zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:107/201)

Poniedziałek: Bakłażan pod parmezanem – 3 składniki 188

puszki, zagotuj i duś bez przykrycia przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Krok 2 Umyj i pokrój bakłażany w plastry o grubości 0,5 cm. Rozgrzej szeroką patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) lub rondel, dodaj ze 2 łyżki oliwy i po chwili połóż na niej tyle krążków bakłażana ile się zmieści. Smaż dotąd, aż bakłażan ładnie się zarumieni. Wtedy(...)warstwę i znowu polej ją sosem, a potem posyp serem. Układaj kolejne warstwy, aż do wyczerpania bakłażana. Wierzch dania polej sosem i posyp serem. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się zapiekanka składająca się z dwóch warstw bakłażana. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Włóż bakłażany na środkową półkę i piecz przez 15-20 minut, aż wierzch ładnie się

Niedzielny kucharz
Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska 294

Zapiekanka pasterska to świetny sposób na urozmaicenie sobie tradycyjnych obiadów i przemycenie dzieciom warzyw w łatwej do zaakceptowania dla nich formie. Tradycyjna zapiekanka pasterska składa się z dwóch warstw – wierzchniej warstwy ziemniaczanej oraz spodu wykonanego z warzyw i mięsa. Wariacji na temat shepherd’s pie jest tyle, ile kucharek. Dlatego jest to jedno z tych dań, gdzie możecie(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka soli Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce na największych oczkach. Wrzucamy na patelnię i dodajemy ¼ szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Gdy warzywa zaczną puszczać sok zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż płyn odparuje. Na środek patelni wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy

Dieta bez mleka
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 103

ratunkiem. To danie nie wymaga dużego nakładu pracy, czasu i pieniędzy. Można je nazwać potrawą dla leniuchów lub zapracowanych. Mimo prostoty wykonania, smakuje nie gorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika i pustego żołądka. A jakie jest Twoje kryzysowe danie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 duża(...)wzdłuż i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 10 minut. Wyciągamy i wydłubujemy miąższ (robimy tzw. "łódeczki"). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. W drugim garnku lub na patelni podsmażamy, na odrobinie oleju kokosowego, cebulę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek i dusimy do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie łączymy kaszę z warzywami, dodajemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 201

Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo(...)płynu odlać. Dodać mąkę i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę i boczek pokroić i obsmażyć na patelni. Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec około godziny w temperaturze

Smaczne Potrawy
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 228

szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego(...)pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy

Kuchnia w opałach
Chłopski garnek z kapustą 1578

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia

Kuchnia Pełna Pasji
Dyniowa tarta 164

Skrzynka dyni zobowiązuje. Wprawdzie cieszy moje oko i stojąc blisko przejścia między kuchnią a pokojem – stanowi ozdobę obu pomieszczeń. Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki

Kucharzyca
Paszteciki z ciasta francuskiego 211

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego

zielonacukinka
chaussee aux moines-zapiekanka 135

Składniki: 250g makaronu drobnego 200g boczku wędzonego 230g chaussee aux moines cebula czerwona pokrojona 150ml śmietanki świeżo zmielony pieprz Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Garnek

w mojej kuchni
Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą 189

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Frittata to danie podobne do omletu przygotowywane z najróżniejszymi dodatkami. Bazą są zawsze jajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa

Marta Gotuje
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI 142

Przepis na to danie pochodzi z Włoch. Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-) Składniki: 2 bakłażany 1 szklanka

potrawyregionalne
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 123

jest:) To danie w charakterze jest dość zimowe - ciężkie i pożywne ale jak dodacie do tego miskę sałaty to od razu zrobi się lżej i bardziej wiosennie. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka masła kawałek wędzonego boczu ( ok 250 g) 2 pory 3 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%) ¾ szklanki mleka(...)zagotuje i gotować ok 3 minuty. Przełożyć na durszlak. Boczek posiekać w drobną kostkę Pora pokroić w półplasterki. 2 ząbki czosnku posiekać a 1 ząbek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać boczek i smażyć aż się wytopi tłuszcz. Boczek przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym. Na pozostały na patelni tłuszcz przełożyć pora i podsmażyć

Smaczny zeszyt
ZAPIEKANA WARZYWNA Z MIELONYM 150

Zapraszam na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, szpinakiem i cukinią z mięsem mielonym . Lubicie? Ja bardzo :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:   1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia(...)jogurtu naturalnego 20 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde.  Odcedzamy.  Na patelni smażę na łyżeczce oleju mięso mielone, doprawiam.  Cukinię obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa.  Następnie dodaję umyty szpinak. Mieszam. Doprawiam. Dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję

Gotowanie Patki
Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami 151

Zapiekanka która pachnie pachnie lasem i grzybami. Dostałam koszyk grzybów i grzechem byłoby nie zrobić czegoś pysznego. Zapiekanka jest prosta i szybka do zrobienia. Zamiast grzybów leśnych można dodać pieczarki, też będzie dobra. 250 g makaronu świdry 70 dkg podgrzybków 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego startego natka pietruszki 12 pomidorków(...)dodaję cztery łyżki oliwy. Odstawiam na 30 minut do lodówki Cebulę kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam  i wykładam na talerz Na tej samej patelni będę smażyć grzyby. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Grzyby opłukuję ale ich nie moczę w wodzie, odsączam na sitku i kroję. Smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam solą, pieprzem

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania