danie podobno wywodzi się z Anglii -Shepherd's Pie tak się nazywa :) Jest to zapiekanka z mielonym mięsem pod kołderką z ziemniaków.Oryginalny przepis zawiera mieloną jagnięcinę ale można dodać mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Jak na pierwszy raz wyszła całkiem smaczna. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty(...)ziemniaków 4 łyżki masła 100 g żółtego sera 80 ml śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy mięsko.Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną na drobno cebulkę.Podsmażamy aż cebulka zrobi się szklista.Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i drobno pokrojony czosnek.Smażymy chwilkę.Dodajemy mięso przyprawiamy do smaku solą
Mała w garnku mieszabardzo długiej przerwie, wracamy z przepisem na bardzo szybką zapiekankę. Dzisiaj Wielki Piątek, więc i zapiekanka z rybą, a dokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim. Przepis: Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym cebula, my użyliśmy świeżej zielonej cebulki puszka pomidorów(...)ząbki czosnku sól, pieprz, suszone włoskie zioła Gnocchi kupujemy takie już gotowe z lodówki, ale można również użyć suchych. Przepis: Tuńczyka odsączamy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy gnocchi, aż się lekko zrumienią. Na czystej patelni podsmażamy tuńczyka i cebulką, po chwili dodajemy czosnek i puszkę pomidorów. Całość chwilkę smażymy i dodajmy śmietanę. Przyprawiamy
KasiaiKrzysiu.plSmaczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka(...)natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę
Wanilia i Kardamonwszystkim bardzo smaczne. Nie trzeba wymyślać składników, wystarczy dać to co mamy w lodówce. Zawsze mówimy, że to zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella 1 mały brokuł Sos: 1 mała śmietana 1 łyżeczka musztardy(...)minuty mniej niż na opakowaniu. 3. Piersi z kurczaka pokroić na małe kosteczki, doprawić do smaku, a następnie podsmażyć. 4. Pieczarki oraz cebule pokroić w kosteczkę, Podsmażyć na patelni, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. 5. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą pokroić w kostkę. 6. Ugotować brokuły. W naczyniu układamy kolejno: makaron, piersi z kurczaka, pieczarki
My World by Dagmara RekDanie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku(...)łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor 1 łyżka otartego świeżego rozmarynu ( lub zamiennie szczypta ulubionych suszonych ziół ) Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i zrumienić ją. Dołożyć rozdrobniony makaron- dokładnie wymieszać go z bułka tartą i chwilę smażyć posypując połową rozmarynu , solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Chwile
Buniabaje w kuchniwyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić. Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie(...)piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Pizza , Zapiekanki Tagged: drożdże , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniamchciała się zwijać hehehe ale szybko wybrnąłem z opresji - wszak obiecałem żonie fit kolacje więc nie mogłem jej zawieść :) I takim oto sposobem na szybko wyczarowałem takie oto mini zapiekanki z cukinii. Samo przygotowanie 15 min plus czas zapieczenia i mamy smaczną, pyszną, kaloryczną ale i zdrową kolację :) Z podanej ilości składników wyszły mi 4 sztuki w foremkach(...)pokroiłem w podłużne plastry (z dwóch cukinii 12 szt) z myślą o roladkach :) i opiekłem z obu stron na grillu elektrycznym - jeśli nie macie proponuje przesmażyć je chwilkę na patelni aby zmiękły - a następnie odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (oregano, majeranek bazylia i czosnek) ewentualnie sól, pieprz do smaku. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze
Smacznie Pysznie KalorycznieBardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i odstawić na chwilkę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Podgotować w osolonej wodzie, ale nie mogą być całkowicie miękkie. Musicie uważać. Odcedzić. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą(...)rozłożyć podgotowane ziemniaki. Obsypać delikatnie suszoną bazylią. Przygotowanie sosu – wymieszać razem śmietanę, mleko, potartą mozzarellę, potarty ser gouda, gałkę muszkatołową, pokruszoną kostkę rosołową. Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło lub oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojony w półplasterki por. Doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Smażyć chwilkę, następnie wrzucić schab. Podczas smażenia schab musi
Kuchnia Pokoleńsię kopytek jak głupia, jedliśmy je przez 2 dni, a trzeciego nikt nie chciał na nie patrzeć, a mi szkoda było, żeby się zmarnowały. Postanowiłam przemycić je właśnie w zapiekance 😉 Dodałam do nich fileta z kurczaka, wszystko zalałam sosem czosnkowo-serowym i zapiekłam w piekarniku. I tak niechciane kopytka stały się niebanalnym daniem! P.S. Aby ułatwić sobie pracę, do przygotowania(...)żółtego 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia masło do wysmarowania formy sól, pieprz przyprawa do kurczaka Wykonanie: Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Po usmażeniu, odsączamy z tłuszczu. W dużym garnku zagotowujemy
Kuchnia MagdaLenyLubię różnego rodzaju zapiekanki, są dość łatwe w przygotowaniu i wygodne, gdyż nie trzeba myć fury garnków ;) Dzisiaj mam do zaproponowania naleśniki zapiekane z kurczakiem. Składniki 10 naleśników 2 piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 5 - 6 dużych pieczarek 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżki śmietany creme fraiche ( można zastąpić łyżką gęstej(...)łyżka słodkiej śmietany 36%) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 mozzarella 1/2 szklanki tartego sera cheddar 2 łyżki majeranku Kurczaka gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, podsmażamy na patelni. Wyłączamy gaz. Ugotowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do cebuli i pieczarek, dodajemy sosy, ketchup, śmietanę, majeranek, doprawiamy pieprzem. Farsz nakładamy na środek naleśników i zawijamy jak krokiety. Układamy
Delusional TrineSKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego np z indyka 20 dag sera żółtego tartego 250 ml przecieru pomidorowego 2 cebule czerwone Przyprawy:sól i
Gotowanie PatkiZapiekanka nelsońska to połączenie jajek, boczku, ziemniaków i śmietanowego sosu. Jak większość zapiekanek jest łatwa do zrobienia i całkiem przyjemnie się prezentuje:). Jest także bardzo sycąca, można nią zapełnić wiele głodnych brzuchów. 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 200g boczku 150ml śmietany 18% 5 jajek 150 startej mozzarelli sól, biały pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, gałka(...)plastry. 4 jajka gotujemy na twardo (1 zostawiamy do sosu), obieramy i również kroimy w plastry. 2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, pieczarki w grube plastry. Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia, zdejmujemy go z patelni a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody. 3. Mieszamy ze sobą śmietanę, surowe jajko, sól i przyprawy. Wszystkie
Szefowa kuchnidziś na obiad... Zapiekanka makaronowa z cukinią SKŁADNIKI: pół paczki makaronu penne boczek ( paczka krojonego) 200ml śmietany ser topiony czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody(...)topiony. Podgrzewamy sos na małym ogniu, by się nie zwarzył. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz bazylią i oregano, dodajemy pokrojone czarne oliwki. Ugotowany makaron dodajemy do patelni z sosem, wszystko razem mieszamy. Plastry cukinii płuczemy, następnie przyprawiamy przyprawą włoską oraz dodajemy delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta. Przygotowany sos z makaronem umieszczamy
MarciochaKucharzyDanie to przypomina mi moją babcie, która serwowała dla nas przepysznego kurczaka w sosie śmietanowym. Moja wersja tego posiłku jest nieco odmienna, jednakże na stałe
Kuchnia Pełna Pasjidusić na wolnym ogniu do miękkości. Do warzyw dobrze jest dodać szklankę wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy(...)pietruszka 2 łyżki masła 2 duże łyżki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz. Rozgrzej mocno patelnię, wysyp na nią cieciorkę, praż przez 3-4 minuty, mieszając, żeby cieciorka nie przypaliła się. Posól, a następnie zdejmij z patelni. Krok 2 W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj
Niedzielny kucharzChyba każdy czsami ma taki bardziej leniwy dzień, kiedy nie chce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest
kuchnia doskizrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi(...)polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na pyszną i sycącą zapiekankę z makaronem, kurczakiem i kalafiorem w sosie serowym. Składniki: 200 g makaronu penne 300 g piersi z kurczaka niewielki kalafior duża kula sera mozzarella 180 ml śmietany 30% 200 g sera żółtego 2 ząbki czosnku oregano, cząber sól, pieprz Przyprawy do kurczaka: pieprz ziołowy, papryka ostra,przyprawa do drobiu, sól, pieprz) Przygotowanie Makaron gotujemy(...)wodzie. Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozpadał się. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i podsmażamy na patelni. W rondelku podgrzewamy śmietanę, kiedy się zagotuje dodajemy ser mozzarella porwany na kawałki i połowę startego sera żółtego. Gotujemy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron, kalafior i kurczaka przekładamy
e-PrzepisyKulinarnecebuli, czosnku i oregano, dobrze wymieszać, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie mocno rozgrzać suchą patelnię grillową. Plastry bakłażanów opiec partiami na patelni grillowej z obu stron, aż będą lekko zwęglone. Gotowe odkładać na bok. Gdy sos pomidorowy jest gotowy doprawić go ostrożnie solą, pieprzem i małą ilością octu winnego(...)warstwie bakłażanów położyć sos pomidorowy i posypać parmezanem i mozzarellą jeżeli używamy. Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być
Stare Garyprzykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w ciut zdrowszej wersji i do jej wykonania użyłam chudego mięsa z indyka oraz dodałam dodatkową szpinakową warstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :) SKŁADNIKI (4 porcje) warstwa mięsna 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor(...)mleka 1 łyżka masła 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać
DefinicjaSmakuObiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki(...)obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym
MarciochaKucharzyZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem(ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy)Składniki:(na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm)- 2 kg ziemniaków- 05, kg pieczarek- 4 piersi z kurczaka- 3 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprzSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej(...)Sposób przygotowania:1.Nieobrane ziemniaki gotujemy przez ok. 10 minut. Tak aby była al dente.Obieramy cebule i kroimy je w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy na większe części. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i pieczarki, dusimy składnik pod przykryciem. Po paru minutach doprawiamy je pieprzem i solą, a następnie gdy pieczarki wypuszczą już wodę dodajemy śmietanę i dokładnie
Gotuj Z Muzykąświecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona(...)czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml czerwonego wina Sól, pieprz, tymianek, kurkuma Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie
Kolizje Smaków