zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:83/201)

Lasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem 104

Lasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem Zapiekanka kapustką, pomidorem, kurczakiem zapiekane z serem Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Cebula ·        Olej do smażenia ·        ½ główki kapusty młodej ·        4 łyżki ketchupu(...)łyżeczki octu Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju 2.    Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojona cebulę 3.    Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem 4.    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty

Kulinarna Chwila
cukinia faszerowana kaszą kuskus 175

Delikatna, młoda cukinia nadziewana prostym farszem z kaszy kuskus, pomidorów i sera. Doprawiona kolendrą, która nadaje potrawie charakterystyczny, cytrusowy aromat. Pyszna zapiekanka, znakomita propozycja na lekki, letni obiad lub kolację. składniki: 1 młoda cukinia 3 łyżki kaszy kuskus 1 pomidor pęczek kolendry 40 g żółtego sera sól wykonanie: Kaszę kuskus wsypałam do miseczki, zalałam wrzącą wodą tak, żeby był przykryty(...)odstawiłam na kilka minut. Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż - powstały dwie łódeczki. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorącą patelnię teflonową podlewając odrobiną wody. Chwilę dusiłam, dodałam napęczniały kuskus, posiekaną kolendrę i starty ser. Doprawiłam solą. Farszem napełniłam połówki cukinii, wstawiłam do gorącego piekarnika i zapiekałam około 20 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Kasza jęczmienna, zapiekana z pieczarkami i serem... 136

smażenia i wysmarowania naczynia Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Zostaw w woreczkach do obcieknięcia i przestudzenia. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój na półplasterki. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę, a kiedy zacznie mięknać dodaj pieczarki. Zwiększ ogień i smaż grzyby, aż odparuje większość płynu. Przygotuj jedno większe, lub dwa mniejsze, naczynia żaroodporne. Posmaruj odrobina(...)pieczarek i na koniec jeszcze raz warstwę kaszy. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Na wierzchu kaszy ułóż pokrojony na kawałki boczek* i starty ser. Zapiekaj przez około 20 minut.  Zapiekankę można przygotować wcześniej - do 3 kroku, a odgrzewajac przykryć najpierw na 10-15 minut kawałkiem folii aluminiowej, po czym posypać serem i boczkiem i dokończyć zapiekanie. * Zwykły boczek wieprzowy, zwłaszcza

Lejdi of the house
Kasza jaglana zapiekana z owocami. 130

skończyły, najwyższy czas zakasać rękawy i brać się do roboty! bo powiem szczerze zaległości w blogowaniu  mam bardzo dużo. Ale już wracam i dziś mam dla Was pyszną zapiekankę z owocami i kaszą jaglaną. Idealny podwieczorek kiedy za oknami szaro , buro... Składniki; ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej Skworcu 120 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej 1 łyżka wiórków kokosowych(...)jagód lub borówek amerykańskich szczypta soli szczypta  kardamonu i gałki muszkatołowej Skworcu 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny masło do foremek 1 łyżka cukru Przygotowanie; Kaszę wysypać na patelnię, podgrzać, po czym przesypać na sitko i przelać wrzątkiem, osączyć. Mleko zagotować, dodać osączoną kaszę i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Ugotowaną kaszę wymieszać z solą, cukrem, wiórkami

Radość kipiąca uśmiechem.
Szparagi z salami z dzika zapiekane parmezanem na francuskim cieście 149

Wspaniała  zapiekanka  z salami  i szparagami w roli głównej :-) Składniki: Ciasto francuskie Kilka plastrów salami z dzika 12 szparagów 6 łyżek startego parmezanu 8 łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około(...)Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni , szparagi oczyszczamy jeśli  jest taka potrzeba i tniemy na 3-4 części w zależności od długości. Wrzucamy do osolonego wrzątku na minutkę zlewamy ,i studzimy.  Kładziemy: ser żółty,bazylia ,salami ,papryka ,szparagi jeśli chcemy mogą być również  oliwki . Zapiekamy 7 minut następnie posypujemy parmezanem i pieczemy

Viola cooks with passion
Zapiekanka z mięsem mielonym 206

całe mnóstwo. Tym razem wymyśliłam zapiekankę z mięsem mielonym oraz składnikami, które znalazłam w kuchni ;) Powstał naprawdę smaczny obiad, który na pewno jeszcze kiedyś powtórzę. Zachęcam do wykonania tej zapiekanki, bo nie wymaga długiego siedzenia w kuchni.Składniki: opakowanie makaronu penne 500 g0,5 kg mięsa mielonegomarchew + groszek ze słoikapuszka kukurydzy1 cebula1-2 ząbki czosnkusos pomidorowy 500 gser(...)czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2-3 ząbki czosnkułyżeczka cukrusól, pieprzSposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku.Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie już podsmażone na patelnię wlewamy sos pomidorowy i także doprawiamy solą

upichcic
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym 1274

mnie leżakowały całą noc w lodówce. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć(...)soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cebula , kurczak , marynata , pomidory , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Pikantna zapiekanka z kurczaka 213

kurczaka przygotowałam dla Was tak, że możecie użyć dostępnego w wielu sklepach sosu Louisiana Hot Sauce, sosu typu Sriracha albo nawet popularnego Tabasco (czego ile – info poniżej :) ). Pikantna zapiekanka z kurczaka jest bardzo aromatyczna dzięki świeżym papryczkom jalapenos, a jej stopień ostrości możecie bez problemu dopasować do swoich upodobań. Składniki: 6-8 udek z kurczaka bez kości 6 plastrów(...)się w tej wysokiej temperaturze smażyć i wytapiać (dlatego musi być ułożony na ruszcie). W międzyczasie bekon kroimy w drobną kostkę. Jeśli bekon (boczek, wędzonka) są chude, to na patelni rozgrzewamy odrobinę (!) oleju. Wrzucamy pokrojony bekon i podsmażamy. Po 3 minutach dodajemy pokrojone w drobne plasterki jalapenos i podsmażamy do miękkości. Dodajemy serek, majonez i ostry sos; mieszamy, doprawiamy solą

