKINII Z MIĘKKIM TOFU I BAZYLIĄ 172miłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zapiekankę-flan z cukini z miękkim tofu (zwanym również jedwabistym) i bazylią. Korzystajmy z sezonu na cukinię, który powoli się kończy. Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 4 średnie cukinie bio ● 400 g miękkiego (jedwabistego) tofu ● 1 żółta cebula ● 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ● ½ pęczka bazylii(...)łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, pokrój w talarki grubości ok. 2-3 cm. Oliwę podgrzej na patelni i podsmaż cukinię przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką tofu ze skrobią, solą i pieprzem. Dodaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zapiekanka z ryżu, kapusty pekińskiej i mięsa 187Przepis z serii „Tanie gotowanie”. Jest to właśnie fajny pomysł, gdy chcemy niewielkim kosztem przygotować na obiad coś innego. Zapiekanka jest niedroga, szybka do przygotowania, choć… nie mogę powiedzieć, że syci na długi czas. Kolorystycznie też pozostawia wiele do życzenia. Ryż, mięso drobiowe, kapusta pekińska – wszystko tutaj ma bardzo zbliżoną kolorystykę. Mimo wszystko przepis przydaje się(...)łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżeczki bazylii szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól, pieprz ketchup olej Kapustę szatkujemy. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską. Na dnie natłuszczonego
Smaki Na Talerzu
Muszle makaronowe nadziewane leśnymi grzybami. 219Dziś zapraszam Was na pyszną makaronową zapiekankę. Tym razem nadziałam muszle.. Wyszło naprawdę smacznie! Składniki; ok 15 muszli makaronowych 40 dag leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli(...)wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku 1 kulka sera mozzarella Przygotowanie; Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni , na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę
Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami 200Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Brukselka w kuchni sałatka jarzynowa z brukselką smażona brukselka z pastrami brukselka w pomidorach omlet z brukselką ------------------------------------------------------------- Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 duża cebula 300 cienkiej kiełbasy 300 g brukselki 200 ml śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki, a potem plasterki kroimy na 3. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, nastepnie dodajemy kiełbasę. Wszystko smażymy przez 10 minut. Brukselkę myjemy, odcinamy koncówki, usuwamy zewnętrzne liście, główki kroimy na pół. W szklance mieszamy śmietanę, jajko i przyprawy. W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki
Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake 263patelni z nieprzywierającą powłoką przez 1-2 minuty z każdej strony. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Na tej samej patelni podsmaż na odrobinie oleju cebulę, do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i grzyby i smaż, aż wilgoć odparuje a grzyby się zarumienią. Dodaj resztę składników sosu i gotuj na małym ogniu przez(...)parmezanem. Można też przekładać warstwy bakłażana sosem i mozzarellą dla lepszego efektu. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 5 minut do ostygnięcia, po czym podawaj! Smacznego! English version Aubergine, mushroom and tomato bake (4-6 servings) Ingredients: 3 large aubergine, sliced into
karmelowy
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 198Taka zapiekanka spodoba się każdemu. Moja rodzina w niej się zakochała. Kochają cukinię i makaron, zawsze twierdzili, że nic nie pobije lasagne z cukinią , a tutaj taka miła niespodzianka :) Składniki: 2 duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka papryki czerwonej(...)chilli do smaku sól i pieprz do smaku świeża bazylia ok 10-12 listków 200 g sera gouda startego na grubych oczkach 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni wrzucamy masło i podsmażamy mięso, aż odparuje cała woda. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy
Niezły Młynek
Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków. 390Bardzo lubię zapiekanki za prostotę ich wykonania. Od dawna miałam ochotę wypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule(...)łyżka oleju łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mięso
Symfonia smakowa
Zapiekanka 232informacje, gdyż nie zawsze można zjeść tanio i smacznie. Wiele lat żywiłam się tam regularnie, zwłaszcza w czasie liceum i studiów. Ostatnio naszła mnie ochota właśnie na taką zapiekankę z teatralki. Jednak póki co nie mogę tam jechać, więc postanowiłam odtworzyć ich smak w domu. I mimo, że klimatu ruchliwej ulicy w moim ukochanym mieście w domu nie odtworzę(...)plastrów żółtego sera ( lub ser w kostce starty na dużych oczkach) 3 łyżki masła *jako dodatek ketchup lub sos czosnkowy Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Grzyby kroimy w paseczki i umieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy
Kolizje Smaków
Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 150Pastisio, czyli grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo smaczne i pożywne danie, idealne na jesienno - zimowe obiady. Aromatyczne mięso w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu i goździków sprawia, że jest ono wyjątkowe w smaku. Pastisio to narodowe danie greckie, podobnie jak lazania we Włoszech czy macaroni cheese w Stanach Zjednoczonych. Pastisio - grecka zapiekanka makaronowa z mięsem(...)gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Przygotowanie sosu mięsnego: Przygotowywanie pastisio najlepiej zacząć od przygotowania sosu mięsnego, ponieważ zajmuje to najwięcej czasu. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, tak aby się zeszkliła. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, liść laurowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko wymieszać
Codzienne Gotowanie
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 181Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny
kuchnia doski
Gałuszki 2468-10 ziemniaków 0,5 szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin pieczonego mięsa lub
Gotowanie jest łatwe
ZAPIEKANKA PASTERSKA Z ZIEMNIAKÓW I MIĘSA 172danie podobno wywodzi się z Anglii -Shepherd's Pie tak się nazywa :) Jest to zapiekanka z mielonym mięsem pod kołderką z ziemniaków.Oryginalny przepis zawiera mieloną jagnięcinę ale można dodać mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Jak na pierwszy raz wyszła całkiem smaczna. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty(...)ziemniaków 4 łyżki masła 100 g żółtego sera 80 ml śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy mięsko.Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną na drobno cebulkę.Podsmażamy aż cebulka zrobi się szklista.Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i drobno pokrojony czosnek.Smażymy chwilkę.Dodajemy mięso przyprawiamy do smaku solą
Mała w garnku miesza
Gnocchi zapiekane z tuńczykiem 193bardzo długiej przerwie, wracamy z przepisem na bardzo szybką zapiekankę. Dzisiaj Wielki Piątek, więc i zapiekanka z rybą, a dokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim. Przepis: Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym cebula, my użyliśmy świeżej zielonej cebulki puszka pomidorów(...)ząbki czosnku sól, pieprz, suszone włoskie zioła Gnocchi kupujemy takie już gotowe z lodówki, ale można również użyć suchych. Przepis: Tuńczyka odsączamy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy gnocchi, aż się lekko zrumienią. Na czystej patelni podsmażamy tuńczyka i cebulką, po chwili dodajemy czosnek i puszkę pomidorów. Całość chwilkę smażymy i dodajmy śmietanę. Przyprawiamy
KasiaiKrzysiu.pl