Pociąg Do Kuchni
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym 111

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym to pyszne bezmięsne danie. W moim domu to proste połączenie kilku składników wywołało zachwyt. Sama zresztą opałaszowałam słuszną

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka ze schabem i sosem beszamelowo serowym 110

Schab doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać suszone zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić

Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 255

Jedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz kawałki szparag. Smażyć całość ok.10-15 minut. Odstawić. Makaron ugotować

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 325

Zapiekanki są fajne - szybkie, smaczne, proste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne. Ostatnio kumpela podrzuciła mi pomysł na jedną z nich, który postanowiłam przerobić po swojemu i wprowadzić w życie :) Składniki: - ok. 0,5 kg ziemniaków - jedna podwójna pierś z kurczaka - 2 duże cebule - 200 ml śmietany 12% - 1 jajko - 100 g startego żółtego sera - papryka słodka - papryka ostra - czosnek granulowany(...)pieprzu, opcjonalnie nieco soli, do tego ok. łyżki oleju, żeby wszystko ładnie się połączyło. Kurczaka odstawiamy na bok, w tym czasie cebulę grubo kroimy - u mnie w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy kurczaka i smażymy, aż wszystko będzie miękkie, w trakcie można doprawiać według własnych potrzeb :)  Czas na sos - jajko, śmietanę

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka tartiflette 168

który w lokalnym dialekcie znaczy „ziemniak”. Tartiflette to ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem sera reblochon. Dzięki odpowiedniemu marketingowi i reklamie szybko zdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim rejonie Savoy. Nazwa(...)Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok 3 Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz wytopiony z boczku. Smaż na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez

Niedzielny kucharz
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 130

zdobywała popularność, najpierw w rejonie Alp francuskich, później w Szwajcarii i Włoszech i wreszcie na stałe weszła do restauracyjnych menu jako klasyczne, francuskie danie. Serem w podatki Kluczowym składnikiem zapiekanki jest ser reblochon, lokalny przysmak w alpejskim rejonie Savoy. Nazwa pochodzi od słowa „reblocher”, które można przetłumaczyć jako „z dwukrotnego udoju”. Chodzi o to, że w średniowieczu właściciele ziemscy(...)brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok 3 Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz wytopiony z boczku. Smaż

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami 94

powiecie na pomysł na szybką zapiekankę makaronową z szynką (można użyć też wege) i pieczarkami 🍖🧀? Wiem, że są tu fani zapiekanek z makaronu więc to przepis dla Was! Jest pożywna i smaczna. Idealna np. na weekendowy obiad!   Składniki : 400 g makaronu świderki, kokardki, penne 250 g pieczarek 1 mała cebula 100 g startego sera żółtego 100 g szynki(...)plastry 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Solimy. Podsmażamy kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W misce mieszamy jogurt, ser, szynkę, pieczarki z cebulą

Czarnawisienka
Zapiekanka 3 sery z pieczarkami i orzechową kruszonką 125

Magda Zapiekanka makaronowa zawsze jest udana jeśli dodajemy do niej pysznego sera. A co jeśli dodamy do niej aż 3 rodzaje sera, pieczarki i kruszonkę z orzechami włoskimi? Wyjdzie nam istna bomba smakowa, do tego najlepszy wege obiad w życiu, który znika z talerzy w zawrotnym tempie. Zestaw smakowy jest tak pyszny, że trzeba się mieć na baczności(...)zjeść już połowy makaronu na etapie doprawiania go na patelni…ja czasem przegrywam w tym momencie i przytomnieje dopiero po 4 widelcu. Warto się powstrzymać, bo kruszonka dodaje jeszcze więcej aromatu do całości. Mniam! Składniki (na 2 duże porcje): 100g drobnego makaronu 250g drobnych pieczarek 1 duża cebula 50g sera Lazur pół szklanki tartego parmezanu 100g sera Camembert

Smaczna Strona
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 116

indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30 min. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy połowę posiekanej cebuli, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy już cebula się zeszkli na patelnię wykładamy posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem

Markowy smak
Spanakopita 110

Grecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki.  Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta(...)czosnku 100 g masła  oliwa sól, pieprz sezam biały Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie

wyzwania kuchenne
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 142

indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30 min. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy połowę posiekanej cebuli, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy już cebula się zeszkli na patelnię wykładamy posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem

Markowy smak
Potrawka z kurczaka 161

Potrawka z kurczaka to danie, które robię od czasu do czasu z mięsa rosołowego. Podawałam już kilka sposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu Kotlety  , krokiety  czy zapiekanka  . Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję. Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego(...)łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny 1 duża cebula 2 średnie marchewki 200 ml śmietany słodkiej koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć mieszając. Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone na mniejsze kawałki, zalać bulionem i dusić

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania